Servis klima uređaja - Što učiniti prije poziva servisera?

Često se događa, da prilikom rada klima uređaja, nema toplog zraka kod režima grijanja i obratno, klima ne hladi u ljetnim danima, makar su postavke klime pravilno podešene. Tada se nađemo u nedoumici: kada da pozovemo servisera klima uređaja, ako nešto nije u redu. Da li odmah zvati broj ovlaštenog servisera ili postoji nešto što možemo učiniti sami kako bi riješili problem?

 

Prije svega, za ispravan rad klima uređaja, on mora biti čist i održavan. Ovisno o tome borave li u prostoriji vaši kućni ljubimci ili je prostor izložen dimu duhanskih proizvoda, po potrebi je moguće i češće održavati klima uređaj. 

 

Osnovno održavanje uključuje samo toplu vodu i bilo koje dezinfekcijsko sredstvo koje imate u vašem kućanstvu! Čistoća filtera pokazatelj je ujedno i čistoće zraka u prostoriji u kojoj se nalazi. Kada je filter začepljen, klima-uređaj mora puno više raditi da pumpa zrak. To troši više električne energije, utječe na njegove performanse i skraćuje životni vijek vašeg klima uređaja. 

 

Pokazat ćemo vam kako u samo 4 koraka možete sami očistiti filter i potencijalno eliminirati najčešći problem koji zahvaća većinu klima uređaja, a ujedno ćete uštedjeti vrijeme i novac!


Otvorite masku unutarnje jedinice klima uređaja. 

Pažljivo otvorite masku po uputama iz priručnika za vaš model klima uređaja.

 

 

Izvadite filtere i usišite ih

Obično će se na filteru nakupiti velika količina prašine. Većinu možete ukloniti pomoću usisavača s četkastim nastavkom. Provjerite jeste li usisali obje strane filtra.

 

 

Operite i dezinficirajte filtere

Većina jesu, no provjerite u uputama je li vaš filter vodootporan. Pažljivo s laganim mlazom vode isperite svu prašinu. Namočite ih dezinfekcijskim sredstvom kako bi se uništile sve bakterije i patogeni.

 

 

Osušite i vratite filtere

Prije vraćanja filtera na svoje mjesto, dobro ih osušite kako se ne bi stvarala plijesan u vašoj zidnoj jedinici zbog vlažnih filtera. Neki filteri na sebi imaju označen smjer okretanja, stoga ih vratite u prvobitan položaj i zatvorite masku zidne jedinice. 

 

 

Čišćenje filtera na mjesečnoj bazi je dobra ideja. Trebali biste provoditi temeljito čišćenje svake sezone (ili čak više puta tijekom ljetnih mjeseci, kada se klima uređaji najviše koriste). 

 

Ako Vam je potrebno više informacija, dopustite da Vam svojim iskustvom razjasnimo eventualna pitanja i nejasnoće. Pronađite nas na adresi: Ulica Braće Miroslava i Janka Perice 59B, Zadar ili nas nazovite na 023 31 60 60.

Posljednje novosti

20. svibnja '23.
Mitsubishi Electric: Novi modeli modularnih dizalica topline

MECH-iS-G07 i MEHP-iS-G07 su novi Mitsubishi Electric rashladni uređaji (chilleri) i dizalice topline proizvedene prema najvišim standardima kvalitete i karakteristika. Prikladno za niz različitih primjena, od komercijalnih do industrijskih, pa čak i IT primjena hlađenja.   MECH-iS-G07 i MEHP-iS-G07 postižu vrhunsku...

SAZNAJ VIŠE
19. travnja '23.
Mitsubishi Electric Hibridne dizalice topline Ecodan Multi PXZ

Ecodan Multi je hibridna vanjska jedinica koja omogućuje spajanje obje unutarnje jedinice zrak-zrak, uz hidrotank i hidroboks iz serije zrak-voda. S Ecodan Multi možete grijati i toplu vodu i podno grijanje, dok koristite do tri jedinice za zidnu, podnu ili stropnu montažu.   Hlađenje i grijanje   Ako želite ugodno...

SAZNAJ VIŠE
6. travnja '23.
Mitsubishi Electric AY serija

Ako tražite izvrstan model u best buy kategoriji vrhunskih klima uređaja, razveselit će vas vijest da je Mitsubishi Electric lansirao novu AY seriju uređaja koja ide u korak sa prethodnom generacijom serije AP, uz poboljšanja u učinkovitosti, dizajnu i razini buke. Pogledajte koje prednosti donosi!     S ovom novom...

SAZNAJ VIŠE
27. ožujka '23.
10 najčešćih problema klima uređaja i kako ih riješiti

Kako polako odmiču hladni dani grijanja, brzo će doći sezona hlađenja kada ćemo klima uređajem sparne ljetne dane činiti podnošljivima. Frustrirajuće je kada naiđemo na problem zbog kojih klima prestaje pravilno funkcionirati kada je najpotrebnija.     Zato saznajte koji su najčešći problemi s klima uređajem u...

SAZNAJ VIŠE
10. ožujka '23.
Najnovije tehnologije kućnih klima uređaja

Predstavnici Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, Dean Smolar, dipl. ing., DSM i Marko Markić, dipl. ing. na 10. međunarodnom forumu o obnovljivim izvorima energije govorili su o uvođenju certifikata za nove zgrade, koji omogućava sveobuhvatnu procjenu njihovog stanja u cijelom vijeku trajanja. Npr., investitori pokazuju vrlo veliko zanimanje za...

SAZNAJ VIŠE