Energetski razredi klima uređaja

Ušteda energije i nove regulative


EU zakonodavstvo o energetskom označavanju i Ecodesign norma pomažu u poboljšanju energetske učinkovitosti proizvoda na tržištu EU.

 

Ecodesign norma postavlja zajedničke minimalne standarde za cijelu EU kako bi se s tržišta eliminirali proizvodi s najlošijim performansama. Energetske oznake pružaju jasnu i jednostavnu indikaciju energetske učinkovitosti i drugih ključnih značajki proizvoda na mjestu kupnje. To potrošačima olakšava uštedu novca na računima za energiju kućanstava i pridonosi smanjenju emisija stakleničkih plinova diljem EU-a.

 

 

Procjenjuje se da će zakonodavstvo EU-a za energetske oznake i Ecodesign donijeti uštedu energije od približno 230 milijuna tona ekvivalenta nafte (Mtoe) do 2030. Za potrošače to znači prosječnu uštedu do 285 € godišnje na računima za energiju njihovih kućanstava. Štoviše, mjere energetske učinkovitosti stvorit će 66 milijardi eura dodatnih prihoda za europske tvrtke.

 

Energetske oznake


Prvi put uvedena za niz kućanskih aparata 1994. i naknadno proširena 2004. – s usporednom ljestvicom od A (najučinkovitiji) do G (najmanje učinkoviti) – energetska oznaka EU bila je ključni pokretač za pomoć potrošačima u odabiru proizvoda koji su više energetski učinkoviti. Istodobno, također potiče proizvođače na poticanje inovacija korištenjem energetski učinkovitijih tehnologija.

U 2019. energetsku oznaku prepoznalo je 93% potrošača, a 79% ju je uzelo u obzir pri kupnji energetski učinkovitih proizvoda, prema posebnom Eurobarometru 492. 

 

Proizvođači žele vidjeti svoje proizvode s oznakom energetske učinkovitosti u najvišoj dostupnoj kategoriji u usporedbi s konkurencijom. Stoga je vjerojatno da proizvođači koji prodaju uređaje u manje učinkovitim klasama imaju za cilj poboljšati svoju ocjenu kako bi svoje proizvode pozicionirali unutar najviše kategorije. 

 

Od 2018. godine, zbog sve strožih europskih propisa, svi proizvođači HVAC jedinica i rashladnih uređaja moraju imati oznaku energetskog razreda koja odgovara najmanje A+, pod određenim uvjetima. Ova oznaka i energetska vrijednost postali su bitni za proizvođače rashladnih uređaja i toplinskih pumpi kako bi mogli nastaviti s prodajom strojeva u Europi i tako nastaviti sa svojim poslovanjem. Naljepnica je ispunjena europskim, SEER, SCOP i SEPR energetskim indeksom, odnosno brojevima koji pak određuju energetski razred prikazan na naljepnici. 

 

  • SEER: energetski indeks za rashladne uređaje, tj. za sve uređaje čija je namjena hlađenje vodom i zrakom
  • SCOP: energetski indeks za uređaje čija je namjena grijanje vode ili zraka
  • SEPR: energetski indeks samo za vodeno hlađenje. SEPR također vrijedi samo za industrijske rashladne uređaje, tj. strojeve sa značajno većim rasponom snage.

Sezonski koeficijenti učinkovitosti

 

SEER (eng. Seasonal Energy Efficiency Ratio) označava sezonski koeficijent učinkovitosti u režimu hlađenja, dok SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) označava sezonski koeficijent učinka u režimu grijanja. 

 

Sezonske ocjene odražavaju stvarnu potrošnju energije uređaja, na temelju njezine energetske učinkovitosti tijekom cijele godine. SEER i SCOP mjere godišnju potrošnju energije i učinkovitost u uobičajenoj svakodnevnoj uporabi. Dugoročno, oni uzimaju u obzir temperaturne fluktuacije i razdoblja pripravnosti kako bi dali jasnu i pouzdanu indikaciju tipične energetske učinkovitosti tijekom cijele sezone grijanja ili hlađenja.

 

 

SEER je skraćenica iz engleskog jezika, što znači Seasonal energy efficiency rating, odnosno sezonski koeficijent učinkovitosti hlađenja. Izražava omjer dobivene rashladne energije i utrošene električne energije. Ako oznaka jedinice kaže SEER 5, klima uređaj će koristiti 1kW električne energije za proizvodnju 5kW hlađenja.

 

SCOP je sezonski koeficijent učinka grijanja. Da bi se izračunao, uzima se zbroj toplinske energije proizvedene tijekom sezone grijanja u kWh i podijeli sa zbrojem energije potrošene u istom razdoblju, također u kWh. Ako kupite klima uređaj ili dizalicu topline klase A+ sa SCOP-om od 4,4, to znači da tijekom sezone grijanja, kada troši 1 kWh, vaš uređaj u prosjeku proizvede 4,4 kWh grijanja. Neosporna prednost termodinamičkih sustava je da proizvode više nego što troše.

 

 

Za razliku od SEER-a, SCOP uzima u obzir tri različite europske klimatske regije. Referentni gradovi su Atena za toplu klimu, Strasbourg za umjerenu klimu i Helsinki za hladno vrijeme. Ova klasifikacija daje uvjete ispitivanja i djelomičnog opterećenja prema vanjskoj temperaturi. Bilo da ste u Ateni ili Helsinkiju, oštrina zime neće biti ista, pa tako ni pad vanjske temperature neće biti isti. Kao rezultat toga, isti uređaj neće trošiti ovisno o geografskom položaju. Vanjske testne temperature su -7°C, +2°C, +7°C i +12°C. Ovo razlikovanje omogućuje bolji prikaz rezultata kako bi se približili stvarnoj potrošnji.

 

U našim domovima većina topline izlazi kroz prozore i zidove, pa je zato važno potrošiti minimalno energije, a u isto vrijeme postići optimalnu ugodnost življenja. Sve to ovisi o raznim svojstvima gradnje, ali i o sustavu grijanja i hlađenja. 

 

 

Briga za životnu sredinu se iz dana u dan povećava pa je tako Europska unija donijela niz ovih propisa koji će svakome od nas podići razinu komfora kroz vrijeme, a ujedno i pridonijeti brizi za okoliš. Svakako vas podržavamo da kupujete uređaje najveće učinkovitosti, jer osim značajnijih financijskih ušteda, čišći je i utjecaj na okoliš koji je danas prijeko potreban.
 

Posljednje novosti

20. prosinca '23.
Sretan Božić i Nova godina

Poštovani klijenti i poslovni partneri,   na pragu završetka 2023. godine želimo izraziti iskrenu zahvalnost, svima vama, našoj dragocjenoj klijenteli koja je bila ključna za naše uspjehe u ovoj godini. Razmišljajući o proteklom razdoblju, ponosni smo na postignuća koja smo ostvarili, a koja su...

SAZNAJ VIŠE
20. svibnja '23.
Mitsubishi Electric: Novi modeli modularnih dizalica topline

MECH-iS-G07 i MEHP-iS-G07 su novi Mitsubishi Electric rashladni uređaji (chilleri) i dizalice topline proizvedene prema najvišim standardima kvalitete i karakteristika. Prikladno za niz različitih primjena, od komercijalnih do industrijskih, pa čak i IT primjena hlađenja.   MECH-iS-G07 i MEHP-iS-G07 postižu vrhunsku...

SAZNAJ VIŠE
19. travnja '23.
Mitsubishi Electric Hibridne dizalice topline Ecodan Multi PXZ

Ecodan Multi je hibridna vanjska jedinica koja omogućuje spajanje obje unutarnje jedinice zrak-zrak, uz hidrotank i hidroboks iz serije zrak-voda. S Ecodan Multi možete grijati i toplu vodu i podno grijanje, dok koristite do tri jedinice za zidnu, podnu ili stropnu montažu.   Hlađenje i grijanje   Ako želite ugodno...

SAZNAJ VIŠE
6. travnja '23.
Mitsubishi Electric AY serija

Ako tražite izvrstan model u best buy kategoriji vrhunskih klima uređaja, razveselit će vas vijest da je Mitsubishi Electric lansirao novu AY seriju uređaja koja ide u korak sa prethodnom generacijom serije AP, uz poboljšanja u učinkovitosti, dizajnu i razini buke. Pogledajte koje prednosti donosi!     S ovom novom...

SAZNAJ VIŠE
27. ožujka '23.
10 najčešćih problema klima uređaja i kako ih riješiti

Kako polako odmiču hladni dani grijanja, brzo će doći sezona hlađenja kada ćemo klima uređajem sparne ljetne dane činiti podnošljivima. Frustrirajuće je kada naiđemo na problem zbog kojih klima prestaje pravilno funkcionirati kada je najpotrebnija.     Zato saznajte koji su najčešći problemi s klima uređajem u...

SAZNAJ VIŠE