21.10.2020.

5 savjeta za učinkovitije grijanje klima uređajem

Zima je odavno pokucala na vrata, ali tek ovih dana je pokazala zube. Vjerujemo da klima uređaji u vašim domovima neumorno rade kako biste se osjećali ugodno i opušteno. No istovremeno, možda mislite da neće biti tako ugodno dobiti novi račun za struju.

Ipak, grijanje sa klima uređajem potvrđeno je najisplativiji način grijanja iz više razloga, a mi vam donosimo nekoliko savjeta uz pomoć kojih ćete dobiti maksimum od klima uređaja i uz to ostvariti dodatne uštede.

 

 

1. Namjestite realnu temperaturu grijanja i nemojte je mijenjati

Moderni klima uređaji rade na principu maksimalnog rada dok se ne dosegne zadana temperatura. Nakon toga održavaju postignutu temperaturu uz minimalnu potrošnju.

Svaki put kada se uređaj upali on pojačano troši energiju ne bi li u što kraćem periodu dosegao zadanu temperaturu. Uz to se najčešće temperatura postavi na maksimalnu kako bi se što prije zagrijala prostorija i tek kada se prostorija zagrije dovoljno, smanji se na temperaturu koju stvarno želite. Takav način rada neće ubrzati zagrijavanje nego će nepotrebno povećati potrošnju.

Uređaju jednako dugo treba da dosegne primjerice 25 stupnjeva bez obzira jeste li ga podesili na 25 ili na 30 stupnjeva.

Stoga, naša preporuka je namjestiti realnu sobnu temperaturu i pustiti klima uređaj da obavlja svoj posao ostatak dana. To nas dovodi do sljedećeg savjeta.

2. Ostavite klima uređaj upaljen

Tijekom noći ili dok ste na poslu, ostvarit ćete veće uštede ako ostavite uređaj da kontinuirano radi nego da ga palite i gasite. Štedni način rada je osmišljen za takve situacije. No, ako vaš uređaj nema specifičan štedni način rada, postavite ga na minimalnu temperaturu i dobit ćete jednak učinak.

Preporuka je ovakva iz istog razloga koji je naveden gore. Štedni način rada troši jako malo energije, a uvelike olakšava postizanje zadane temperature kada dođe vrijeme za to. U takvom procesu zagrijavanja uređaj brže i s manje potrošnje dolazi do temperature koju želite u svom domu.

3. Provjerite gubi li se energija nepotrebno

Stolarija koja nije u potpunosti kompaktna može biti odgovorna za velike gubitke energije. Prozor koji nije u potpunosti zatvoren, vrata koja ne “leže” skroz do poda i sl., provjerite da problem ne “leži” u tome.
Ono što je sigurno jest da su ovakvi gubici energije veliki, ali i jako čest razlog zašto klima uređaj teško dostiže i održava temperaturu.

4. Iskoristite sunce

Živimo u podneblju sunčanih zima i to treba iskoristiti. Tamo gdje možete, osigurajte direktan prolaz sunca u prostorije. Čak i ako ste na poslu sve do popodne, napravit ćete puno ako ostavite podignute rolete na prozorima. Dio energije koja se akumulira od sunčeve svjetlosti će uvelike pridonijeti isplativijem radu klima uređaja.

5. Redovno čistite filter

Svi savjeti padaju u vodu ako filter uređaja nije očišćen duže vremena. Prljavštine iz zraka zadržavaju se na njemu i uređaj ne može raditi punim kapacitetom ako je filter zagušen prljavštinom. Možete ga sami očistiti, o tome smo pisali u jednom od ranijih članaka. No nažalost, ni to neće biti od značajne koristi ako prije toga nije napravljen redovni godišnji servis klima uređaja.

Preporučamo vam ovakav servis napraviti prije sezone grijanja, ali nikada nije kasno. Javite nam se i ponudit ćemo vam termin za servis bez obzira na to jeste li uređaj kupili kod nas.

Ako imate još nekih nedoumica ili vas muči problem koji nismo pokrili ovim savjetima, slobodno nas pitajte. Naše dugogodišnje iskustvo u radu vam garantira da imamo odgovore na sve što vas zanima.  

Vaša Arija Nova