Dizalice topline i obnovljivi izvori energije

Grijanje većine objekata diljem svijeta – poput domova, ureda, škola i tvornica – još uvijek se oslanja na fosilna goriva, posebice prirodni plin. Toplinske pumpe su hiper učinkovito i klimatski prihvatljivo rješenje koje pomaže potrošačima uštedjeti novac i omogućuje zemljama da smanje ovisnost o uvezenim fosilnim gorivima, navodi se u posebnom izvješću IEA-e Budućnost toplinskih pumpi.

 

 

Izvješće pokazuje da velike dizalice topline u kombinaciji s mrežama grijanja i hlađenja nude uvjerljivo rješenje za postupno ukidanje fosilnog plina u grijanju i zaštitu europskih potrošača od trenutne energetske krize. Danas predstavljaju oko 2,5 GWth instaliranog kapaciteta u sustavima daljinskog grijanja, s mnogim projektima i odlukama o ulaganjima u tijeku.

 

"Individualne dizalice topline možda neće biti poželjna opcija grijanja u zgradama u određenim okruženjima, kao što su gusto naseljena gradska područja ili u industriji, zbog tehničkih, ekonomskih ili drugih ograničenja. U tim slučajevima, ili radi učinkovitijeg iskorištavanja postojećih izvora topline, daljinsko grijanje može biti održivo rješenje." Budućnost toplinskih pumpi, izvješće IEA.

 

Velike dizalice topline u kombinaciji s daljinskim grijanjem otvaraju pristup novim čistim izvorima topline (obnovljivim i kružnim) koji mogu ponuditi pristupačnu i održivu zamjenu za grijanje na plin u urbanim područjima – gdje živi 70% stanovništva EU-a. Dodatno, velike dizalice topline smanjuju prosječnu potražnju za električnom energijom za grijanje i hlađenje, oslobađajući kapacitete za elektrifikaciju drugih sektora i ublažavajući sezonska vršna opterećenja.

 

"Izvješće IEA-e pokazuje da velike dizalice topline u kombinaciji s mrežama grijanja i hlađenja nude uvjerljivo rješenje za postupno ukidanje fosilnog plina u grijanju i zaštitu europskih potrošača od trenutne energetske krize. One podupiru primjenu energije vjetra i sunca i ubrzavaju usvajanje lokalne, obnovljive i čiste izvore topline kao što su geotermalna, solarna toplina i povratna toplina iz urbane, tercijarne i javne infrastrukture. Naša je industrija u potpunosti mobilizirana za implementaciju ovih rješenja, pod uvjetom da su uspostavljeni pravi lokalni, nacionalni i europski okviri."  (Aurelie Beauvais, direktorica)


Tradicionalni sustav toplinske pumpe koristi električnu energiju za prijenos topline, ali sa sve većom zabrinutošću oko emisije ugljika i klimatskih promjena, raste interes za korištenje dizalica topline koje pokreću obnovljivi izvori energije.

 

Obnovljivi izvori energije poput solarne i geotermalne energije mogu se koristiti za napajanje dizalica topline, što ih čini još više ekološki prihvatljivima.

 

 

Dizalice topline na solarni izvor energije


Solarni paneli koriste se za prikupljanje sunčeve energije i njezino pretvaranje u električnu energiju. Ta se električna energija koristi za pogon dizalice topline koja prenosi toplinu iz vode ili zraka u unutrašnjost objekta.

 

Dizalice topline na solarni pogon najučinkovitije su u područjima s obilnom izloženošću suncu, poput južne Europe. Također su isplativiji u područjima s visokim troškovima električne energije, jer mogu smanjiti količinu električne energije potrebnu iz mreže.

 

 

Geotermalne dizalice topline


Geotermalne dizalice topline koriste stalnu temperaturu zemlje za prijenos topline u i iz objekta. Sustav geotermalne dizalice topline sastoji se od dizalice topline, uzemljene petlje izmjenjivača topline i sustava cirkulacije za prijenos topline.

 

Dizalica topline koristi električnu energiju za prijenos topline iz zemlje u unutrašnjost zgrade, gdje se može koristiti za zagrijavanje stambenog prostora. Kada je sustav u obrnutom smjeru, može crpiti toplinu iz unutrašnjosti zgrade i prenijeti je natrag u zemlju, hladeći životni prostor.

 

Geotermalne dizalice topline najučinkovitije su u područjima sa stabilnom temperaturom tla, kao što su srednja i sjeverna Europa. Također su energetski učinkovitije od tradicionalnih dizalica topline, jer mogu učinkovitije prenositi toplinu zbog konstantne temperature zemlje.

 

Prednosti dizalica topline na obnovljivi izvor energije

 

Prednosti korištenja obnovljivih izvora energije za napajanje dizalica topline uključuju:

 

  1. Povećana energetska učinkovitost: dizalice topline koje koriste obnovljivu energiju energetski su učinkovitije od tradicionalnih dizalica topline jer bolje iskorištavaju energiju.
  2. Smanjene emisije ugljika: korištenjem obnovljivih izvora energije za pogon dizalica topline, emisije ugljika se smanjuju, što pomaže u ublažavanju učinaka klimatskih promjena.
  3. Ušteda troškova: dizalice topline na obnovljivi izvor energije mogu smanjiti troškove električne energije jer troše manje električne energije iz mreže.
  4. Povećana vrijednost nekretnine: kuće i zgrade opremljene takvim toplinskim pumpama povećavaju vrijednost nekretnine do 10% jer su ekološki prihvatljivije i energetski učinkovitije.

Zaključak

 

Dizalice topline energetski su učinkovit način grijanja i hlađenja domova i zgrada, a korištenje obnovljivih izvora energije za njihovo napajanje čini ih najviše ekološki prihvatljivima. Toplinske pumpe na solarni pogon i geotermalne toplinske pumpe dvije su najpopularnije vrste dizalica topline na obnovljivu energiju. Ovi sustavi nude brojne prednosti, uključujući povećanu energetsku učinkovitost, smanjenu emisiju ugljika, uštedu troškova i povećanu vrijednost nekretnine. Kako svijet nastavlja tranziciju prema održivijim izvorima energije, dizalice topline koje se pokreću obnovljivom energijom igrat će sve važniju ulogu u grijanju i hlađenju domova i zgrada.

 

Ako želite sustav dizalice topline i za svoj dom, javite nam se za savjetovanje i ponudu na broj telefona 023 31 60 60 ili nas pronađite na adresi: Ulica Braće Miroslava i Janka Perice 59B, Zadar.

Posljednje novosti

20. svibnja '23.
Mitsubishi Electric: Novi modeli modularnih dizalica topline

MECH-iS-G07 i MEHP-iS-G07 su novi Mitsubishi Electric rashladni uređaji (chilleri) i dizalice topline proizvedene prema najvišim standardima kvalitete i karakteristika. Prikladno za niz različitih primjena, od komercijalnih do industrijskih, pa čak i IT primjena hlađenja.   MECH-iS-G07 i MEHP-iS-G07 postižu vrhunsku...

SAZNAJ VIŠE
19. travnja '23.
Mitsubishi Electric Hibridne dizalice topline Ecodan Multi PXZ

Ecodan Multi je hibridna vanjska jedinica koja omogućuje spajanje obje unutarnje jedinice zrak-zrak, uz hidrotank i hidroboks iz serije zrak-voda. S Ecodan Multi možete grijati i toplu vodu i podno grijanje, dok koristite do tri jedinice za zidnu, podnu ili stropnu montažu.   Hlađenje i grijanje   Ako želite ugodno...

SAZNAJ VIŠE
6. travnja '23.
Mitsubishi Electric AY serija

Ako tražite izvrstan model u best buy kategoriji vrhunskih klima uređaja, razveselit će vas vijest da je Mitsubishi Electric lansirao novu AY seriju uređaja koja ide u korak sa prethodnom generacijom serije AP, uz poboljšanja u učinkovitosti, dizajnu i razini buke. Pogledajte koje prednosti donosi!     S ovom novom...

SAZNAJ VIŠE
27. ožujka '23.
10 najčešćih problema klima uređaja i kako ih riješiti

Kako polako odmiču hladni dani grijanja, brzo će doći sezona hlađenja kada ćemo klima uređajem sparne ljetne dane činiti podnošljivima. Frustrirajuće je kada naiđemo na problem zbog kojih klima prestaje pravilno funkcionirati kada je najpotrebnija.     Zato saznajte koji su najčešći problemi s klima uređajem u...

SAZNAJ VIŠE
10. ožujka '23.
Najnovije tehnologije kućnih klima uređaja

Predstavnici Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, Dean Smolar, dipl. ing., DSM i Marko Markić, dipl. ing. na 10. međunarodnom forumu o obnovljivim izvorima energije govorili su o uvođenju certifikata za nove zgrade, koji omogućava sveobuhvatnu procjenu njihovog stanja u cijelom vijeku trajanja. Npr., investitori pokazuju vrlo veliko zanimanje za...

SAZNAJ VIŠE