Servis klima uređaja - Što učiniti prije poziva servisera?

Često se događa, da prilikom rada klima uređaja, nema toplog zraka kod režima grijanja i obratno, klima ne hladi u ljetnim danima, makar su postavke klime pravilno podešene. Tada se nađemo u nedoumici: kada da pozovemo servisera klima uređaja, ako nešto nije u redu. Da li odmah zvati broj ovlaštenog servisera ili postoji nešto što možemo učiniti sami kako bi riješili problem?

 

Prije svega, za ispravan rad klima uređaja, on mora biti čist i održavan. Ovisno o tome borave li u prostoriji vaši kućni ljubimci ili je prostor izložen dimu duhanskih proizvoda, po potrebi je moguće i češće održavati klima uređaj. 

 

Osnovno održavanje uključuje samo toplu vodu i bilo koje dezinfekcijsko sredstvo koje imate u vašem kućanstvu! Čistoća filtera pokazatelj je ujedno i čistoće zraka u prostoriji u kojoj se nalazi. Kada je filter začepljen, klima-uređaj mora puno više raditi da pumpa zrak. To troši više električne energije, utječe na njegove performanse i skraćuje životni vijek vašeg klima uređaja. 

 

Pokazat ćemo vam kako u samo 4 koraka možete sami očistiti filter i potencijalno eliminirati najčešći problem koji zahvaća većinu klima uređaja, a ujedno ćete uštedjeti vrijeme i novac!


Otvorite masku unutarnje jedinice klima uređaja. 

Pažljivo otvorite masku po uputama iz priručnika za vaš model klima uređaja.

 

 

Izvadite filtere i usišite ih

Obično će se na filteru nakupiti velika količina prašine. Većinu možete ukloniti pomoću usisavača s četkastim nastavkom. Provjerite jeste li usisali obje strane filtra.

 

 

Operite i dezinficirajte filtere

Većina jesu, no provjerite u uputama je li vaš filter vodootporan. Pažljivo s laganim mlazom vode isperite svu prašinu. Namočite ih dezinfekcijskim sredstvom kako bi se uništile sve bakterije i patogeni.

 

 

Osušite i vratite filtere

Prije vraćanja filtera na svoje mjesto, dobro ih osušite kako se ne bi stvarala plijesan u vašoj zidnoj jedinici zbog vlažnih filtera. Neki filteri na sebi imaju označen smjer okretanja, stoga ih vratite u prvobitan položaj i zatvorite masku zidne jedinice. 

 

 

Čišćenje filtera na mjesečnoj bazi je dobra ideja. Trebali biste provoditi temeljito čišćenje svake sezone (ili čak više puta tijekom ljetnih mjeseci, kada se klima uređaji najviše koriste). 

 

Ako Vam je potrebno više informacija, dopustite da Vam svojim iskustvom razjasnimo eventualna pitanja i nejasnoće. Pronađite nas na adresi: Ulica Braće Miroslava i Janka Perice 59B, Zadar ili nas nazovite na 023 31 60 60.

Posljednje novosti

20. siječnja '23.
Prednosti i nedostaci različitih vrsta klima uređaja

Klima uređaji dolaze u različitim vrstama, a svaki ima svoje prednosti i nedostatke. U ovom ćemo članku pogledati neke od najpopularnijih tipova klima uređaja, uključujući mono split, multi split, prijenosne, podne, kanalske, kazetne i toplinske pumpe. Pročitajte za koju primjenu bi odabrali pojedini tip i zašto te nam se obratite ako...

SAZNAJ VIŠE
14. prosinca '22.
Sinclair Marvin - nova serija vrhunskih klima uređaja

Robna marka SINCLAIR nudi visokokvalitetni asortiman u području klimatizacije, od malih split i multi split klima uređaja do komercijalnih sustava na tržištu, već gotovo 20 godina. Sjedište tvrtke, sa skladištima ukupne površine 16.400 m2, nalazi se u Brnu, u Češkoj. Trenutno su SINCLAIR klima uređaji dostupni u...

SAZNAJ VIŠE
28. studenog '22.
Panasonic Etherea: sada i u novoj boji

Pametna, nova Etherea, uređaj je premium klase namijenjen za grijanje i hlađenje - energetske učinkovitosti do A+++ u oba režima.     Etherea dolazi s tehnologijom nanoe™ X, naprednim filtracijskim sustvom zraka, tijekom 24 sata, 7 dana u tjednu. Uz novi uglađeni dizajn i novu grafitno sivu boju, izvanrednu...

SAZNAJ VIŠE
21. studenog '22.
Energetski razredi klima uređaja

Ušteda energije i nove regulative EU zakonodavstvo o energetskom označavanju i Ecodesign norma pomažu u poboljšanju energetske učinkovitosti proizvoda na tržištu EU.   Ecodesign norma postavlja zajedničke minimalne standarde za cijelu EU kako bi se s tržišta eliminirali proizvodi s najlošijim...

SAZNAJ VIŠE
8. studenog '22.
GREE CLIVIA - odgovor na probleme moderne današnjice

Gree je jedini proizvođač u kineskoj HVAC industriji koji je počašćen kao "svjetski brend". Njegovo poslovanje se širi u više od 160 zemalja i regija. Danas Gree-ov godišnji proizvodni kapacitet RAC-a i CAC-a iznosi više od 60 milijuna kompleta odnosno 5,5 milijuna kompleta. Od 2005. Gree je 10...

SAZNAJ VIŠE