Koje su najčešće (krive) predrasude o klima uređajima?

Zbog klime ću se prehladiti, one su pune bakterija, bučne su i troše puno električne energije… Sve su to potpuno krive predrasude koje neupućeni korisnici često gaje o klima uređajima.

 

1. Klima uređaji su glavni uzrok prehlade

Nećemo vas lagati, ako čitav dan sjedite ispred klima uređaja koji ispuhuje hladan zrak temperature od 16°C direktno na vas, velika je šansa da ćete zaraditi prehladu. Upravo je zato potrebno pripaziti na odabir uređaja adekvatnog kapaciteta klima uređaja (sukladno veličini prostorije, termo izolaciji, broju ljudi koji boravi u prostoriji…), no podjednako je važan i sam smještaj klima uređaja. Lamele ispuha bi trebalo podesiti tako da klima uređaj ne puše izravno ni na jednu osobu, odnosno da se izlazni hladni zrak ispuhuje duž stropa.

Podešena temperatura bi trebala biti najmanje 7° C ispod vanjske temperature. Ugodna klima se postiže ne samo hlađenjem zraka, nego ju u velikoj mjeri suodređuje odvlaživanje sparnog zraka.

 

2. Klima uređaji su raspršivač bakterija

Moderni klima uređaji opremljeni su vrsnim filtarskim sustavima i posebnom funkcijom samočišćenja, tako da bakterije i klice nemaju šanse udobno se nastaniti u uređajima.
Usisani zrak se čisti u više koraka, a ovisno o modelu, u uređajima su ugrađeni različiti filtri. Grubi plastični filtri, koji pokrivaju cijeli izmjenjivač topline, kao i kolektori filtara koji rade na električni pogon, mogu se jednostavno očistiti rastvorom vode i blagog deterdženta. Funkcija samočišćenja je posebno razvijena kako bi se izbjeglo stvaranje plijesni uslijed previše vlage u unutrašnjosti uređaja. Interni ventilator brine za potpuno sušenje izmjenjivača topline, oduzimajući time bakterijama životni prostor.

 

3. Klima uređaji su bučni...

Na tržištu postoji čitav niz klima uređaja koji su prilično bučni u radu te samim time i vrlo iritantni za korisnika. Međutim, japanski klima uređaji slove za najtiše i najkomfornije klima uređaje čije unutarnje jedinice proizvode tek 20-tak dB u radu. Usporedbe radi, toliku buku proizvodi šuštanje lišća.

Uz to, neki modeli su opremljeni funkcijom tihog rada koja usporava brzinu vrtnje ventilatora i time dodatno smanjuje razinu buke.

 

4. Klima uređaji su veliki potrošači električne energije

Japanski klima uređaji opremljeni su najmodernijim inverterskim kompresorima čija je efikasnost rekordno visoka. Primjerice, model Kirigamine FH Mitsubishi Electrica prvi je klima uređaj na svijetu koji je postigao najviši energetski razred i u hlađenju i u grijanju (A+++).

Što to znači u konkretnoj potrošnji električne energije?

Uređaj Kirigamine FH od 2,5 kW postiže koeficijent SEER u hlađenju od 9,10! To znači da je kod predane snage hlađenja od 2,5 kW potrebna električna snaga manja od 300 watta, što je pak ekvivalentno trima žaruljama.

 

5. Povrh svega navedenog, klima služi i za odvlaživanje zraka te je idealan uređaj za zagrijavanje prostora

Osim hlađenja, klima uređaj ima i funkciju odvlaživanja zraka, odnosno uklanjanja osjećaja sparine u prostoru. Neki modeli opremljeni su posebno konstruiranim odvlaživačima zraka koji mogu vrlo precizno regulirati stupanj vlage u zraku.

Zbog izrazito malene potrošnje električne energije, klima uređaji često se koriste za zagrijavanje prostora. Visok komfor koji klime pružaju svojim korisnicima znači da je funkcija grijanja dostupna pristiskom jednog prekidača na daljinskom upravljaču.

Posljednje novosti

23. srpnja '21.
Sinclair grupacija širi ponudu klima uređaja

U jeku sezone hlađenja stižu goruće vijesti iz Sinclair grupacije. Ovaj proizvođač iza čijeg imena stoje pouzdani, provjereni i efikasni klima uređaji na tržište plasira dvije nove serije - Keyon i Terrel.    Terrel orjentirana na prestiž i luksuzan dizajn, a Keyon inspirirana decentnom i suptilnom formom pronašle su...

SAZNAJ VIŠE
24. svibnja '21.
Kako odabrati klima uređaj?

Privlačan dizajn ispod kojeg se kriju napredne tehnologije modernih klima uređaja neizostavno će unijeti unosi dah komfora u vaš dom i to je razlog zašto su klima uređaji danas sastavni dio gotovo svakog kućanstva, no put do idealnog uređaja često nije sasvim jednostavan.      Bez obzira na to...

SAZNAJ VIŠE
12. svibnja '21.
Nanoe X: Tehnologija inspirirana prirodom

U vremenu kada je čist zrak vrjedniji nego ikada, a proizvođači klima uređaja ulažu nezamislive napore u razvoj naprednih filtarskih sustava, Panasonic nam s lakoćom pruža ekvivalent za ravnotežu prirodnog zraka u zatvorenome.      Revolucionarna nanoe™ X tehnologija razvijena u suradnji Panasonica i...

SAZNAJ VIŠE
11. svibnja '21.
Vivax: Nove serije klima uređaja

Svijet noviteta među klima uređajima tradicionalno se širi u vrijeme prije početka ljetne sezone. To znači da je sada idealna prilika da predstavimo nove i napredne uređaje koji s lakoćom mijenjaju karakter ovisno o godišnjim dobima i vašim preferencama.     Prvi noviteti nam stižu od brenda koji se...

SAZNAJ VIŠE
24. travnja '21.
Kako do lakšeg sna uz klima uređaj?

Živite u prometnoj i bučnoj ulici? U krevet liježete umorni i opterećeni stresom dok bezuspješno pokušavate utonuti u toliko nužni san? Ometa vas uznemirujući zvuk olujnog vjetra koji ruši i baca sve pred sobom? Mi u Arija Nova klima centru nudimo rješenje i za taj problem.     Naime, klima...

SAZNAJ VIŠE