Izračunaj potrošnju klime i uštedi 1400 kuna godišnje

Imate klima uređaj koji je stariji i ako radi dobro, vjerojatno niti ne pomišljate o kupnji novoga. Cijena novog vam je demotivirajuća, ali to je samo na prvi pogled. Investicija u novi klima uređaj može vam se isplatiti kroz relativno kratko vrijeme i to samo kroz stavku - potrošnja električne energije.

 

 

U našoj ponudi vam nudimo klima uređaje sukladne s Europskim regulativama kojima se smanjuje potrošnja energije. Kada birate klima uređaj u našem prodajnom centru skrenut ćemo vam pozornost na energetsku efikasnost, a svi uređaji su inverterski.

 

Što su inverterski uređaji?

 

To su uređaji s inverterskim kompresorima koji reguliraju broj okretaja kompresora vanjske jedinice i tako omogućavaju prilagodbu učinka klimatizacijskog uređaja stvarnim uvjetima. Pojednostavljeno, ako je temperatura prostora puno viša ili niža od željene temperature, klimatizacijski uređaj radi maksimalnom snagom radi što bržeg dostizanja željene temperature. Kada se ona dostigne, inverterski uređaj smanjuje svoj učinak, a time i potrošnju električne energije.

 

 

Vrlo jednostavno možete doći i do podatka kako u samo godinu dana rada novog uređaja račune za potrošenu električnu energiju možete smanjiti za otprilike 1400 kuna.

 

Kako smo došli do ovih brojki?

 

Potrošnja klima uređaja se može vrlo lako izračunati. Njegovu snagu podijelite sa sezonskim koeficijentom iskoristivosti – SEER za hlađenje ili SCOP za grijanje.

 

 

Najprodavaniji su klima uređaji snage 3,5 kW, pa ako je tolika snaga vašeg uređaja nju podijelite sa sezonskim koeficijentom. Recimo, ako imate uređaj srednje klase koji je star oko pet godina njegov koeficijent bio je 3,5 ili niži. U najboljem slučaju njegova potrošnja je oko 1,00 kWh.

 

Zbog čega se novi uređaj isplati

 

Noviji klima uređaji su energetski učinkovitiji i imaju vrlo visoke koeficijente iskoristivosti. Kako smo već spomenuli, snagu uređaja dijelite sa sezonskim koeficijentima. Koeficijent SEER kod uređaja koji su trenutno na tržištu kreće se oko 6,1 kod srednje klase, dok se kod srednje više i više klase koeficijenti penju i iznad 8,5.

 

Uređaji koje imamo u ponudi iz srednjeg cjenovnog razreda od 3,5 kW imaju koeficijent iskoristivosti SEER 6,1. Njihova potrošnja je 0,58 kWh. Za uređaje više klase SEER i SCOP su veći, pa je tako veća i ušteda.

 

klima, uređaj, zadar, grijanje, ušteda, hlađenje

 

Prema tome, uređaj stariji od pet godina prema izračunu potrošnje po srednjoj cijeni električne energije u sat vremena trošit će 1kW ili više, po cijeni 0,87 kn (srednja cijena HEP u travnju 2017. godine). Najslabiji novi uređaj u isto vrijeme trošit će 0,50 lp.

 

Uzmemo li u obzir mjesečnu potrošnju te stavimo da klima uređaj radi dnevno prosječno 10 sati u 30 dana, te ove rezultate pomnožimo s 300 dobit ćemo mjesečnu potrošnju od 261 kn za stariji uređaj i 150 kuna za noviji. Ukoliko bi izračunali potrošnju za uređaje više klase, čiji je SEER 8,5 ili viši, možete uštedjeti i više od 100 kuna mjesečno.

 

U našoj ponudi možete pronaći klima uređaje tvrtki AzuriSinclairVivaxGree koji su među najprodavanijim na tržištu, kao i uređaje više klase FujitsuToshibaMitsubishi Electric i Daikin.

Kompletnu ponudu pogledajte ovdje, izračunajte koji je optimalan uređaj za vaš prostor i izaberite funkcije koje želite (ionizator, plasma filter, Wi-Fi...).

 

Za sve informacije smo vam na raspolaganju.

 

Posljednje novosti

23. srpnja '21.
Sinclair grupacija širi ponudu klima uređaja

U jeku sezone hlađenja stižu goruće vijesti iz Sinclair grupacije. Ovaj proizvođač iza čijeg imena stoje pouzdani, provjereni i efikasni klima uređaji na tržište plasira dvije nove serije - Keyon i Terrel.    Terrel orjentirana na prestiž i luksuzan dizajn, a Keyon inspirirana decentnom i suptilnom formom pronašle su...

SAZNAJ VIŠE
24. svibnja '21.
Kako odabrati klima uređaj?

Privlačan dizajn ispod kojeg se kriju napredne tehnologije modernih klima uređaja neizostavno će unijeti unosi dah komfora u vaš dom i to je razlog zašto su klima uređaji danas sastavni dio gotovo svakog kućanstva, no put do idealnog uređaja često nije sasvim jednostavan.      Bez obzira na to...

SAZNAJ VIŠE
12. svibnja '21.
Nanoe X: Tehnologija inspirirana prirodom

U vremenu kada je čist zrak vrjedniji nego ikada, a proizvođači klima uređaja ulažu nezamislive napore u razvoj naprednih filtarskih sustava, Panasonic nam s lakoćom pruža ekvivalent za ravnotežu prirodnog zraka u zatvorenome.      Revolucionarna nanoe™ X tehnologija razvijena u suradnji Panasonica i...

SAZNAJ VIŠE
11. svibnja '21.
Vivax: Nove serije klima uređaja

Svijet noviteta među klima uređajima tradicionalno se širi u vrijeme prije početka ljetne sezone. To znači da je sada idealna prilika da predstavimo nove i napredne uređaje koji s lakoćom mijenjaju karakter ovisno o godišnjim dobima i vašim preferencama.     Prvi noviteti nam stižu od brenda koji se...

SAZNAJ VIŠE
24. travnja '21.
Kako do lakšeg sna uz klima uređaj?

Živite u prometnoj i bučnoj ulici? U krevet liježete umorni i opterećeni stresom dok bezuspješno pokušavate utonuti u toliko nužni san? Ometa vas uznemirujući zvuk olujnog vjetra koji ruši i baca sve pred sobom? Mi u Arija Nova klima centru nudimo rješenje i za taj problem.     Naime, klima...

SAZNAJ VIŠE