Najnovije tehnologije kućnih klima uređaja

Predstavnici Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, Dean Smolar, dipl. ing., DSM i Marko
Markić, dipl. ing. na 10. međunarodnom forumu o obnovljivim izvorima energije govorili su o uvođenju certifikata za nove zgrade, koji omogućava sveobuhvatnu procjenu njihovog stanja u cijelom vijeku trajanja. Npr., investitori pokazuju vrlo veliko zanimanje za kvalitetnu gradnju jer projektiranje koje u obzir uzima indikatore održivosti, kvalitetu boravka i ukupnu potrošnje energije već na početku može osigurati i za 80% jeftinije zgrade! Sustavi grijanja i hlađenja  sve su napredniji i pametniji, čuvaju okoliš i štede nam novac.

 

 

Izazovi novog doba, prvenstveno pandemija, potaknuli su nas da više vremena provodimo kod kuće, a onda je sasvim razumljivo i da se želimo u svojim domovima osjećati ugodno i opušteno. 

 

To podrazumijeva dizajnerska rješenja koja nam omogućavaju da i napredne sustave i aparate uklopimo u interijer po svom ukusu, ne narušavajući željenu estetiku. 

 

S druge strane, s modernim vremenima želimo i pametna rješenja, koja već slijede naše obrasce ponašanja i olakšavaju nam svakodnevicu. A sve to možemo pronaći u rješenjima budućnosti, osobito kad je riječ o sustavima grijanja i hlađenja kojima često ne posvećujemo dovoljno pažnje, a koji mogu uvelike povećati kvalitetu našeg života. 

 

Novi namještaj, nova boja zidova ili neka atraktivna tapeta nas sigurno usrećuje, no to je mala doza sreće i traje relativno kratko. Međutim kada iz godine u godinu plaćamo višestruko manje račune za grijanje/hlađenj, onda nam sreća nema kraja. K tome ne trebamo zanemariti i osjećaj da smo učinili nešto dobro za ublažavanje klimatskih promjena! 

 

Svemu tome pridonose najmodernije tehnologije koje naši klima uređaji posjeduju, trudeći se da nam vrijeme provedeno unutra bude čim udobnije i kvalitetnije. Pogledajmo nekoliko takvih karakteristika koje su uvelike promijenile naš doživljaj zatvorenih prostora!


Moderan i estetski dizajn

 

LG ARTCOOL Gallery uklapa se u vaš dom svojom modernom i inovativnom izvedbom - izložite svoje najljepše fotografije, umjetničko djelo ili bilo koju sliku koja vam je važna - i to upravo na klima uređaj! Promijeniti sliku jednostavno je i brzo, a 3D protok zraka pruža mekši i prirodniji protok zraka uz trosmjerne uzorke protoka.

 

VIVAX H+ Design pak sa ponosom predstavlja tekstilni dizajn nagrađen RedDot nagradom. Tekstura tekstila u raznim neutralnim bojama diže razinu estetike uklapanja u prostor, tako da s ponosom možete uživati u klimatiziranom prostoru. 

 

Novo rashladno sredstvo

 

R32 je ekološki prihvatljivo, visokoučinkovito rashladno sredstvo. Kako je količina rashladnog sredstva R32 znatno niža u usporedbi s R410A, ono ima manji potencijal globalnog zagrijavanja i minimalno oštećuje ozonski omotač. Visoki stupnjevi kompresije R32 omogućuju veći kapacitet u usporedbi s postojećim sredstvima R12 i R410A. 

 

 

Daikin je prva tvrtka u svijetu koja je predstavila dizalice topline i klimatizacijske uređaje s radnom tvari R-32, pod serijom asortimana zvanom Bluevolution. Radna tvar R-32 omogućava sezonsku učinkovitost do razine A+++ u grijanju i hlađenju, inverterska tehnologija povećava dodatnu uštedu na troškovima za energiju za do 30%.

 

Do 2025. godine plinska smjesa R-410A bit će u potpunosti zabranjena, stoga već većina uređaja danas u trgovinama dolaze sa R32 ekološkim plinom.


Dizalice topline

 

Ono što je daleko najnaprednija tehnologija današnjice u grijanju su tehnologija dizalica topline. Kad govorimo o dizalicama zrak-voda, one za svoj rad koriste obnovljivu energiju iz zraka koju potom pretvaraju u električnu. Dakle, energiju iz zraka koju ne plaćate i koja vam je potpuno besplatna! Čak 75 posto energije koriste iz zraka, a samo 25 posto otpada na električnu energiju. Vjerujem da je jasno koliko je to povoljnije u odnosu na sva ostala fosilna goriva koja plaćamo u punom iznosu jer u tom slučaju nema besplatne, obnovljive komponente kao kod dizalice topline. Treba istaknuti i da je učinkovitost dizalice topline u odnosu na plin veća čak četiri do pet puta. To znači da se korištenjem dizalice topline za 1 kW električne energije može dobiti oko 4,5 kW toplinske energije. Time se zaista značajno smanjuju troškovi grijanja.

 


Napredne filtracije zraka

 

U današnjem svijetu gdje je zdravlje dragocjeno pazimo da vježbamo, pazimo što jedemo i što dodirujemo, no trebamo voditi računa i o tome što udišemo.

 

Iako je primamljivo otvoriti prozore i vrata kako bi ušao svježi zrak, kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru pati, budući da čestice peludi ulaze s povjetarcem kroz otvorene prozore. Nedostatak svježeg zraka povećava razinu vlažnosti u zatvorenom prostoru, stvarajući savršeno tlo za razmnožavanje grinja (najčešćih alergena u zatvorenom prostoru), gljivica i drugih zagađivača zraka.

 

Blagotvorne prednosti prirode dobro su poznate, ali znate li kakvu snagu nose hidroksilni radikali? Tehnologija iz Panasonica: nanoe™ X otišla je korak dalje i dovela deterdžent prirode – hidroksilne radikale – u zatvorene prostore kako bi stvorili idealno okruženje. 

 

 

Hidroksilni radikali inhibiraju zagađivače, određene vrste virusa i bakterija te čiste i uklanjaju mirise. Zahvaljujući ovoj naprednoj tehnologiji, pomoću ovog rješenja moguće je djelovati i na čvrsto tkane tkanine, što znači da zavjese, sjenila, tepisi i namještaj mogu imati koristi od ove tehnologije za inhibiranje opasnih tvari, i na tvrdim površinama i, dakako, u zraku koji udišemo.    

 

Mitsubishi Electric je pak, kao pionir tehnologije u industriji klimatizacije, u svrhu poboljšavanja životnog standarda i omogućavanja održavanja željene kvalitete zraka u stambenim prostorima tijekom cijele godine, razvio Plasma Quad sustav za filtriranje zraka i V Blocking filter za smanjenje zdravstvenih rizika u zatvorenim prostorima uz istovremeno integriranje visokih performansi i učinkovitosti sustava.

 

Kada zrak uđe u unutarnju jedinicu pokreće se proces stvaranja ionizirane plazme koja u prvoj fazi oslobađa hidroksilne radikale s pozitivnim elektrostatičkim nabojem koji prianjaju na stijenke bakterija i virusa razbijajući njihove zaštitne membrane i uništavajući njihovu aktivnost, dok istovremeno razbijaju molekule alergena i plijesni i omogućuju pozitivno punjenje prašine i mikroskopsih PM2,5 čestica. U drugoj fazi plazma stvara negativno nabijeno magnetsko polje u mreži filtera koje privlači i hvata prašinu i najmanje pozitivno nabijene PM2,5 čestice.

 

Plasma Quad Plus sustav filtracije je već integriran u jedinice MSZ-LN i najnovije MSZ-RW serije, te zajedno s dezodorirajućim filterom, koji uklanja kemijske tvari poput amonijaka i sumporovodika na nano-razinama eliminirajući tako neugodne mirise, čini ove jedinice jednim od tehnološki najnaprednijim u svijetu klimatizacije.

 

 

Udobnost obrade zraka

 

Karakteristika i-Feel funkcije jest da pored osjetnika temperature u klima jedinici ima osjetnik temperature i u daljinskom upravljaču. Temperatura zraka mjerena kraj klima uređaja ne mora nužno biti jednaka temperaturi u čitavoj prostoriji.

 

Iz toga razloga se može uključiti I-feel opcija koja prilagođava rad klima uređaja prema temperaturi detektiranoj na daljinskom upravljaču. Tim se dobiva realnija slika temperature u prostoriji, a samim time i veća fleksibilnost rada uređaja. Uređaje s ovom funkcijom možete pronaći u serijama Gree i Vivax klima uređaja.

 

3D I-see, kao što mu i ime govori, je senzor koji vas vidi. Neprekidnim termalnim skeniranjem prostoriju dijeli na čak 752 trodimenzionalne zone zasebno mjereći temperaturu u svakoj od zona. Upravo ta preciznost mu omogućuje da zna gdje se nalazite vi, a gdje primjerice namještaj ili kućni ljubimac. 

I najvažnije, na temelju skenirane slike i aktivnosti u prostoru, pronalazi najpogodniji način rada za prisutne, ali i najisplativiji za onoga koji plaća račune. Naime, razlikovanje objekata od osoba u prostoriji omogućuje da klima uređaj ne ispuhuje zrak tamo gdje nije potrebno. 

 

3D I-see senzor je dovoljno inteligentan da zna koliko vam je vruće ili hladno i prema tome prilagođava temperaturu zraka. Kada je  u prostoriji više osoba, detektira njihove različite tjelesne temperature i prema tim razlikama usmjerava svoj rad. Uređaji koji imaju ugrađen 3D I-see senzor: Mitsubishi Electric, Daikin, Panasonic, Fujitsu.

 

Zaključak: kao izvanredni pročišćivači zraka te ove visoko učinkovite tehnologije maksimiziranja performansi klimatizacijskih sustava, zahvaljujući svojim inovativnim komponentama postižu zdravije i čišće životno okruženje u kojem se može uživati tijekom cijele godine. 

 

Za sva pitanja molimo da nas otvoreno kontaktirate, jer s dugogodišnjim iskustvom i sa zadovoljstvom ćemo Vam pomoći u odabiru najboljeg klima uređaja za vaše potrebe!
 

Posljednje novosti

19. svibnja '24.
Ključni koraci u instalaciji klima uređaja

Instalacija klima uređaja je složen i detaljan proces koji može značajno utjecati na vijek trajanja i učinkovitost vašeg sustava. Prije nego što se upustite u ovaj pothvat, važno je dobro se informirati o procesu i troškovima. Također, preporučljivo je angažirati stručne osobe kako bi instalacija bila obavljena što...

SAZNAJ VIŠE
14. svibnja '24.
Pametno upravljanje klima uređajem: Kako Wi-Fi tehnologija transformira naš dom

Wi-Fi upravljanje klima uređajima predstavlja revolucionarnu inovaciju koja nam omogućuje potpunu kontrolu nad temperaturom i udobnošću našeg doma, jednostavno putem pametnog telefona ili računala. Ovaj tehnološki napredak pruža korisnicima značajne prednosti u pogledu praktičnosti, efikasnosti i fleksibilnosti upravljanja...

SAZNAJ VIŠE
9. svibnja '24.
Mitsubishi Electric inovacije: Nova generacija hibridnih toplinskih pumpi

Mitsubishi Electric nedavno je proširio svoju Ecodan Multi liniju proizvoda s dva inovativna modela hibridnih toplinskih pumpi koje kombiniraju tehnologije zrak/zrak i zrak/voda. Ove serije toplinskih pumpi su dizajnirane da objedine prednosti hidrauličnih toplinskih pumpi s onima multisplit sustava, pružajući korisnicima fleksibilnost i...

SAZNAJ VIŠE
3. svibnja '24.
Strategije za smanjenje troškova i povećanje učinkovitosti vašeg klima uređaja

Povećani računi za električnu energiju tijekom ljetnih mjeseci mogu vas potaknuti na razmišljanje o tome kako poboljšati učinkovitost vašeg klima uređaja. Učinkovitost klimatizacije ovisi o nizu faktora, uključujući sam uređaj i način na koji ga koristite.   Neovisno o modelu ili snazi uređaja, važno je da klima...

SAZNAJ VIŠE
24. travnja '24.
Gree S-Cool klima uređaji: Sinonim za energetsku učinkovitost i korisničku udobnost

Gree S-Cool klima uređaji predstavljaju vrhunac u tehnologiji klimatizacije, dizajnirani da pruže izvanrednu energetsku učinkovitost i korisničku udobnost. GREE S-Cool serija nudi napredne funkcije koje osiguravaju optimalnu kontrolu temperature u vašem prostoru uz značajne uštede energije. Evo detaljnijeg pregleda ključnih...

SAZNAJ VIŠE