Najnovije tehnologije kućnih klima uređaja

Predstavnici Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, Dean Smolar, dipl. ing., DSM i Marko
Markić, dipl. ing. na 10. međunarodnom forumu o obnovljivim izvorima energije govorili su o uvođenju certifikata za nove zgrade, koji omogućava sveobuhvatnu procjenu njihovog stanja u cijelom vijeku trajanja. Npr., investitori pokazuju vrlo veliko zanimanje za kvalitetnu gradnju jer projektiranje koje u obzir uzima indikatore održivosti, kvalitetu boravka i ukupnu potrošnje energije već na početku može osigurati i za 80% jeftinije zgrade! Sustavi grijanja i hlađenja  sve su napredniji i pametniji, čuvaju okoliš i štede nam novac.

 

 

Izazovi novog doba, prvenstveno pandemija, potaknuli su nas da više vremena provodimo kod kuće, a onda je sasvim razumljivo i da se želimo u svojim domovima osjećati ugodno i opušteno. 

 

To podrazumijeva dizajnerska rješenja koja nam omogućavaju da i napredne sustave i aparate uklopimo u interijer po svom ukusu, ne narušavajući željenu estetiku. 

 

S druge strane, s modernim vremenima želimo i pametna rješenja, koja već slijede naše obrasce ponašanja i olakšavaju nam svakodnevicu. A sve to možemo pronaći u rješenjima budućnosti, osobito kad je riječ o sustavima grijanja i hlađenja kojima često ne posvećujemo dovoljno pažnje, a koji mogu uvelike povećati kvalitetu našeg života. 

 

Novi namještaj, nova boja zidova ili neka atraktivna tapeta nas sigurno usrećuje, no to je mala doza sreće i traje relativno kratko. Međutim kada iz godine u godinu plaćamo višestruko manje račune za grijanje/hlađenj, onda nam sreća nema kraja. K tome ne trebamo zanemariti i osjećaj da smo učinili nešto dobro za ublažavanje klimatskih promjena! 

 

Svemu tome pridonose najmodernije tehnologije koje naši klima uređaji posjeduju, trudeći se da nam vrijeme provedeno unutra bude čim udobnije i kvalitetnije. Pogledajmo nekoliko takvih karakteristika koje su uvelike promijenile naš doživljaj zatvorenih prostora!


Moderan i estetski dizajn

 

LG ARTCOOL Gallery uklapa se u vaš dom svojom modernom i inovativnom izvedbom - izložite svoje najljepše fotografije, umjetničko djelo ili bilo koju sliku koja vam je važna - i to upravo na klima uređaj! Promijeniti sliku jednostavno je i brzo, a 3D protok zraka pruža mekši i prirodniji protok zraka uz trosmjerne uzorke protoka.

 

VIVAX H+ Design pak sa ponosom predstavlja tekstilni dizajn nagrađen RedDot nagradom. Tekstura tekstila u raznim neutralnim bojama diže razinu estetike uklapanja u prostor, tako da s ponosom možete uživati u klimatiziranom prostoru. 

 

Novo rashladno sredstvo

 

R32 je ekološki prihvatljivo, visokoučinkovito rashladno sredstvo. Kako je količina rashladnog sredstva R32 znatno niža u usporedbi s R410A, ono ima manji potencijal globalnog zagrijavanja i minimalno oštećuje ozonski omotač. Visoki stupnjevi kompresije R32 omogućuju veći kapacitet u usporedbi s postojećim sredstvima R12 i R410A. 

 

 

Daikin je prva tvrtka u svijetu koja je predstavila dizalice topline i klimatizacijske uređaje s radnom tvari R-32, pod serijom asortimana zvanom Bluevolution. Radna tvar R-32 omogućava sezonsku učinkovitost do razine A+++ u grijanju i hlađenju, inverterska tehnologija povećava dodatnu uštedu na troškovima za energiju za do 30%.

 

Do 2025. godine plinska smjesa R-410A bit će u potpunosti zabranjena, stoga već većina uređaja danas u trgovinama dolaze sa R32 ekološkim plinom.


Dizalice topline

 

Ono što je daleko najnaprednija tehnologija današnjice u grijanju su tehnologija dizalica topline. Kad govorimo o dizalicama zrak-voda, one za svoj rad koriste obnovljivu energiju iz zraka koju potom pretvaraju u električnu. Dakle, energiju iz zraka koju ne plaćate i koja vam je potpuno besplatna! Čak 75 posto energije koriste iz zraka, a samo 25 posto otpada na električnu energiju. Vjerujem da je jasno koliko je to povoljnije u odnosu na sva ostala fosilna goriva koja plaćamo u punom iznosu jer u tom slučaju nema besplatne, obnovljive komponente kao kod dizalice topline. Treba istaknuti i da je učinkovitost dizalice topline u odnosu na plin veća čak četiri do pet puta. To znači da se korištenjem dizalice topline za 1 kW električne energije može dobiti oko 4,5 kW toplinske energije. Time se zaista značajno smanjuju troškovi grijanja.

 


Napredne filtracije zraka

 

U današnjem svijetu gdje je zdravlje dragocjeno pazimo da vježbamo, pazimo što jedemo i što dodirujemo, no trebamo voditi računa i o tome što udišemo.

 

Iako je primamljivo otvoriti prozore i vrata kako bi ušao svježi zrak, kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru pati, budući da čestice peludi ulaze s povjetarcem kroz otvorene prozore. Nedostatak svježeg zraka povećava razinu vlažnosti u zatvorenom prostoru, stvarajući savršeno tlo za razmnožavanje grinja (najčešćih alergena u zatvorenom prostoru), gljivica i drugih zagađivača zraka.

 

Blagotvorne prednosti prirode dobro su poznate, ali znate li kakvu snagu nose hidroksilni radikali? Tehnologija iz Panasonica: nanoe™ X otišla je korak dalje i dovela deterdžent prirode – hidroksilne radikale – u zatvorene prostore kako bi stvorili idealno okruženje. 

 

 

Hidroksilni radikali inhibiraju zagađivače, određene vrste virusa i bakterija te čiste i uklanjaju mirise. Zahvaljujući ovoj naprednoj tehnologiji, pomoću ovog rješenja moguće je djelovati i na čvrsto tkane tkanine, što znači da zavjese, sjenila, tepisi i namještaj mogu imati koristi od ove tehnologije za inhibiranje opasnih tvari, i na tvrdim površinama i, dakako, u zraku koji udišemo.    

 

Mitsubishi Electric je pak, kao pionir tehnologije u industriji klimatizacije, u svrhu poboljšavanja životnog standarda i omogućavanja održavanja željene kvalitete zraka u stambenim prostorima tijekom cijele godine, razvio Plasma Quad sustav za filtriranje zraka i V Blocking filter za smanjenje zdravstvenih rizika u zatvorenim prostorima uz istovremeno integriranje visokih performansi i učinkovitosti sustava.

 

Kada zrak uđe u unutarnju jedinicu pokreće se proces stvaranja ionizirane plazme koja u prvoj fazi oslobađa hidroksilne radikale s pozitivnim elektrostatičkim nabojem koji prianjaju na stijenke bakterija i virusa razbijajući njihove zaštitne membrane i uništavajući njihovu aktivnost, dok istovremeno razbijaju molekule alergena i plijesni i omogućuju pozitivno punjenje prašine i mikroskopsih PM2,5 čestica. U drugoj fazi plazma stvara negativno nabijeno magnetsko polje u mreži filtera koje privlači i hvata prašinu i najmanje pozitivno nabijene PM2,5 čestice.

 

Plasma Quad Plus sustav filtracije je već integriran u jedinice MSZ-LN i najnovije MSZ-RW serije, te zajedno s dezodorirajućim filterom, koji uklanja kemijske tvari poput amonijaka i sumporovodika na nano-razinama eliminirajući tako neugodne mirise, čini ove jedinice jednim od tehnološki najnaprednijim u svijetu klimatizacije.

 

 

Udobnost obrade zraka

 

Karakteristika i-Feel funkcije jest da pored osjetnika temperature u klima jedinici ima osjetnik temperature i u daljinskom upravljaču. Temperatura zraka mjerena kraj klima uređaja ne mora nužno biti jednaka temperaturi u čitavoj prostoriji.

 

Iz toga razloga se može uključiti I-feel opcija koja prilagođava rad klima uređaja prema temperaturi detektiranoj na daljinskom upravljaču. Tim se dobiva realnija slika temperature u prostoriji, a samim time i veća fleksibilnost rada uređaja. Uređaje s ovom funkcijom možete pronaći u serijama Gree i Vivax klima uređaja.

 

3D I-see, kao što mu i ime govori, je senzor koji vas vidi. Neprekidnim termalnim skeniranjem prostoriju dijeli na čak 752 trodimenzionalne zone zasebno mjereći temperaturu u svakoj od zona. Upravo ta preciznost mu omogućuje da zna gdje se nalazite vi, a gdje primjerice namještaj ili kućni ljubimac. 

I najvažnije, na temelju skenirane slike i aktivnosti u prostoru, pronalazi najpogodniji način rada za prisutne, ali i najisplativiji za onoga koji plaća račune. Naime, razlikovanje objekata od osoba u prostoriji omogućuje da klima uređaj ne ispuhuje zrak tamo gdje nije potrebno. 

 

3D I-see senzor je dovoljno inteligentan da zna koliko vam je vruće ili hladno i prema tome prilagođava temperaturu zraka. Kada je  u prostoriji više osoba, detektira njihove različite tjelesne temperature i prema tim razlikama usmjerava svoj rad. Uređaji koji imaju ugrađen 3D I-see senzor: Mitsubishi Electric, Daikin, Panasonic, Fujitsu.

 

Zaključak: kao izvanredni pročišćivači zraka te ove visoko učinkovite tehnologije maksimiziranja performansi klimatizacijskih sustava, zahvaljujući svojim inovativnim komponentama postižu zdravije i čišće životno okruženje u kojem se može uživati tijekom cijele godine. 

 

Za sva pitanja molimo da nas otvoreno kontaktirate, jer s dugogodišnjim iskustvom i sa zadovoljstvom ćemo Vam pomoći u odabiru najboljeg klima uređaja za vaše potrebe!
 

Posljednje novosti

20. svibnja '23.
Mitsubishi Electric: Novi modeli modularnih dizalica topline

MECH-iS-G07 i MEHP-iS-G07 su novi Mitsubishi Electric rashladni uređaji (chilleri) i dizalice topline proizvedene prema najvišim standardima kvalitete i karakteristika. Prikladno za niz različitih primjena, od komercijalnih do industrijskih, pa čak i IT primjena hlađenja.   MECH-iS-G07 i MEHP-iS-G07 postižu vrhunsku...

SAZNAJ VIŠE
19. travnja '23.
Mitsubishi Electric Hibridne dizalice topline Ecodan Multi PXZ

Ecodan Multi je hibridna vanjska jedinica koja omogućuje spajanje obje unutarnje jedinice zrak-zrak, uz hidrotank i hidroboks iz serije zrak-voda. S Ecodan Multi možete grijati i toplu vodu i podno grijanje, dok koristite do tri jedinice za zidnu, podnu ili stropnu montažu.   Hlađenje i grijanje   Ako želite ugodno...

SAZNAJ VIŠE
6. travnja '23.
Mitsubishi Electric AY serija

Ako tražite izvrstan model u best buy kategoriji vrhunskih klima uređaja, razveselit će vas vijest da je Mitsubishi Electric lansirao novu AY seriju uređaja koja ide u korak sa prethodnom generacijom serije AP, uz poboljšanja u učinkovitosti, dizajnu i razini buke. Pogledajte koje prednosti donosi!     S ovom novom...

SAZNAJ VIŠE
27. ožujka '23.
10 najčešćih problema klima uređaja i kako ih riješiti

Kako polako odmiču hladni dani grijanja, brzo će doći sezona hlađenja kada ćemo klima uređajem sparne ljetne dane činiti podnošljivima. Frustrirajuće je kada naiđemo na problem zbog kojih klima prestaje pravilno funkcionirati kada je najpotrebnija.     Zato saznajte koji su najčešći problemi s klima uređajem u...

SAZNAJ VIŠE
1. veljače '23.
Dizalice topline i obnovljivi izvori energije

Grijanje većine objekata diljem svijeta – poput domova, ureda, škola i tvornica – još uvijek se oslanja na fosilna goriva, posebice prirodni plin. Toplinske pumpe su hiper učinkovito i klimatski prihvatljivo rješenje koje pomaže potrošačima uštedjeti novac i omogućuje zemljama da smanje ovisnost o...

SAZNAJ VIŠE