Put Biliga 2, 23000 ZADAR, HR
(+385) 023 31 60 60

NAJČEŠĆIH PITANJA O KLIMA UREĐAJIMA

Povijest klima uređaja: klima uređaj izmislio je Willis Haviland Carrier prije 102 godine. Izmislio je jednostavno rješenje. Ako se tvornica gdje je radio grijala zrakom koji je prolazio vruću paru, zašto ne bi bilo moguće zrak pustiti da prolazi preko hladne vode i tako hladi prostor?

 

Smrad bakterija iz isparivača: zašto klima uređaj ponekad ima neugodan miris? Razlog je u bakterijama koje su se preko ljeta nakupile na isparivaču. U takvom slučaju potrebno je napraviti servis pri kojem će se isparivač dezinficirati.

 

Voda u klima uređaju teće u dva smjera: zašto klima preko ljeta izbacuje vodu iz unutarnje, a preko zime iz vanjske jedinice? Voda je zapravo kondenzat koji nastaje na hladnim dijelovima klime. Ljeti se koristi hlađenje i unutarnja jedinica je hladna pa se na njoj kondenzira vlaga iz zraka, a zimi je vanjska jedinica hladna pa za vlažnih dana počinje iz nje teći voda.

 

Slabije grije na niskim temperaturama: zašto klima slabo grije kad je niska vanjska ili unutarnja temperatura? Niske temperature uzrokuju nizak tlak plina, a tada uređaj slabije grije. Zbog toga ga treba zimi ostaviti da i preko noći održava neku minimalnu sobnu temperaturu, kako bi ujutro mogao početi s podizanjem temperature. 

  
Pucketanje iz unutarnje jedinice: zašto se iz unutarnje jedinice povremeno čuje pucketanje? To je diletacija plastike. Kada klima postigne zadanu temperaturu, s radom prestaje samo vanjska jedinica, a unutarnja nastavi recirkulirati zrak. Mijenjanjem temperature kućišta dolazi do širenja ili stiskanja plastike pa se čuje poput pucketanja.

 

Godišnji servis neophodan: što je godišnji servis i zašto se naplaćuje? Da bi netko dao višegodišnje jamstvo, potrebno je taj uređaj periodično pregledati da bi se otklonili neki potencijalni problemi koji se javljaju u radu. Potrebno je lužinom isprati odvod, dezinficirati isparivač, ispuhati kondenzator vanjske jedinice, prekontrolirati tlak plina i temperaturu ispuha.

 

Zašto uređaj povremeno stane i napravi čudan zvuk: zašto klima pri grijanju ponekad prestane s radom i napravi jedan čudan zvuk (kao: pšššš)? To je trenutak kada uređaj ide u odleđivanje -  tzv. Defrost. Normalan ciklus, do kojeg dolazi kada su vanjske temperature niske i koji služi da bi se vanjska jedinica oslobodila eventualnog leda koji se na njoj nakupio.

 

Inverter štedi do 40 posto struje: inverter znaci rotacijski kompresor. Kada se klima isključi motor/kompresor stalno radi. Bit je u promjeni broja okretaja kojeg vodi elektronika. Ako treba više hladiti povećava se broj okretaja i obrnuto. Upotrebom invertera ušteda struje i do 40 %, a grijati mogu i do 15 stupnjeva Celzijevih.

ENERGETSKA UČINKOVITOST - ERP direktiva

Koji energetski razredi postoje?

Od siječnja 2013. godine skala razreda energetske učinkovitosti A proširila se za razrede A+, A++ i A+++. Dodatno je kod klasifikacije uzeta u obzir i emisija buke (razina zvučne snage unutarnje i vanjske jedinice).

 

Kako izgleda nova naljepnica s podacima o energetskoj učinkovitosti?

 

 

Što znače novi pokazatelji SEER i SCOP?

Dosad su navođene samo vrijednosti EER (ocjena učinkovitosti u režimu hlađenja) i COP (ocjena učinkovitosti u režimu grijanja). Ove vrijednosti su se orijentirale isključivo na jednu jedinu točku. Kod novih pokazatelja SEER i SCOP definirano je više mjernih točaka koje sve utječu na klasifikaciju. „S“ znači „sezonski“.

 

Mjerne točke u području hlađenja:
Mjerne točke su predviđene na vanjskoj temperaturi od 20 °C, 25 °C, 30 °C i 35 °C. Za režim hlađenja klimatski podaci za Strasbourg uzeti su kao mjerodavni za cijelu Europu. S obzirom na tijek temperature, mjerne točke su različito ponderirane.

 

Mjerne točke u području grijanja:
Za režim grijanja nije izrađen temperaturni profil koji bi bio jedinstven za cijelu Europu. Provedena je podjela na tri klimatske zone: sjevernu, središnju i južnu Europu s različitim profilima opterećenja. Mjerne točke jedinstveno su predviđene kod vanjske temperature od 12 °C, 7 °C, 2 °C i –7°C.

 

Čemu tri klimatske zone za ocjenu učinkovitosti u režimu grijanja?

Klimatski uvjeti imaju velikog utjecaja na performanse klima-uređaja u režimu rada toplinske crpke. Zbog toga su unutar EU-a stvorene tri zone:

 

 

Od kada vrijedi nova ERP direktiva?

ERP direktiva za sobne klima-uređaje (grupa 10) stupila je na snagu 1.1.2013., a vrijedi u svim državama EU-a bez nacionalnih prijelaznih rokova.

 

PODJELA

1. Niska klasa
U tu grupu možemo svrstati klime raznih egzotičnih i nepoznatih  imena. Možemo ih kupiti za male novce po raznim trgovačkim centrima ili od trgovaca koji su "nanjušili" biznis s klimama te uvezli nekoliko kontejnera koje će rasprodati i poslije da će se teško naći ikakav rezervni dio za njih. Za njih se može reći da donekle solidno hlade ali slabo ili nikako griju i u pravilu ne traju dugo. Bučne su i troše više struje (mali SEER i SCOP) od klima iz više klase. Za bilo koji veći kvar (kompresor ili elektronika) ne isplati ih se popravljati. Ove klime možemo preporučiti samo za nezahtjevne kupce kojima je bitno samo kakvo takvo hlađenje a grijanje imaju riješeno na drugi način. Cijena od 1.000,00 do 2.500,00 kn.

 

2. Srednja klasa
U ovu grupu možemo svrstati klime poznatijih imena koja se kod nas prodaju već par godina i za koje se zna kako se ponašaju i nakon par godina eksploatacije. Iza njih je obično ozbiljan uvoznik koji ima i osigurane rezervne dijelove koji nisu pretjerano skupi. To su klime za kupce srednjih financijskih mogućnosti. Ove klime dobro hlade i prilično dobro griju do vanjske temperature 0 C. Nisu pretjerano bučne. U Dalmaciji uz neko dodatno grijanje (za nekoliko hladnijih dana) mogu pokriti cijelu zimu s grijanjem. Cijena od 2.500,00 do 4.000,00 kn.

 

3. Visoka klasa
U ovu grupu spadaju isključivo Japanske klime (bez obzira u kojoj državi bile proizvedene). Rade odlično dugi niz godina. U tom razdoblju  će vam vratiti razliku uloženog između ove klase i srednje i niske zbog velike razlike između uložene i predane energije (visoki SEER i SCOP). Izuzetno su tihe i grijanjem bez problema mogu pokriti cijelu godinu, pogotovo njihovi inverteri koji su tehnologija za sebe. Kupnjom ovakvih klima uređaja štedite električnu energiju, čuvate okoliš (sve klime rade s ekološkim plinom R 410a i R407 c) i imate minimalne kvarove. Cijena od 5.000,00 do 10.000,00 kn.

ŠTO JE KLIMATIZACIJA?

Klimatizacija je mogućnost upravljanja temperaturom, količinom relativne vlage, čistoćom i distribucijom zraka.

 

Hlađenje: klima sustavi pružaju preciznu kontrolu temperature. Uvijek možete stvoriti okruženje u kojemu se osjećate najbolje, uz izbor prave temperature. Ne samo da stvaraju komfor, već se uz njih osjećate svježe i aktivno čak i u najekstremnijim vanjskim uvjetima.

 

Grijanje: klima sustavi mogu pružiti i grijanje. Možete uživati savršeno konstantnu temperaturu tijekom cijele godine, bez obzira na vanjske uvjete. To je ekološki prihvatljiva alternativa za tradicionalne načine grijanja zbog toga što energiju vanjskog zraka (zagrijanog) prenosi u unutrašnjost prostora.

 

Pročišćavanje: klima uređaji mogu proizvesti svjež, čisti zrak. Naši su uređaji opremljeni posebnim filterima koji apsorbiraju nečistoću, prašinu, dim... iz zraka. Prema potrebama korisnika, razina pročišćavanja može se i povećati. Pročišćavanje i filtriranje preporučuje se osobama s alergijama.

 

Odvlaživanje: U režimu hlađenja klima uređaj može odvlaživati zrak, pružajući osjećaj kvalitetnijeg i svježeg zraka. Pažnju treba obratiti i na činjenicu da pravilna razina vlage sprečava širenje lišajeva i plijesni, što opet ima pozitivan utjecaj na osobe s alergijom. Ljudsko biće osjeća da je razina od 40 do 60 % ugodna razina vlage.

 

Ventilacija: Ventilacija može biti u ugrađena u sustav klima uređaja. Uzimajući zrak iz unutrašnjosti prostorije ventilacija potom ubacuje svjež, pročišćen vanjski zrak. U međusezoni, kada klimatizacija nije potrebna, ventilacija može raditi zasebno i biti vrlo korisna.

INVERTER TEHNOLOGIJA

Za razliku od konvencionalnih jedinica, Inverter klimatizacijski sustavi ne upuhuju zrak punom snagom onda kada je temperatura tek malo ispod ili iznad postavljene vrijednosti. Naprotiv, sustavi precizno i kontinuirano doziraju nužne količine energije za postizanje željenog klimatskog stanja prostorije, što se polučuje elektronički upravljanim motorima u interesu prilagođavanja određenom učinu grijanja i hlađenja. Upravo zahvaljujući nenadmašnoj inverterskoj tehnologiji pogonski elektromotori rade mirno kako učinski tako i gospodarski, a prvenstveno bešumno - nisu uzrokom nastanka propuha budući da je dovod zraka u prostoriju uvijek precizno podešen. Rezultat su duži vijek trajanja proizvoda i smanjeni troškovi održavanja i servisiranja.

 

Elektronička kontrola klime
Elektronička kontrola klime podržava stabilnu temperaturu prostorije i istovremeno omogućuje primjerenu uštedu energije tijekom cjelogodišnjeg razdoblja s obzirom na visokoučinkovitu tehnologiju.

 

Brzo postizanje željenih uvjeta
Utrošak se energije povećava za 10% prigodom postizanja željene temperature prostorije. Vrijeme postizanja željene temperature prostorije za trećinu je manje od potrebnog vremena konvencionalnih klimatizacijskih sustava.

 

 

Učinkovitost štednje energije
Inverterski sustavi mogu polučiti oko 30% uštede utroška energije, zahvaljujući poboljšanom koeficijentu uštede (SCOP).  SCOP predstavlja relaciju između utrošene električne energije i ostvarenog rashladnog učina. Što je SCOP veći, to dobivate više rashladne energije za 1 kWh uložene el. energije.

 

 

KRUŽENJE RADNE TVARI

Klima uređaj radi na principu sličnom hladnjaku. Radna (rashladna) tvar kruži kroz sustav i mijenja agregatno stanje. Četiri su procesa u kruženju:

 

1. Kompresor, koji "gura" radnu tvar kroz sustav, nalazi se u srcu klima uređaja. Prije kompresije radna tvar je u plinovitom stanju i ima nizak pritisak. Kompresijom plin povećava pritisak, zagrijava se i putuje prema kondenzatoru.


2. U kondenzatoru, na visokoj temperaturi, visoko potisnuti plin ispušta toplinu u vanjsku jedinicu i postaje pothlađena visoko potisnuta tekućina.


3. Visoko potisnuta tekućina tada prolazi kroz ekspanzioni ventil, koji reducira pritisak, te tako temperatura pada ispod temperature rashladnog prostora. Rezultat je hladna, nisko potisnuta radna tvar u tekućem stanju.


4. Nisko potisnuta radna tvar prolazi kroz izmjenjivač topline gdje apsorbira toplinu iz zraka unutrašnjosti prostora kroz isparavanje i postaje nisko potisnuti plin. Plin se tada vraća natrag u kompresor gdje ciklus počinje ispočetka.

 

 

U slučaju grijanja ciklus je obrnut.

RAD KLIMA UREĐAJA

Princip rada klima uređaja uvijek se svodi na apsorbiranje energije s jednog mjesta i prenošenje na drugo. Takav proces zahtjeva sustav od jedne unutarnje i jedne vanjske jedinice, međusobno povezane bakrenim cijevima za protok radne tvari i kabelom za komunikaciju. Radna tvar apsorbiranu energiju iz jedne jedinice prenosi u drugu.

 

 

1. Unutarnja jedinica
Ventilator zapuše topli zrak iz unutrašnjosti prostorije preko izmjenjivača topline kroz kojeg struji hladna radna tvar. U toj fazi radna tvar apsorbira toplinu iz zraka, rashlađuje ga i upuhuje rashlađenog natrag u prostoriju.

 

2. Cijevno prospajanje
Radna tvar struji preko kroz cijevno prospajanje sustava, preuzimajući toplinu iz unutarnje jedinice prebacuje ga u vanjsku.

 

3. Vanjska jedinica
Kompresijom se plinovito stanje radne tvari zagrijava, te se ta toplina ispušta putem ventilatora vanjske jedinice u vanjski zrak.

 

4. Radna tvar
Nakon koraka 3 radna tvar u tekućem stanju prelazi u unutarnju jedinicu.

 

5. Unutarnja jedinica
U unutarnjoj se jedinici radna tvar dekompresira i na taj se način postiže ispuštanje hladnog zraka u prostoriju.

FILTERI

Svaka klimatizacijska jedinica ima filter. Tip samog filtera ovisi o vrsti klimatizacijskog sistema. Sistemu sa integriranom ventilacijom potreban je filter s manjom učinkovitošću, a učinkovitost filtera mjeri se u postocima zadržavanja čestica. Jednostavno: Koju veličinu i količinu čestica zaustavlja? Još jedan faktor u učinkovitosti filtera je strujanje zraka, ili pojednostavljeno, brzina ventilatora koja određuje količinu zraka u m³ koji prolazi kroz sam filter.

 

Filter za prašinu

Uklanja zračnu prašinu i čestice kako bi osigurao konstantantan dovod čistog zraka. Jednostavno se održava; pranjem ili usisavanjem.

 

 

Filter za pročišćavanje zraka

Filter za pročišćavanje zraka sakuplja najmanje čestice prašine i peludi  veličine 0,01 mikrona i sprječava širenje bakterija i virusa. Filter ima dvije strane sa zračnim-elektrostatičnim filterom sa prednje strane i deodorirajućim  filterom s aktivnim ugljenom sa stražnje strane. Filter za pročišćavanje zraka uvijek je kombiniran s normalnim filterom.

 

Fotokatalitički dezodorirajući filter

Ovaj filter je antibakterijski i dezodorirajući filter koji uspješno razbija dim cigarete, te također zaustavlja razvijanje bakterija, virusa  i mikroorganizama nakupljenim u filteru. Fotokatallitički filter uvijek dolazi u kombinaciji s filterom za pročišćavanje zraka.

 

Ostale Vijesti

 • Jeste li spremni za prvi pravi toplinski val?

  Meteorolozi najavljuju kako nas ovih dana očekuje prvi toplinski val, a iz ministarstva zdravstva poslali su i...

  VIŠE
 • Naš partner Sinclair postao je sponzor Hajduka i najavio veliku investiciju u Zadar!

  - U Hajduku je najbolja klima, novi je moto Sinclaira, tvrtke čiji su klima uređaji zbog omjera cijene i kvalitete...

  VIŠE
 • Osjećaju li muškarci i žene temperaturu na različit način?

  Postoji teorija da muškarci i žene temperaturu osjećaju i podnose na sasvim drugačiji način. Pa tako neki...

  VIŠE
 • Znaš li kako visoke temperature utječu na tvoje ponašanje?

  Način na koji klima uređaji utječu na ljude već je godinama interesantan znanstvenicima iz raznih...

  VIŠE
 • Priuštite svom djetetu miran san uz klima uređaj

  Vjerojatno ste čuli priču da klima uređaji štete djeci, ali takve priče nisu baš znanstveno...

  VIŠE
 • Evo što trebate znati kada kupujete klima uređaj

  Kupnja klima uređaji je investicija i kada kupimo odgovarajući uređaj za svoj dom ili radni prostor prvenstveno...

  VIŠE
 • Život prije klima uređaja

  Pobogu, pa kako su ljudi živjeli prije klima uređaja?   To pitanje često nam se vrti po glavi, posebno...

  VIŠE
 • Evo što trebate provjeriti prije ljetnih vrućina

  Prilikom korištenja i rukovanja klima uređajima, posebno u prijelaznom periodu kod promjene režima rada s...

  VIŠE