Sve o klima uređajima 

 

• NAJČEŠĆE POSTAVLJANA PITANJA

 

 

Zašto se osjeti neugodan miris iz klima uređaja?

 

Jedna od bitnih funkcija klima uređaja jest i sustavna filtracija zraka. U tom procesu se na filteru, a djelomično i na isparivaču nakupljaju suspendirane bakterije i čestice nečistoće. Isparivač svakako nije mjesto na kojem bi se trebale zadržavati nečistoće, no ukoliko se uređaj ne čisti redovito, to će se dogoditi. Kako u različitim režimima rada isparivač mijenja temperaturu dolazi do stvaranja neugdnih mirisa kao posljedice nakupljene prljavštine. 

 

Zbog toga je neophodno klima uređaj redovito čistiti - za osnovno čišćenje dovoljno je oprati filtere i osušene ih vratiti na svoje mjesto, dok je za temeljito čišćenje i održavanje klima uređaja potreban profesionalan pristup. Preporuka je napraviti redoviti servis jednom godišnje, najbolje u periodu prije sezone hlađenja ili grijanja. 

 

Zbog čega voda kapa iz klima uređaja?

 

Voda je zapravo kondenzat koji nastaje na hladnim dijelovima klime. Ljeti se klima uređaj koristi za hlađenje te je unutarnja jedinica hladna i na njoj se kondenzira vlaga iz zraka. S druge strane, zimi je vanjska jedinica hladna te za vlažnih dana iz nje počinje teći voda. Kapanje vode iz klima uređaja stoga nije razlog za brigu.

 

Zašto klima uređaj slabije grije na niskim temperaturama?

 

Klima uređaji rade na principu radnog medija R32 (stariji uređaji koriste medij R410) koji je, kao i svaki plin, podložan promjenama tlaka ovisno o temperaturi. U takvim vanjskim okolnostima dolazi do sniženog tlaka radnog medija i klima uređaju je potrebno nešto duže dok ne počne raditi punim kapacitetom. 

 

Moderni uređaji, kao i uređaji više klase, dobro se nose s ovim problemom, no ipak je za sve preporuka da se u hladnom razdoblju klima uređaj ne gasi već da ostane raditi na minimalnoj temperaturi. 

Inverterska tehnologija radi na principu neznatne potrošnje u fazi održavanja minimalne temperature te će iz tog stadija uređaj vrlo brzo, i s manjom potrošnjom, prijeći u fazu punog kapaciteta u režimu grijanja. 

 

Je li pucketanje iz unutarnje jedinice razlog za brigu?

 

Najčešće nije nikakav razlog za brigu. 

Pri radu jedinice dolazi do visoke temperaturne razlike u kratkom periodu zbog čega se plastika skuplja ili širi, ovisno o režimu rada. Proces se naziva diletacija plastike i javlja se pri pokretanju uređaja ili kada uređaj prelazi u stanje održavanja zadane temperature. Pucketanje nastalo diletacijom plastike ne traje dugo i nije glasno.

 

Zašto se uređaj gasi u režimu grijanja?

 

S niskim temperaturama obično dolazi visoka vlaga koja se u ledi na vanjskoj jedinici. Nakupljeni led reducira količinu zraka koju uređaj treba da bi mogao grijati i zbog toga svaki klima uređaj ima ugrađen sistem za defrost, odnosno senzori na vanjskoj jedinici prepoznaju led i sustav ga pokušava ukloniti kako bi mogao nastaviti s procesom grijanja.

 

Defrost ćete prepoznati po naglom prestanku ispuhivanja toplog zraka iz unutarnje jedinice te nešto drugačijim zvukovima koji dolaze iz vanjske jedinice. Noviji klima uređaji obavijest o defrostu mogu prikazati blicanjem ili oznakom na displayu unutarnje jedinice vašeg klima uređaja.


Pročitatjte detalje o defrostu u jednom od naših blogova.

 

Zbog čega je neophodan godišnji servis?

 

Razloga za redovni godišnji servis je više. Naime, kako biste imali višegodišnje jamstvo na uređaj potrebno ga je periodično pregledati kako bi se otklonili potencijalni problemi koji mogu uzrokovati probleme u radu. 

 

Tijekom servisa pregledava se kompletan uređaj - lužinom se ispire odvod, dezinficira isparivač, ispuhuje kondenzator vanjske jedinice te se kontrolira tlak plina i temperatura ispuha. Ukoliko se klima uređaj redovito servisira kod ovlaštenog servisera on će raditi besprijekorno i duže će vrijediti garancija.

 

 

  

 

• ENERGETSKA UČINKOVITOST- ERP direktiva

 

 

Koji energetski razredi postoje?


Od siječnja 2013. godine skala razreda energetske učinkovitosti A proširila se za razrede A+, A++ i A+++. Dodatno je kod klasifikacije uzeta u obzir i emisija buke (razina zvučne snage unutarnje i vanjske jedinice).

 

 

 

Što znače SEER i SCOP pokazatelji? 


Dosad su navođene samo vrijednosti EER (ocjena učinkovitosti u režimu hlađenja) i COP (ocjena učinkovitosti u režimu grijanja). Ove vrijednosti su se orijentirale isključivo na jednu jedinu točku. Kod novih pokazatelja SEER i SCOP definirano je više mjernih točaka koje sve utječu na klasifikaciju. „S“ znači „sezonski“.

 

Mjerne točke u području hlađenja

Mjerne točke su predviđene na vanjskoj temperaturi od 20 °C, 25 °C, 30 °C i 35 °C. Za režim hlađenja klimatski podaci za Strasbourg uzeti su kao mjerodavni za cijelu Europu. S obzirom na tijek temperature, mjerne točke su različito ponderirane.

 

Mjerne točke u području grijanja

Za režim grijanja nije izrađen temperaturni profil koji bi bio jedinstven za cijelu Europu. Provedena je podjela na tri klimatske zone: sjevernu, središnju i južnu Europu s različitim profilima opterećenja. Mjerne točke jedinstveno su predviđene kod vanjske temperature od 12 °C, 7 °C, 2 °C i –7°C.

 

Čemu tri klimatske zone za ocjenu učinkovitosti u režimu grijanja?

 

Klimatski uvjeti imaju velikog utjecaja na performanse klima-uređaja u režimu rada toplinske crpke. Zbog toga su unutar EU-a stvorene tri zone:

 

 

  

 

• PODJELA KLIMA UREĐAJA PREMA KLASI

 


Niska klasa

Klima uređaji niske klase namijenjeni su isključivo hlađenju, ali ne dugoročnom. Početnu nisku investiciju često prate visoki troškovi popravka ili nemogućnost pronalaženja adekvatnih dijelova. 

Klima uređaje niske klase karakterizira bučan rad, dolaze s niskom erergetskom klasom kao i SER i SCOP koeficijentima što posljedično dovodi do toga da u radu troše više električne energije.

 

Srednja klasa

U ovu grupu možemo svrstati klime poznatijih imena i za koje se zna kako se ponašaju i nakon par godina eksploatacije. Iza njih je obično ozbiljan uvoznik koji ima i osigurane rezervne dijelove koji nisu pretjerano skupi.

 

Klima uređaji srednje klase dobro hlade i efikasno griju do vanjske temperature 0 °C što ih čini odličnim rješenjem za grijanje u priobalju.

Uz to, uređaji ove klase nisu jako glasni, imaju prihvatljiee sezonske koeficijente što znači da nisu veliki potrošači.

 

Visoka klasa

U ovu grupu spadaju japanski klima uređaji (bez obzira u kojoj državi bile proizvedene).

Rade odlično dugi niz godina. U tom razdoblju će vam vratiti razliku uloženog između ove klase i srednje i niske zbog velike razlike između uložene i predane energije (visoki SEER i SCOP).

 

Klima uređaji visoke klase su izuzetno tihi, a zahvaljujući naprednoj inverterskoj tehnologiji, zadovoljit će sve potrebe za savršeno grijanje na temperaturama ispod nule. 

Kupnjom ovakvih klima uređaja štedite električnu energiju, čuvate okoliš i imate minimalne kvarove. 

 

  

 

• ŠTO JE KLIMATIZACIJA?

 

Klimatizacija je mogućnost upravljanja temperaturom, količinom relativne vlage, čistoćom i distribucijom zraka.

 

Hlađenje

Klima sustavi pružaju preciznu kontrolu temperature. Uvijek možete stvoriti okruženje u kojemu se osjećate najbolje, uz izbor prave temperature. Ne samo da stvaraju komfor, već se uz njih osjećate svježe i aktivno čak i u najekstremnijim vanjskim uvjetima.

 

Grijanje

Klima sustavi mogu pružiti i grijanje. Možete uživati savršeno konstantnu temperaturu tijekom cijele godine, bez obzira na vanjske uvjete. To je ekološki prihvatljiva alternativa za tradicionalne načine grijanja zbog toga što energiju vanjskog zraka (zagrijanog) prenosi u unutrašnjost prostora.

 

Pročišćavanje

Klima uređaji proizvode svjež, čisti zrak.

Ueđaji iz naše ponude su opremljeni posebnim filterima koji apsorbiraju štetne čestice iz zraka. Prema potrebama korisnika, razina pročišćavanja može se i povećati. Klima uređaji obično dolaze s kompleksnim sustavima filtriranja koji idu do te mjere da uspješno suzbijaju većnu štetnih virisa i baketrija.

Kvalitetni filterski sustavi osobito su korisni osobama s alergijama.

 

Odvlaživanje

U režimu hlađenja klima uređaj može odvlaživati zrak, pružajući osjećaj kvalitetnijeg i svježeg zraka. Pažnju treba obratiti i na činjenicu da pravilna razina vlage sprečava širenje gljivica i plijesni, što opet ima pozitivan utjecaj na osobe s alergijom.

Ljudsko biće osjeća da je razina od 40 do 60 % ugodna razina vlage.

 

Ventilacija

Ventilacija može biti u ugrađena u sustav klima uređaja. Uzimajući zrak iz unutrašnjosti prostorije ventilacija potom ubacuje svjež, pročišćen vanjski zrak.

U međusezoni, kada klimatizacija nije potrebna, ventilacija može raditi zasebno i biti vrlo korisna.

 

  

 

• INVERTER TEHNOLOGIJA

 

Inverteri štede do 40 posto električne energije.

Inverter je u prijevodu rotacijski kompresor. Svi noviji uređaji imaju invertere, a oni rade na principu da kada se klima uređaj isključi motor/kompresor nastavlja s radom. Bit je u promjeni broja okretaja kojeg vodi elektronika. Ako treba više hladiti povećava se broj okretaja i obrnuto.

Upotrebom invertera ušteda električne energije kreće se i do 40 %, a grijati mogu i do 15 stupnjeva Celzijevih.

 

Inverter klimatizacijski sustavi ne upuhuju zrak punom snagom onda kada je temperatura tek malo ispod ili iznad postavljene vrijednosti. Naprotiv, sustavi precizno i kontinuirano doziraju nužne količine energije za postizanje željenog klimatskog stanja prostorije, što se polučuje elektronički upravljanim motorima u interesu prilagođavanja određenom učinu grijanja i hlađenja.

 

Upravo zahvaljujući nenadmašnoj inverterskoj tehnologiji pogonski elektromotori rade mirno kako učinski tako i gospodarski, a prvenstveno bešumno - nisu uzrokom nastanka propuha budući da je dovod zraka u prostoriju uvijek precizno podešen. Rezultat su duži vijek trajanja proizvoda i smanjeni troškovi održavanja i servisiranja.

 

Elektronička kontrola klime

 

Elektronička kontrola klime podržava stabilnu temperaturu prostorije i istovremeno omogućuje primjerenu uštedu energije tijekom cjelogodišnjeg razdoblja s obzirom na visokoučinkovitu tehnologiju.

 

Brzo postizanje željenih uvjeta

 

Utrošak se energije povećava za 10% prigodom postizanja željene temperature prostorije. Vrijeme postizanja željene temperature prostorije za trećinu je manje od potrebnog vremena konvencionalnih klimatizacijskih sustava.

 

 

Učinkovitost štednje energije

 

Inverterski sustavi mogu polučiti oko 30% uštede utroška energije, zahvaljujući poboljšanom koeficijentu uštede (SCOP). 

SCOP predstavlja relaciju između utrošene električne energije i ostvarenog rashladnog učina. Što je SCOP veći, to dobivate više rashladne energije za 1 kWh uložene el. energije.

 

 

  

 

• PRINCIP RADA KLIMA UREĐAJA

 

Princip rada klima uređaja uvijek se svodi na apsorbiranje energije koja se prenosi s jednog mjesta na drugo. Takav proces zahtjeva sustav od jedne unutarnje i jedne vanjske jedinice, međusobno povezane bakrenim cijevima za protok radne tvari i kabelom za komunikaciju.

 

 

Radna tvar R32 je plin koji prenosi energiju u procesu grijanja ili hlađenja. Vrstu plina propisuju najviši standardi u pogledu očuvanja okoliša i energetske učinkovitosti.

 

Što se događa u klima uređaju dok radi?

 

Klima uređaji, jednostavno rečeno, rade na principu frižidera s time da se efekt hlađenja i grijanja odvija u obrnutim procesima. Objasnit ćemo princip rada na primjeru hlađenja.

 

Proces rada klima uređaja započinje u srcu sustava - kompresoru koji prenosi radnu tvar u različitim agregatnim stanjima na mjesto na kojemu ona mora ispuniti svoj zadatak hlađenja ili grijanja, a pritom prolazi nekoliko faza:

 

  1. Kompresor, koji "gura" radnu tvar kroz sustav, nalazi se u srcu klima uređaja. Prije kompresije radna tvar je u plinovitom stanju i ima nizak pritisak. Kompresijom plin povećava pritisak, zagrijava se i putuje prema kondenzatoru.

  2. U kondenzatoru, na visokoj temperaturi, visoko potisnuti plin ispušta toplinu u vanjsku jedinicu i postaje pothlađena visoko potisnuta tekućina.

  3. Visoko potisnuta tekućina tada prolazi kroz ekspanzioni ventil, koji reducira pritisak, te tako temperatura pada ispod temperature rashladnog prostora. Rezultat je hladna, nisko potisnuta radna tvar u tekućem stanju.

  4. Nisko potisnuta radna tvar prolazi kroz izmjenjivač topline gdje apsorbira toplinu iz zraka unutrašnjosti prostora kroz isparavanje i postaje nisko potisnuti plin. Plin se tada vraća natrag u kompresor gdje ciklus počinje ispočetka.

 

 

U slučaju grijanja ciklus je obrnut.

 

  

 

• FILTERSKI SUSTAVI KLIMA UREĐAJA

 

Klima uređaji uz brojne druge funkcije imaju i funkciju filtriranja zraka. To znači da klima uređaji distribuiraju savršeno pročišćen i zdrav zrak. Svaka jedinica je opremljena filterskim sustavima koji se, ovisno o modelu, kreću od običnih antialergijskih do kompleksnih sustava koji imaju sposobnost uništavnja i najmanjih štetnih mikročestica.

 

Sofiisticirani filterski sustavi danas se pokazuju kao odlično rješenje za održavanje zdravog zraka oslobođenog koronavirusa, a za to se primjenjuju brojne napradne tehnologije, poput Panasonicove Nanoe X tehnologije ili Daikinove Flash Streamer

 

Filter za prašinu

 

Uklanja zračnu prašinu i čestice kako bi osigurao konstantantan dovod čistog zraka. Jednostavno se održava; pranjem ili usisavanjem.

 

 

Filter za pročišćavanje zraka

 

Filter za pročišćavanje zraka sakuplja najmanje čestice prašine i peludi  veličine 0,01  mikrona i sprječava širenje bakterija i virusa. Filter ima dvije strane sa zračnim-elektrostatičnim filterom sa prednje strane i deodorirajućim filterom s aktivnim ugljenom sa stražnje strane. Filter za pročišćavanje zraka uvijek je kombiniran s normalnim filterom.

 

Fotokatalitički dezodorirajući filter

 

Ovaj filter je antibakterijski i dezodorirajući filter koji uspješno razbija dim cigarete, te također zaustavlja razvijanje bakterija, virusa i mikroorganizama nakupljenim u filteru. Fotokatallitički filter uvijek dolazi u kombinaciji s filterom za pročišćavanje zraka.

 

Posljednje novosti

20. siječnja '23.
Prednosti i nedostaci različitih vrsta klima uređaja

Klima uređaji dolaze u različitim vrstama, a svaki ima svoje prednosti i nedostatke. U ovom ćemo članku pogledati neke od najpopularnijih tipova klima uređaja, uključujući mono split, multi split, prijenosne, podne, kanalske, kazetne i toplinske pumpe. Pročitajte za koju primjenu bi odabrali pojedini tip i zašto te nam se obratite ako...

SAZNAJ VIŠE
20. prosinca '22.
Servis klima uređaja - Što učiniti prije poziva servisera?

Često se događa, da prilikom rada klima uređaja, nema toplog zraka kod režima grijanja i obratno, klima ne hladi u ljetnim danima, makar su postavke klime pravilno podešene. Tada se nađemo u nedoumici: kada da pozovemo servisera klima uređaja, ako nešto nije u redu. Da li odmah zvati broj ovlaštenog servisera ili postoji...

SAZNAJ VIŠE
14. prosinca '22.
Sinclair Marvin - nova serija vrhunskih klima uređaja

Robna marka SINCLAIR nudi visokokvalitetni asortiman u području klimatizacije, od malih split i multi split klima uređaja do komercijalnih sustava na tržištu, već gotovo 20 godina. Sjedište tvrtke, sa skladištima ukupne površine 16.400 m2, nalazi se u Brnu, u Češkoj. Trenutno su SINCLAIR klima uređaji dostupni u...

SAZNAJ VIŠE
28. studenog '22.
Panasonic Etherea: sada i u novoj boji

Pametna, nova Etherea, uređaj je premium klase namijenjen za grijanje i hlađenje - energetske učinkovitosti do A+++ u oba režima.     Etherea dolazi s tehnologijom nanoe™ X, naprednim filtracijskim sustvom zraka, tijekom 24 sata, 7 dana u tjednu. Uz novi uglađeni dizajn i novu grafitno sivu boju, izvanrednu...

SAZNAJ VIŠE
21. studenog '22.
Energetski razredi klima uređaja

Ušteda energije i nove regulative EU zakonodavstvo o energetskom označavanju i Ecodesign norma pomažu u poboljšanju energetske učinkovitosti proizvoda na tržištu EU.   Ecodesign norma postavlja zajedničke minimalne standarde za cijelu EU kako bi se s tržišta eliminirali proizvodi s najlošijim...

SAZNAJ VIŠE