Pametni klima uređaji - novi trend u porastu

Činjenica je – pametna tehnologija promijenila je naše ponašanje. Sve je počelo s pametnim telefonima na prijelazu stoljeća. Od tada se riječ “pametno” postupno povezivala s gotovo svakom vrstom tehnologije u kućanstvu, npr. pametnim mikrovalnim pećnicama, pametnim televizorima, pametnim ventilatorima, pametnim zvonima, pametnim vratima, pametnim automobilima itd.

 

Takva inovacija u proteklom desetljeću bila je i široko uvođenje pametne tehnologije unutar HVAC (klimatizacijske) industrije, točnije klima uređaja. Sve više i više tvrtki, startupa i drugih organizacija ide prema ovom tržištu i nema znakova usporavanja. Prema Zion Market Researchu, predviđa se da će tržište pametnih HVAC kontrola dosegnuti 28,3 milijarde $ do 2025., u odnosu na 8,3 milijarde $ u 2018.

 

 

Također, raste i zabrinutost u cijelom svijetu za održavanje kvalitete zraka u zatvorenim prostorima (IAQ) i zdravstvenim problemima potiču globalno tržište pametne kontrole u klimatizaciji. Globalna stopa usvajanja pametnih HVAC kontrola značajno raste za smanjenje zdravstvenih problema zbog hermetičke građevinske infrastrukture s neučinkovitim ventilacijskim sustavima.

 

Niska svijest o golemim prednostima koje nude pametni HVAC kontrolni sustavi, poput smanjene potrošnje energije i poboljšanja kvalitete zraka u zatvorenom prostoru, glavni su čimbenici koji ograničavaju globalno tržište pametne kontrole HVAC-a.

 

Ali što je zapravo pametna klimatizacija? Jednostavno rečeno, to je ugradnja Wi-Fi mogućnosti unutar vašeg klima uređaja, što mu omogućuje da funkcionira putem vašeg pametnog telefona. Ovo je najosnovnija implementacija pametnog klima uređaja. Napredniji pametni AC regulatori i termostati pružaju više poboljšanih funkcija, kao što su pametno zakazivanje, značajke temeljene na lokaciji, okidači temperature/vlage i praćenje povijesti korištenja. Udobnost i praktičnost uz učinkovitu potrošnju energije je nešto što svatko želi imati u suvremenom svijetu.

 

 

1. Pametna tehnologija klimatizacije: upravljači i termostati

 

Prisutnost tehnologije pametnih klima uređaja, kao što su “pametni regulatori” klima uređaja i “pametni termostati”, olakšavaju nam živote uz automatizaciju! Pružaju napredne značajke i vrlo su isplativi zbog svojih rezultata uštede energije i stoga stječu sve veću popularnost.

 

Uređaji poput pametnog AC regulatora daju mogućnosti povezivosti svakom jednostavnom klimatizacijskom uređaju bez tvornički ugrađenih mogućnosti - za pristupačnu cijenu. Povezuju se s Wi-Fi mrežom što vam omogućuje da kontrolirate svoj klima uređaj s bilo kojeg mjesta.

 

Velika prednost pametnih AC regulatora je mogućnost rada s već postojećim ili starim klima uređajima. Ne zahtijevaju opsežnu instalaciju niti najnovije modele klima uređaja. Pametni AC regulatori mogu raditi sa zidnim mini-splitovima, prozorima, prijenosnim ili bilo kojim klimama koje dolaze s IR daljinskim upravljačem. Oni također mogu raditi s pametnim klima uređajima kako bi poboljšali svoje funkcionalnosti.

 

 

2. Jednostavan pristup

 

Pametna klimatizacija daje korisniku potpunu kontrolu nad svojim klima uređajima. Čak i ako ste na suprotnoj strani svijeta, možete upravljati svojim klima uređajem putem svog pametnog telefona!

 

Ovo je posebno korisno ako se npr. vraćate kući i ne želite čekati kontrolu temperature tek kad dođete u vaš dom. Ako ste u uredu i kod kuće imate kućnog ljubimca, temperaturu klima uređaja ujutro možete održavati na ugodnih 24°C. Kako dan postaje topliji, možete spustiti temperaturu na 22-23°C iz svog ureda, samo pritiskom na nekoliko tipki na telefonu. Ova svestranost je nešto što je glavni oslonac pametnih klima uređaja.

 

3. Veća udobnost

 

Automatizirani načini rada, poput pametnog rasporeda i inteligentnih temperaturnih okidača, daju udobnost koja je bila nezamisliva prije izuma ove tehnologije. Ove značajke eliminiraju potrebu za stalnim petljanjem s temperaturama i načinima rada tijekom dana.

 

S načinima rada kao što je I-FEEL funkcija kod Gree klima uređaja, upravljač može otkriti je li temperatura previsoka ili preniska prema početnim unosima koje su korisnici unijeli. Klima uređaj automatski radi s obzirom na temperaturu prostora koju šalje daljinski upravljač jednom u 10 minuta.

 

Štoviše, pametno planiranje omogućuje vam postavljanje specifičnih vremenskih okvira u kojima klima uređaj obavlja određene zadatke. Od jutra do podneva klima može biti u ventilatorskom režimu na ugodnih 25°C stupnjeva. Kako dan postaje topliji, može se postaviti da se ohladi na 23°C stupnja od podneva do večeri. Temperatura se tada ponovno može sniziti tijekom noći, kako biste se dobro naspavali! Sve učinjeno automatski!

 

 

Ostale značajke kao što je geo-lokacija automatski isključuje klima uređaj kada izađete iz kuće i uključuje ga kada ste u blizini. Sve ove značajke pametnog upravljanja povećavaju vašu praktičnost i udobnost.

 

4. Ušteda energije

 

6% ukupne električne energije proizvedene u Sjedinjenim Državama koristi se za klima uređaje, pri čemu se u zrak ispušta 117 milijuna metričkih tona ugljičnog dioksida. Imajući ovo na umu, ušteda energije je najvažnija za vlasnike kuća. Osim razmatranja troškova, staklenički plinovi i emisije ugljika su drugi štetni učinci klimatizacije. Ovdje na scenu stupaju pametni klima uređaji. Oni uvelike pomažu u uštedi energije bez ugrožavanja hlađenja.

 

Energetski pregledi i praćenje povijesti korištenja također vam omogućuju da pratite svoju potrošnju izmjenične struje i fino prilagodite svoje rasporede kako biste smanjili potrošnju energije.

 

5. Integracija pametnog doma

 

Pametni klima uređaji i kontroleri mogu se spojiti s drugim pametnim kućnim uređajima kao što su Google Home i Amazon Alexa. To omogućuje upravljanje klima uređajima pomoću glasovnih naredbi ili u kombinaciji s drugim pametnim uređajima. Naredbe se mogu integrirati s pametnim AC kontrolerima tako da se klima uključuje kada se pokrene određena aktivnost. Ovdje pametna klimatizacija može biti dio mnogo šireg pametnog ekosustava. Ova međusobna povezanost uređaja u cijelom domu je nešto što je značajka sustava pametne kuće.

 

6. Upozorenja o održavanju

 

Klima uređaji su uređaji koje je potrebno redovito održavati kako bi radili u vrhunskom stanju. Pametni klima uređaji i regulatori mogu vas obavijestiti kada je rok za sljedeći ciklus održavanja, a to sprječava eventualne kvarove. Primjer je praćenje čišćenja filtera. Obavijest može iskočiti na vašem pametnom telefonu i obavijestiti vas da je vrijeme da ga promijenite ili očistite.

 

Klimatizacija je jedna od industrija koja brzo prihvaća pametnu tehnologiju kroz integrirane pametne kontrole i razne nadogradnje. Kao što je spomenuto, očekuje se da će industrija pametnih klima uređaja u sljedećih pet godina porasti za oko četvrtinu svoje vrijednosti. To daje ogroman prostor za više konkurenata, kao i za uvođenje više inovativnih rješenja.

 

Pametni klima uređaji potrošačima pružaju praktičnost, udobnost, uštedu energije, smanjene emisije i - bezbrižnost. Mogu se koristiti u domovima, školama, uredima, apartmanima za odmor i još mnogo toga. Pametna klimatizacija je put kojim treba ići naprijed, a što prije svi prihvate novi stil života, prije će moći iskoristiti prednosti!

 

Nama se možete obratiti za sva pitanja, rado ćemo vam pomoći oko odabira, montaže i održavanja vašeg budućeg klima uređaja. Ujedno, u našem klima centru ćete pronaći najveći izbor klima uređaja i dugogodišnju garanciju i podršku.

 

Zato, računajte na nas kada budete kupovali klima uređaj, jer na nas možete računati dugoročno. 

Posljednje novosti

20. siječnja '23.
Prednosti i nedostaci različitih vrsta klima uređaja

Klima uređaji dolaze u različitim vrstama, a svaki ima svoje prednosti i nedostatke. U ovom ćemo članku pogledati neke od najpopularnijih tipova klima uređaja, uključujući mono split, multi split, prijenosne, podne, kanalske, kazetne i toplinske pumpe. Pročitajte za koju primjenu bi odabrali pojedini tip i zašto te nam se obratite ako...

SAZNAJ VIŠE
20. prosinca '22.
Servis klima uređaja - Što učiniti prije poziva servisera?

Često se događa, da prilikom rada klima uređaja, nema toplog zraka kod režima grijanja i obratno, klima ne hladi u ljetnim danima, makar su postavke klime pravilno podešene. Tada se nađemo u nedoumici: kada da pozovemo servisera klima uređaja, ako nešto nije u redu. Da li odmah zvati broj ovlaštenog servisera ili postoji...

SAZNAJ VIŠE
14. prosinca '22.
Sinclair Marvin - nova serija vrhunskih klima uređaja

Robna marka SINCLAIR nudi visokokvalitetni asortiman u području klimatizacije, od malih split i multi split klima uređaja do komercijalnih sustava na tržištu, već gotovo 20 godina. Sjedište tvrtke, sa skladištima ukupne površine 16.400 m2, nalazi se u Brnu, u Češkoj. Trenutno su SINCLAIR klima uređaji dostupni u...

SAZNAJ VIŠE
28. studenog '22.
Panasonic Etherea: sada i u novoj boji

Pametna, nova Etherea, uređaj je premium klase namijenjen za grijanje i hlađenje - energetske učinkovitosti do A+++ u oba režima.     Etherea dolazi s tehnologijom nanoe™ X, naprednim filtracijskim sustvom zraka, tijekom 24 sata, 7 dana u tjednu. Uz novi uglađeni dizajn i novu grafitno sivu boju, izvanrednu...

SAZNAJ VIŠE
21. studenog '22.
Energetski razredi klima uređaja

Ušteda energije i nove regulative EU zakonodavstvo o energetskom označavanju i Ecodesign norma pomažu u poboljšanju energetske učinkovitosti proizvoda na tržištu EU.   Ecodesign norma postavlja zajedničke minimalne standarde za cijelu EU kako bi se s tržišta eliminirali proizvodi s najlošijim...

SAZNAJ VIŠE