Obrati nam se

Pokreće nas točnost, ali i fleksibilnost dogovorene usluge.
Uvijek izlazimo u susret, a dogovora se držimo bez iznimke.


Telefon

Adresa

Arija Nova d.o.o.
Ulica Braće Miroslava i Janka Perice 59B
23000 Zadar – HR

\

Je li normalno da voda kapa iz klima uređaja?

\

Zbog čega je neophodan godišnji servis?

\
Zašto se osjeti neugodan miris iz klima uređaja?
\
Je li pucketanje iz unutarnje jedinice razlog za brigu?
\
Zašto klima uređaj slabije grije na niskim temperaturama?
\
Zašto se uređaj gasi u režimu grijanja?

Česta pitanja o
klima-uređajima održavanju servisu

Je li normalno da voda kapa iz klima uređaja?

Voda je zapravo kondenzat koji nastaje na hladnim dijelovima klime. Ljeti se klima uređaj koristi za hlađenje te je unutarnja jedinica hladna i na njoj se kondenzira vlaga iz zraka. S druge strane, zimi je vanjska jedinica hladna te za vlažnih dana iz nje počinje teći voda.

Kapanje vode iz klima uređaja stoga nije razlog za brigu.

Zbog čega je neophodan godišnji servis?

Razloga za redovni godišnji servis je više. Naime, kako biste imali višegodišnje jamstvo na uređaj potrebno ga je periodično pregledati kako bi se otklonili potencijalni problemi koji mogu uzrokovati probleme u radu. 

Tijekom servisa pregledava se kompletan uređaj – lužinom se ispire odvod, dezinficira isparivač, ispuhuje kondenzator vanjske jedinice te se kontrolira tlak plina i temperatura ispuha. Ukoliko se klima uređaj redovito servisira kod ovlaštenog servisera on će raditi besprijekorno i duže će vrijediti garancija.

Zašto se osjeti neugodan miris iz klima uređaja?

Jedna od bitnih funkcija klima uređaja jest i sustavna filtracija zraka. U tom procesu se na filteru, a djelomično i na isparivaču nakupljaju suspendirane bakterije i čestice nečistoće. Isparivač svakako nije mjesto na kojem bi se trebale zadržavati nečistoće, no ukoliko se uređaj ne čisti redovito, to će se dogoditi. Kako u različitim režimima rada isparivač mijenja temperaturu dolazi do stvaranja neugdnih mirisa kao posljedice nakupljene prljavštine. 

Zbog toga je neophodno klima uređaj redovito čistiti – za osnovno čišćenje dovoljno je oprati filtere i osušene ih vratiti na svoje mjesto, dok je za temeljito čišćenje i održavanje klima uređaja potreban profesionalan pristup. Preporuka je napraviti redoviti servis jednom godišnje, najbolje u periodu prije sezone hlađenja ili grijanja.