Dizalice topline i obnovljivi izvori energije

Grijanje većine objekata diljem svijeta – poput domova, ureda, škola i tvornica – još uvijek se oslanja na fosilna goriva, posebice prirodni plin. Toplinske pumpe su hiper učinkovito i klimatski prihvatljivo rješenje koje pomaže potrošačima uštedjeti novac i omogućuje zemljama da smanje ovisnost o uvezenim fosilnim gorivima, navodi se u posebnom izvješću IEA-e Budućnost toplinskih pumpi.

 

 

Izvješće pokazuje da velike dizalice topline u kombinaciji s mrežama grijanja i hlađenja nude uvjerljivo rješenje za postupno ukidanje fosilnog plina u grijanju i zaštitu europskih potrošača od trenutne energetske krize. Danas predstavljaju oko 2,5 GWth instaliranog kapaciteta u sustavima daljinskog grijanja, s mnogim projektima i odlukama o ulaganjima u tijeku.

 

"Individualne dizalice topline možda neće biti poželjna opcija grijanja u zgradama u određenim okruženjima, kao što su gusto naseljena gradska područja ili u industriji, zbog tehničkih, ekonomskih ili drugih ograničenja. U tim slučajevima, ili radi učinkovitijeg iskorištavanja postojećih izvora topline, daljinsko grijanje može biti održivo rješenje." Budućnost toplinskih pumpi, izvješće IEA.

 

Velike dizalice topline u kombinaciji s daljinskim grijanjem otvaraju pristup novim čistim izvorima topline (obnovljivim i kružnim) koji mogu ponuditi pristupačnu i održivu zamjenu za grijanje na plin u urbanim područjima – gdje živi 70% stanovništva EU-a. Dodatno, velike dizalice topline smanjuju prosječnu potražnju za električnom energijom za grijanje i hlađenje, oslobađajući kapacitete za elektrifikaciju drugih sektora i ublažavajući sezonska vršna opterećenja.

 

"Izvješće IEA-e pokazuje da velike dizalice topline u kombinaciji s mrežama grijanja i hlađenja nude uvjerljivo rješenje za postupno ukidanje fosilnog plina u grijanju i zaštitu europskih potrošača od trenutne energetske krize. One podupiru primjenu energije vjetra i sunca i ubrzavaju usvajanje lokalne, obnovljive i čiste izvore topline kao što su geotermalna, solarna toplina i povratna toplina iz urbane, tercijarne i javne infrastrukture. Naša je industrija u potpunosti mobilizirana za implementaciju ovih rješenja, pod uvjetom da su uspostavljeni pravi lokalni, nacionalni i europski okviri."  (Aurelie Beauvais, direktorica)


Tradicionalni sustav toplinske pumpe koristi električnu energiju za prijenos topline, ali sa sve većom zabrinutošću oko emisije ugljika i klimatskih promjena, raste interes za korištenje dizalica topline koje pokreću obnovljivi izvori energije.

 

Obnovljivi izvori energije poput solarne i geotermalne energije mogu se koristiti za napajanje dizalica topline, što ih čini još više ekološki prihvatljivima.

 

 

Dizalice topline na solarni izvor energije


Solarni paneli koriste se za prikupljanje sunčeve energije i njezino pretvaranje u električnu energiju. Ta se električna energija koristi za pogon dizalice topline koja prenosi toplinu iz vode ili zraka u unutrašnjost objekta.

 

Dizalice topline na solarni pogon najučinkovitije su u područjima s obilnom izloženošću suncu, poput južne Europe. Također su isplativiji u područjima s visokim troškovima električne energije, jer mogu smanjiti količinu električne energije potrebnu iz mreže.

 

 

Geotermalne dizalice topline


Geotermalne dizalice topline koriste stalnu temperaturu zemlje za prijenos topline u i iz objekta. Sustav geotermalne dizalice topline sastoji se od dizalice topline, uzemljene petlje izmjenjivača topline i sustava cirkulacije za prijenos topline.

 

Dizalica topline koristi električnu energiju za prijenos topline iz zemlje u unutrašnjost zgrade, gdje se može koristiti za zagrijavanje stambenog prostora. Kada je sustav u obrnutom smjeru, može crpiti toplinu iz unutrašnjosti zgrade i prenijeti je natrag u zemlju, hladeći životni prostor.

 

Geotermalne dizalice topline najučinkovitije su u područjima sa stabilnom temperaturom tla, kao što su srednja i sjeverna Europa. Također su energetski učinkovitije od tradicionalnih dizalica topline, jer mogu učinkovitije prenositi toplinu zbog konstantne temperature zemlje.

 

Prednosti dizalica topline na obnovljivi izvor energije

 

Prednosti korištenja obnovljivih izvora energije za napajanje dizalica topline uključuju:

 

  1. Povećana energetska učinkovitost: dizalice topline koje koriste obnovljivu energiju energetski su učinkovitije od tradicionalnih dizalica topline jer bolje iskorištavaju energiju.
  2. Smanjene emisije ugljika: korištenjem obnovljivih izvora energije za pogon dizalica topline, emisije ugljika se smanjuju, što pomaže u ublažavanju učinaka klimatskih promjena.
  3. Ušteda troškova: dizalice topline na obnovljivi izvor energije mogu smanjiti troškove električne energije jer troše manje električne energije iz mreže.
  4. Povećana vrijednost nekretnine: kuće i zgrade opremljene takvim toplinskim pumpama povećavaju vrijednost nekretnine do 10% jer su ekološki prihvatljivije i energetski učinkovitije.

Zaključak

 

Dizalice topline energetski su učinkovit način grijanja i hlađenja domova i zgrada, a korištenje obnovljivih izvora energije za njihovo napajanje čini ih najviše ekološki prihvatljivima. Toplinske pumpe na solarni pogon i geotermalne toplinske pumpe dvije su najpopularnije vrste dizalica topline na obnovljivu energiju. Ovi sustavi nude brojne prednosti, uključujući povećanu energetsku učinkovitost, smanjenu emisiju ugljika, uštedu troškova i povećanu vrijednost nekretnine. Kako svijet nastavlja tranziciju prema održivijim izvorima energije, dizalice topline koje se pokreću obnovljivom energijom igrat će sve važniju ulogu u grijanju i hlađenju domova i zgrada.

 

Ako želite sustav dizalice topline i za svoj dom, javite nam se za savjetovanje i ponudu na broj telefona 023 31 60 60 ili nas pronađite na adresi: Ulica Braće Miroslava i Janka Perice 59B, Zadar.

Posljednje novosti

10. ožujka '23.
Najnovije tehnologije kućnih klima uređaja

Predstavnici Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, Dean Smolar, dipl. ing., DSM i Marko Markić, dipl. ing. na 10. međunarodnom forumu o obnovljivim izvorima energije govorili su o uvođenju certifikata za nove zgrade, koji omogućava sveobuhvatnu procjenu njihovog stanja u cijelom vijeku trajanja. Npr., investitori pokazuju vrlo veliko zanimanje za...

SAZNAJ VIŠE
20. siječnja '23.
Prednosti i nedostaci različitih vrsta klima uređaja

Klima uređaji dolaze u različitim vrstama, a svaki ima svoje prednosti i nedostatke. U ovom ćemo članku pogledati neke od najpopularnijih tipova klima uređaja, uključujući mono split, multi split, prijenosne, podne, kanalske, kazetne i toplinske pumpe. Pročitajte za koju primjenu bi odabrali pojedini tip i zašto te nam se obratite ako...

SAZNAJ VIŠE
20. prosinca '22.
Servis klima uređaja - Što učiniti prije poziva servisera?

Često se događa, da prilikom rada klima uređaja, nema toplog zraka kod režima grijanja i obratno, klima ne hladi u ljetnim danima, makar su postavke klime pravilno podešene. Tada se nađemo u nedoumici: kada da pozovemo servisera klima uređaja, ako nešto nije u redu. Da li odmah zvati broj ovlaštenog servisera ili postoji...

SAZNAJ VIŠE
14. prosinca '22.
Sinclair Marvin - nova serija vrhunskih klima uređaja

Robna marka SINCLAIR nudi visokokvalitetni asortiman u području klimatizacije, od malih split i multi split klima uređaja do komercijalnih sustava na tržištu, već gotovo 20 godina. Sjedište tvrtke, sa skladištima ukupne površine 16.400 m2, nalazi se u Brnu, u Češkoj. Trenutno su SINCLAIR klima uređaji dostupni u...

SAZNAJ VIŠE
28. studenog '22.
Panasonic Etherea: sada i u novoj boji

Pametna, nova Etherea, uređaj je premium klase namijenjen za grijanje i hlađenje - energetske učinkovitosti do A+++ u oba režima.     Etherea dolazi s tehnologijom nanoe™ X, naprednim filtracijskim sustvom zraka, tijekom 24 sata, 7 dana u tjednu. Uz novi uglađeni dizajn i novu grafitno sivu boju, izvanrednu...

SAZNAJ VIŠE