Nanoe X: Tehnologija inspirirana prirodom

U vremenu kada je čist zrak vrjedniji nego ikada, a proizvođači klima uređaja ulažu nezamislive napore u razvoj naprednih filtarskih sustava, Panasonic nam s lakoćom pruža ekvivalent za ravnotežu prirodnog zraka u zatvorenome. 

 

panasonic, nanoe x, etherea

 

Revolucionarna nanoe™ X tehnologija razvijena u suradnji Panasonica i pariškog Texcell instituta jamči beskompromisno suspendiranje virusa i ostalih štetnih čestica iz zraka. Nekoliko mjeseci ranije, u svjetlu svakodnevice u kojoj se nalazimo, vijest o zapanjujućim rezultatima ove japansko-francuske produkcije nije mogla proći nezapaženo te smo već pisali o dostignuću iz Panasonicovog laboratorija u kontekstu inhibiranja koronavirusa

 

No zbog potencijalne snage kojom nanoe™ X može izmijeniti okolnosti u kojima se nalazimo, željeli smo zagrebati ispod površine i detaljnije se upoznati s tehnologijom koju nam Panasonic pruža. Prisustvovali smo seminaru u organizaciji Panasonicovih stručnjaka iz cijelog svijeta i iz prve ruke saznali što stoji iza nanoe™ X te kuda vodi.

 

Brz odgovor na koronavirus

 

Prva testiranja inovativne tehnologije završena su u rujnu 2020. godine i tada je bilo jasno da nanoe™ X u ograničenim uvjetima uspješno inhibira čestice koronavirusa. Tako impresivna vijest dobila je dodatnu potvrdu uspješnosti u siječnju 2021., nakon testiranja u zahtjevnijim uvjetima.

 

panasonic, nanoe x

 

Razlog zašto je Panasonic tako brzo uspio dati odgovor na suzbijanje čestica koronavirusa jest taj što je priča o nanoe™ X započela još daleke 2003. godine. U ne tako raskošnom izdanju i vodeći se sloganom A better life, a better world, Panasonic je svojim korisnicima vizionarski želio poboljšati život ne samo neprikosnovenim komforom, već i zdravijim zrakom. 

 

Kvaliteta kojoj vjerujemo

 

Ova japanska kvaliteta kojoj možemo vjerovati inspiraciju uzima  iz prirode i obećava velike promjene. Naime, u prirodi se hidroksilni radikali (poznati i kao OH radikali) mogu pronaći u izobilju. Te mikroskopski malene čestice imaju ogromnu moć inhibiranja grinja, virusa i bakterija. Tehnologija nanoe™ X može unijeti ove zapanjujuće prednosti u zatvorene prostore

 

panasonic, nanoe x

 

OH radikali imaju intenciju vezivanja uz druge elemente i, upravo zahvaljujući tome, mogu inhibirati razmnožavanje zagađivača poput bakterija, virusa, plijesni i neugodnih mirisa. Uzrokuju njihovo raspadanje i neutraliziraju neugodne učinke. 

 

Problem kratkog vijeka trajanja ovoga, kako ga u Panasonicu nazivaju, prirodnog deterdženta, riješen je tako da su OH radikali obuhvaćeni vodom te im je tako životni vijek produžen s jedne sekunde na 10 minuta. 

 

Tehnologija oslobađa trilijune čestica koje dopiru u sve kutove prostorije. Ulaze duboko u mekane površine, a zadržavaju se na tvrdima i suspendiraju sve štetne čestice.

 

Svakodnevna primjena

 

U matičnom Japanu je nanoe™ X dočekana raširenih ruku i već ima primjenu prvenstveno tamo gdje je najpotrebnija - u komercijalnim svrhama. Zahvaljujući velikoj moći raspršivanja pokazala se odličnom u zatvorenim prostorima gdje se nalazi mnoštvo detalja. Restorani, teretane ili trgovine miješane robe su sjajno okruženje za primjenu nanoe™ X. Čestice dolaze i do najskrivenijih dijelova čineći ih čistim i sigurnim za korištenje. Jedinice javnog prijevoza, dostavne službe i liječničke ambulante ozbiljno se spremaju za primjenu Panasonicove tehnologije.

 

panasonica, nanoe x, etherea

 

U ovom trenutku gotovo sve nove poslovne jedinice dolaze s integriranom nanoe™ X tehnologijom, dok iz Panasonica najavljuju proširenje asortimana s ovom funkcionalnošću, očekivano, i za kućnu uporabu, tako da će Panasonicova Etherea (koja koji koristi nanoe™ X) uskoro dobiti društvo.

 

Dodatne funkcionalnosti

 

Zanimljivo je da ova sofisticirana tehnologija ne zahtijeva održavanje, nadopunjavanje ni provjeru. Ima ugrađen sustav za samodijagnozu i obavijesti ako nešto nije redu. Razumljivo je da se najbolji rezultati postižu kada uređaj radi neprekidno i u tom je pogledu izvrsno što je dovoljno da radi u režimu ventilacije da bi se aktivirale ove svestrane čestice. Otvaranje vrata i prozora ne predstavlja problem jer se nove čestice konstantno generiraju i izbacuju u prostor. 

 

Sustavno uklanja mirise, krenuvši od duhanskih do mirisa kućnih ljubimaca. I po tom pitanju je nanoe™ X bez premca. 

 

Premda radi na principu vlage, saznali smo da nanoe™ X tehnologija ne utječe na razinu vlage u prostoriji, a blagonaklono djeluje na kosu i kožu čineći ih mekšima.

 

Tehnologija od koje se očekuje puno

 

Nakon svega možemo reći da je, gotovo 20 godina kasnije, nanoe™ X tehnologija našla ulogu svoga života, ali i da se još jednom vratila na sam početak. Jer, tek sada se otvaraju dosad nepoznati vidici u primjeni ove tehnologije. Sigurni smo da japansko-francuski tim neće stati samo na ovome te da će revolucija uskoro zaživjeti u punom sjaju.

 

Ukoliko razmišljate o korištenju ovih tehnologija u svojem prostoru, budite slobodni kontaktirati nas za sve što vas zanima ili nas posjetite na adresi Ulica Braće Miroslava i Janka Perice 59b u Zadru.

 

panasonic klim uređaji

 

Posljednje novosti

20. svibnja '23.
Mitsubishi Electric: Novi modeli modularnih dizalica topline

MECH-iS-G07 i MEHP-iS-G07 su novi Mitsubishi Electric rashladni uređaji (chilleri) i dizalice topline proizvedene prema najvišim standardima kvalitete i karakteristika. Prikladno za niz različitih primjena, od komercijalnih do industrijskih, pa čak i IT primjena hlađenja.   MECH-iS-G07 i MEHP-iS-G07 postižu vrhunsku...

SAZNAJ VIŠE
19. travnja '23.
Mitsubishi Electric Hibridne dizalice topline Ecodan Multi PXZ

Ecodan Multi je hibridna vanjska jedinica koja omogućuje spajanje obje unutarnje jedinice zrak-zrak, uz hidrotank i hidroboks iz serije zrak-voda. S Ecodan Multi možete grijati i toplu vodu i podno grijanje, dok koristite do tri jedinice za zidnu, podnu ili stropnu montažu.   Hlađenje i grijanje   Ako želite ugodno...

SAZNAJ VIŠE
6. travnja '23.
Mitsubishi Electric AY serija

Ako tražite izvrstan model u best buy kategoriji vrhunskih klima uređaja, razveselit će vas vijest da je Mitsubishi Electric lansirao novu AY seriju uređaja koja ide u korak sa prethodnom generacijom serije AP, uz poboljšanja u učinkovitosti, dizajnu i razini buke. Pogledajte koje prednosti donosi!     S ovom novom...

SAZNAJ VIŠE
27. ožujka '23.
10 najčešćih problema klima uređaja i kako ih riješiti

Kako polako odmiču hladni dani grijanja, brzo će doći sezona hlađenja kada ćemo klima uređajem sparne ljetne dane činiti podnošljivima. Frustrirajuće je kada naiđemo na problem zbog kojih klima prestaje pravilno funkcionirati kada je najpotrebnija.     Zato saznajte koji su najčešći problemi s klima uređajem u...

SAZNAJ VIŠE
10. ožujka '23.
Najnovije tehnologije kućnih klima uređaja

Predstavnici Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, Dean Smolar, dipl. ing., DSM i Marko Markić, dipl. ing. na 10. međunarodnom forumu o obnovljivim izvorima energije govorili su o uvođenju certifikata za nove zgrade, koji omogućava sveobuhvatnu procjenu njihovog stanja u cijelom vijeku trajanja. Npr., investitori pokazuju vrlo veliko zanimanje za...

SAZNAJ VIŠE