Prednosti i nedostaci različitih vrsta klima uređaja

Klima uređaji dolaze u različitim vrstama, a svaki ima svoje prednosti i nedostatke. U ovom ćemo članku pogledati neke od najpopularnijih tipova klima uređaja, uključujući mono split, multi split, prijenosne, podne, kanalske, kazetne i toplinske pumpe. Pročitajte za koju primjenu bi odabrali pojedini tip i zašto te nam se obratite ako želite saznati više o kupnji i instalaciji pojedinog tipa.

 

Mono split

 


Prvo, pogledajmo mono split klima uređaj. Ovaj tip klima uređaja sastoji se od jedne vanjske i jedne unutarnje jedinice, što ga čini savršenim za male prostore ili jednokrevetne sobe. Mono split klima uređaj jednostavan je za ugradnju i zahtijeva minimalno održavanje, što ga čini popularnim izborom za vlasnike kuća. Međutim, ima ograničen kapacitet hlađenja, pa možda nije prikladan za veće prostore ili domove.

 

Multi split

 


Zatim, imamo multi split klima uređaj. Ova vrsta klima uređaja slična je mono split, ali omogućuje spajanje više unutarnjih jedinica na jednu vanjsku jedinicu. To ga čini izvrsnom opcijom za domove ili urede s više prostorija koje je potrebno hladiti. Multi split klima uređaj također ima veći kapacitet hlađenja od mono split, što ga čini boljom opcijom za veće prostore. Međutim, može biti skuplji za instaliranje i održavanje od mono split-a.

 

Prijenosni klima uređaj

 


Prijenosni klima uređaj još je jedna popularna opcija. Kao što naziv govori, ova vrsta klima uređaja je prijenosna i lako se premješta iz sobe u sobu. To ga čini izvrsnom opcijom za ljude koji žive u stanovima ili kućama za iznajmljivanje jer ne zahtijeva nikakvu trajnu instalaciju. Međutim, prijenosni klima uređaji mogu biti bučni i ne moraju biti tako učinkoviti kao druge vrste klima uređaja.

 

Podni klima uređaj

 


Podni klima uređaj izvrsna je opcija za ljude koji imaju ograničen prostor za klima uređaj. Ova vrsta klima uređaja ugrađuje se na pod uza zid i zauzima minimalan prostor. Također ima veći kapacitet hlađenja od prijenosnog klima uređaja, što ga čini boljom opcijom za veće prostore. Međutim, možda neće biti tako estetski ugodna kao druge vrste klima uređaja.

 

Kanalni klima uređaj

 


Kanalni klima uređaj izvrsna je opcija za domove ili zgrade s centralnim HVAC sustavom. Ovaj tip klima uređaja ugrađuje se u kanale i može rashladiti cijeli dom ili zgradu. Također je energetski učinkovitiji od drugih vrsta klima uređaja, jer ne mora hladiti zrak više puta. Međutim, može biti skuplje za instaliranje i održavanje i možda neće biti prikladno za domove ili zgrade bez središnjeg HVAC sustava.

 

Kazetni klima uređaj

 


Kazetni klima uređaj sličan je kanalskom klima uređaju, ali se ugrađuje u strop. To ga čini izvrsnom opcijom za domove ili zgrade s ograničenim prostorom za klima uređaj. Kazetni klima uređaj je i energetski učinkovitiji od ostalih tipova klima uređaja jer ne mora višestruko hladiti zrak. Međutim, može biti skupo za instaliranje i održavanje i možda neće biti prikladno za domove ili zgrade bez središnjeg HVAC sustava.

 

Dizalica topline / toplinska pumpa

 


Konačno, imamo toplinsku pumpu. Ova vrsta klima uređaja kombinacija je klima uređaja i grijača vode, što ga čini odličnom opcijom za ljude koji žive u područjima s ekstremnim temperaturama. Dizalica topline može i hladiti i grijati zrak, grijati prostor pomoću podnog grijanja i osigurati potrebe za potrošnom toplom vodom, što je čini učinkovitijom i isplativijom opcijom od odvojenih jedinica za hlađenje i grijanje. Međutim, može biti skuplja za instaliranje i održavanje od drugih vrsta klima uređaja.

 

Zaključno, postoji mnogo različitih tipova klima uređaja koje možete izabrati, a svaki ima svoje prednosti i nedostatke. Vrsta klima uređaja koja je prava za vas ovisit će o vašim specifičnim potrebama i prostoru koji imate na raspolaganju. Mono split klima uređaj savršen je za male prostore ili jednokrevetne sobe, dok je multi split klima uređaj bolji za domove ili urede s više soba. Prijenosni klima uređaj izvrstan je za ljude koji žive u stanovima ili kućama za iznajmljivanje, dok je podni klima uređaj savršen za osobe s ograničenim prostorom. Kanalni tip klima uređaja idealan je za domove ili zgrade s centralnim HVAC sustavom, dok je kazetni tip klima uređaja odličan za domove ili zgrade s ograničenim prostorom. A dizalica topline je savršena za ljude koji žive u kućama, područjima s ekstremnim temperaturama, jer može i hladiti i grijati zrak, opskrbiti toplom vodom, ili ugrijati vaš pod. Prilikom odabira klima uređaja važno je uzeti u obzir ne samo troškove nabave i ugradnje, već i troškove održavanja, energetsku učinkovitost i kapacitet hlađenja/grijanja. 

 

Uvijek je dobra ideja posavjetovati se sa stručnjakom i dobiti detaljnu procjenu svog prostora te odvagnuti svoje mogućnosti na temelju pruženih informacija kako biste donijeli najbolju odluku za sebe. Ako Vam je potrebno više informacija, dopustite da Vam svojim iskustvom razjasnimo eventualna pitanja i nejasnoće. Pronađite nas na adresi: Ulica Braće Miroslava i Janka Perice 59B, Zadar ili nas nazovite na 023 31 60 60.

Posljednje novosti

10. ožujka '23.
Najnovije tehnologije kućnih klima uređaja

Predstavnici Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, Dean Smolar, dipl. ing., DSM i Marko Markić, dipl. ing. na 10. međunarodnom forumu o obnovljivim izvorima energije govorili su o uvođenju certifikata za nove zgrade, koji omogućava sveobuhvatnu procjenu njihovog stanja u cijelom vijeku trajanja. Npr., investitori pokazuju vrlo veliko zanimanje za...

SAZNAJ VIŠE
1. veljače '23.
Dizalice topline i obnovljivi izvori energije

Grijanje većine objekata diljem svijeta – poput domova, ureda, škola i tvornica – još uvijek se oslanja na fosilna goriva, posebice prirodni plin. Toplinske pumpe su hiper učinkovito i klimatski prihvatljivo rješenje koje pomaže potrošačima uštedjeti novac i omogućuje zemljama da smanje ovisnost o...

SAZNAJ VIŠE
20. prosinca '22.
Servis klima uređaja - Što učiniti prije poziva servisera?

Često se događa, da prilikom rada klima uređaja, nema toplog zraka kod režima grijanja i obratno, klima ne hladi u ljetnim danima, makar su postavke klime pravilno podešene. Tada se nađemo u nedoumici: kada da pozovemo servisera klima uređaja, ako nešto nije u redu. Da li odmah zvati broj ovlaštenog servisera ili postoji...

SAZNAJ VIŠE
14. prosinca '22.
Sinclair Marvin - nova serija vrhunskih klima uređaja

Robna marka SINCLAIR nudi visokokvalitetni asortiman u području klimatizacije, od malih split i multi split klima uređaja do komercijalnih sustava na tržištu, već gotovo 20 godina. Sjedište tvrtke, sa skladištima ukupne površine 16.400 m2, nalazi se u Brnu, u Češkoj. Trenutno su SINCLAIR klima uređaji dostupni u...

SAZNAJ VIŠE
28. studenog '22.
Panasonic Etherea: sada i u novoj boji

Pametna, nova Etherea, uređaj je premium klase namijenjen za grijanje i hlađenje - energetske učinkovitosti do A+++ u oba režima.     Etherea dolazi s tehnologijom nanoe™ X, naprednim filtracijskim sustvom zraka, tijekom 24 sata, 7 dana u tjednu. Uz novi uglađeni dizajn i novu grafitno sivu boju, izvanrednu...

SAZNAJ VIŠE