18.08.2017.

Izračunaj potrošnju klime i uštedi 1400 kuna godišnje

 

Imate klima uređaj koji je stariji i ako radi dobro, vjerojatno niti ne pomišljate o kupnji novoga. Cijena novog vam je demotivirajuća, ali to je samo na prvi pogled. Investicija u novi klima uređaj može vam se isplatiti kroz relativno kratko vrijeme i to samo kroz stavku - potrošnja električne energije.

klima, zadar, uređaj, ušteda, grijanje, hlađenje

U našoj ponudi, nudimo vam klima uređaje sukladne s Europskim regulativama kojima se smanjuje potrošnja energije. Kada birate klima uređaj u našem prodajnom centru skrenut ćemo vam pozornost na energetsku efikasnost, a svi uređaji su inverterski. Što su inverterski uređaji? To su uređaji s inverterskim kompresorima koji reguliraju broj okretaja kompresora vanjske jedinice i tako omogućavaju prilagodbu učinka klimatizacijskog uređaja stvarnim uvjetima. Pojednostavljeno, ako je temperatura prostora puno viša ili niža od željene temperature, klimatizacijski uređaj radi maksimalnom snagom radi što bržeg dostizanja željene temperature. Kada se ona dostigne, inverterski uređaj smanjuje svoj učinak, a time i potrošnju električne energije.

Vrlo jednostavno možete doći i do podatka kako u samo godinu dana rada novog uređaja račune za potrošenu električnu energiju možete smanjiti za otprilike 1400 kuna.

Kako smo došli do ovih brojki?

Potrošnja klima uređaja se može vrlo lako izračunati. Njegovu snagu podijelite sa sezonskim koeficijentom iskoristivosti – SEER za hlađenje ili SCOP za grijanje.

Snaga uređaja ÷ sezonskim koeficijentom (SEER ili SCOP) = potrošnja kWh

Najprodavaniji su klima uređaji snage 3,5 kW, pa ako je tolika snaga vašeg uređaja nju podijelite sa sezonskim koeficijentom. Recimo, ako imate uređaj srednje klase koji je star oko pet godina njegov koeficijent bio je 3,5 ili niži. U najboljem slučaju njegova potrošnja je oko 1,00 kWh.

Zbog čega se novi uređaj isplati

Noviji klima uređaji su energetski učinkovitiji i imaju vrlo visoke koeficijente iskoristivosti. Kako smo već spomenuli, snagu uređaja dijelite sa sezonskim koeficijentima. Koeficijent SEER kod uređaja koji su trenutno na tržištu kreće se oko 6,1 kod srednje klase, dok se kod srednje više i više klase koeficijenti penju i iznad 8,5.

Uređaji koje imamo u ponudi iz srednjeg cjenovnog razreda od 3,5 kW imaju koeficijent iskoristivosti SEER 6,1. Njihova potrošnja je 0,58 kWh. Za uređaje više klase SEER i SCOP su veći, pa je tako veća i ušteda.

 

klima, uređaj, zadar, grijanje, ušteda, hlađenje

 

Prema tome, uređaj stariji od pet godina prema izračunu potrošnje po srednjoj cijeni električne energije u sat vremena trošit će 1kW ili više, po cijeni 0,87 kn ( srednja cijena HEP u travnju 2017. godine). Najslabiji novi uređaj u isto vrijeme trošit će 0,50 lp.

Uzmemo li u obzir mjesečnu potrošnju te stavimo da klima uređaj radi dnevno prosječno 10 sati u 30 dana, te ove rezultate pomnožimo s 300 dobit ćemo mjesečnu potrošnju od 261 kn za stariji uređaj i 150 kuna za noviji. Ukoliko bi izračunali potrošnju za uređaje više klase, čiji je SEER 8,5 ili viši, možete uštedjeti i više od 100 kuna mjesečno.

Ostvarite popust od 10 posto za kupnju novog klima uređaja

Prilikom kupovine klima uređaja dajemo vam popust od 10 posto za gotovinsko plaćanje. Vaš klima uređaj možete platiti i jednokratno karticama: Visa, Diners, American Express, Master Card i Maestro. Možete platiti i beskamatno na rate do 12 mjeseci te uz potrošački kredit American Express i Diners do čak 60 rata.

Na uređaje dajemo pet godina jamstva, od čega su tri bezuvjetne, a za sljedeće dvije potrebno je napraviti redovan servis.

U našoj ponudi možete pronaći klima uređaje tvrtki Azuri, Sinclair, Vivax, Gree koji su među najprodavanijim na tržištu, kao i uređaje više klase Fujitsu, Toshiba, Mitsubishi Electric i Daikin.

Kompletnu ponudu pogledajte ovdje, izračunajte koji je optimalan uređaj za vaš prostor i izaberite funkcije koje želite (ionizator, plasma filter, Wi-Fi...).

Za sve informacije smo vam na raspolaganju.

Javite nam se s povjerenjem.