10 najčešćih problema klima uređaja i kako ih riješiti

Kako polako odmiču hladni dani grijanja, brzo će doći sezona hlađenja kada ćemo klima uređajem sparne ljetne dane činiti podnošljivima. Frustrirajuće je kada naiđemo na problem zbog kojih klima prestaje pravilno funkcionirati kada je najpotrebnija.

 

 

Zato saznajte koji su najčešći problemi s klima uređajem u ovom praktičnom vodiču, kako bi sezonu dočekali spremni - ako problem i nastupi da znate kako im pristupiti:

 

#1 Bučni klima uređaj

 

Mogući uzroci:

Labavi dijelovi na unutarnjoj ili vanjskoj jedinici klima uređaja
Neispravne lopatice ventilatora
Neispravan motor ventilatora

 

Buka koja dolazi iz vašeg klima uređaja može ukazivati na brojne probleme od labavih do preopterećenih dijelova. Ako vaš klima uređaj proizvodi zveckanje, zvuk začepljenja ili niske zvukove prilikom vrtnje, problem može biti jednostavan poput krhotina zaglavljenih unutar jedinice, do slomljenih dijelova koje treba zamijeniti. Ukoliko vaš model podržava jednostavno otvaranje unutarnje jedinice, lako možete sami, uz priložena uputstva, provjeriti o kojem se problemu radi. Ukoliko niste sigurni, zatražite pomoć servisera..

 

#2 Curenje rashladnog sredstva - freona

 

Mogući uzroci:

trošnost uređaja
korozija cijevi rashladnog sredstva

 

Moguće je da zbog vibracije, fizičkog kvara, istrošenosti i sl. dođe do većeg curenja rashladnog plina iz sustava.. Vizualnim pregledom mogu se ustanoviti samo ekstremno velika mjesta curenja rashladnog plina, međutim u praksi je puno češći slučaj da rashladni plin curi polako iz malih mjesta propuštanja. Ako ste u nedoumici, isključite svoj klima uređaj i kontaktirajte ovlaštenog servisera.

 

#3 Prljavi filter zraka

 

Mogući uzroci:

Nepravilno čišćenje
Rijetko čišćenje
Interijer s povećanom količinom onečišćujućih tvari

 

Filter za zrak može se lako očistiti bez pomoći tehničara. Filter za prljavi zrak može biti početak bezbroj većih problema s klima uređajem, pa je najbolje održavati filter zraka čistim: pranjem sa sapunom i vodom svaka dva tjedna.

 

Ako želite saznati više o samostalnom čišćenju filtra, pročitajte naš jednostavan vodič.

 

#4 Zamrzavanje jedinice

 

Mogući uzroci:

Prljavi filter
Curenje rashladnog sredstva
Začepljene zavojnice kondenzatora

 

Zamrzavanje klima uređaja može biti uzrokovano višestrukim čimbenicima, ali često je posljedica prljavih filtera za zrak i zavojnica isparivača. Mogu se očistiti usisavačem kako bi se uklonila sva prašina. Za curenje vode i druge probleme možda ćete se morati savjetovati s ovlaštenim tehničarima kako biste dijagnosticirali problem.


#5 Ne puše hladni zrak

 

Mogući uzroci:

začepljeni filteri
niska razina freona
termostat (ili daljinski upravljač) s niskom razinom baterije
neprikladni kapacitet hlađenja

 

Vaša klimatizacijska jedinica koja puše topli zrak u režimu hlađenja ukazuje na brojne probleme, ali je obično uzrokovana začepljenim filterom za zrak ili pogrešnom komunikacijom s postavkama termostata. Očistite unutarnju jedinicu i zamijenite baterije u termostatu (daljinskom upravljaču) prije nego što pozovete servisere.


#6 Ventilator se ne vrti

 

Mogući uzroci:

neispravan motor ventilatora
kvar na elektroničkom sklopu uređaja

 

Klimatizacijski sustavi imaju ventilatore koji upuhuju ohlađeni zrak u prostoriju. Kada se ventilator prestane vrtjeti, hladan zrak je zarobljen unutar jedinice što može uzrokovati smrzavanje unutarnje jedinice. 


#7 Izbacivanje sklopke / osigurača

 

Mogući uzroci:

velika potražnja za strujom
ekstremne temperature
preopterećenje klima uređaja


Klima uređaj može izbacivati osigurač jer se sprječava električno preopterećenje, ali klima uređaj koji stalno izbaci osigurač može imati problema sa sustavom elektronika. Morat ćete kontaktirati električara ili ovlaštenog servisera kako biste riješili problem.


#8 Loš miris

 

Mogući uzroci:

plijesan
ustajala voda u odvodnom kanalu
mrlje od cigareta
izgorjeli dijelovi ili problemi s ožičenjem

 

Klima uređaj koji širi neugodan miris može biti razlog za provjeru kvara. Poznavajući miris je način dijagnosticiranja problema klimatizacijske jedinice. Gorući miris znači da nešto gori unutra. Pljesnivi mirisi znači da se širi plijesan unutar vaše jedinice. Morat ćete kontaktirati električara ili ovlaštenog servisera kako biste riješili problem.


#9 Uključivanje i isključivanje

 

Mogući uzroci:
kvar na elektronici
trošni dijelovi

 

Klima uređaji koji se uključuju i isključuju su kratkog radnog ciklusa. To znači da nešto uzrokuje neispravnost klima uređaja, i da postoje dijelovi koji se trebaju zamijeniti. Kontaktirajte ovlaštenog tehničara da dijagnosticira problem.


#10 Klima uređaj ne radi

 

Mogući uzroci:

neispravni dijelovi
nestanak struje
neispravan osigurač
niske baterije na daljinskom upravljaču

 

 

Klima uređaji koji odbijaju raditi mogu imati mnoštvo uzroka, od pregorenog osigurača do slomljenih dijelova. Promijenite baterije u daljinskom upravljaču, očistite filtre i napravite hard reset prema uputama u korisničkom priručniku prije nego pozovete tehničara da riješi problem.


Savjeti za održavanje klima uređaja

 

Redovito održavanje je neophodno za bilo koju marku ili model klima uređaja. 
Evo naših najboljih savjeta za sprječavanje problema s klima uređajem i održavanje dobrog radnog stanja:

 

Neka vaš klima uređaj bude generalno očišćen barem jednom godišnje (ovo se odnosi na uređaj koji radi cijelu zimu i cijelo ljeto).
Proučite uobičajene probleme s klima uređajem kako biste bili svjesni simptoma na koje morate pripaziti. To će vas upozoriti na bilo kakav problem s vašom klimom i spriječiti daljnje štete.
Očistite filter zraka svaka dva tjedna za optimalnu učinkovitost.
Izbjegavajte preopterećenje osigurača. Isključite sve nepotrebne uređaje i uređaje.
Izbjegavajte preopterećenje klima uređaja.


Za sve dodatne informacije i savjete nazovite nas na broj telefona 023 31 60 60 ili nas posjetite na adresi Ulica Braće Miroslava i Janka Perice 59B u Zadru!

Posljednje novosti

20. prosinca '23.
Sretan Božić i Nova godina

Poštovani klijenti i poslovni partneri,   na pragu završetka 2023. godine želimo izraziti iskrenu zahvalnost, svima vama, našoj dragocjenoj klijenteli koja je bila ključna za naše uspjehe u ovoj godini. Razmišljajući o proteklom razdoblju, ponosni smo na postignuća koja smo ostvarili, a koja su...

SAZNAJ VIŠE
20. svibnja '23.
Mitsubishi Electric: Novi modeli modularnih dizalica topline

MECH-iS-G07 i MEHP-iS-G07 su novi Mitsubishi Electric rashladni uređaji (chilleri) i dizalice topline proizvedene prema najvišim standardima kvalitete i karakteristika. Prikladno za niz različitih primjena, od komercijalnih do industrijskih, pa čak i IT primjena hlađenja.   MECH-iS-G07 i MEHP-iS-G07 postižu vrhunsku...

SAZNAJ VIŠE
19. travnja '23.
Mitsubishi Electric Hibridne dizalice topline Ecodan Multi PXZ

Ecodan Multi je hibridna vanjska jedinica koja omogućuje spajanje obje unutarnje jedinice zrak-zrak, uz hidrotank i hidroboks iz serije zrak-voda. S Ecodan Multi možete grijati i toplu vodu i podno grijanje, dok koristite do tri jedinice za zidnu, podnu ili stropnu montažu.   Hlađenje i grijanje   Ako želite ugodno...

SAZNAJ VIŠE
6. travnja '23.
Mitsubishi Electric AY serija

Ako tražite izvrstan model u best buy kategoriji vrhunskih klima uređaja, razveselit će vas vijest da je Mitsubishi Electric lansirao novu AY seriju uređaja koja ide u korak sa prethodnom generacijom serije AP, uz poboljšanja u učinkovitosti, dizajnu i razini buke. Pogledajte koje prednosti donosi!     S ovom novom...

SAZNAJ VIŠE
10. ožujka '23.
Najnovije tehnologije kućnih klima uređaja

Predstavnici Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, Dean Smolar, dipl. ing., DSM i Marko Markić, dipl. ing. na 10. međunarodnom forumu o obnovljivim izvorima energije govorili su o uvođenju certifikata za nove zgrade, koji omogućava sveobuhvatnu procjenu njihovog stanja u cijelom vijeku trajanja. Npr., investitori pokazuju vrlo veliko zanimanje za...

SAZNAJ VIŠE