Prednosti grijanja na klima uređaj

Svi želimo živjeti što udobnije u vlastitom domu. Jedan od načina kako možemo pridonijeti kvaliteti prostora je instalacija klima uređaja. Oni ne samo da mogu ohladiti zrak ljeti, već i pomoći u zimskim danima održati dom udobnim, čistim, zdravim i na kraju - doprinijeti uštedi.

 

Po čemu su to specifični klima uređaji u primjeni grijanja? Zašto donose financijske uštede? Kako pomažu pri kvaliteti zraka? To su neke od tema koje ćemo vam ukratko objasniti u nastavku.

 


 

Ekonomičnost je za trećinu bolja od ostalih

 

Od početka razvoja klimatizacijskih uređaja do današnjice, tehnologija se naglo razvila te su cjenovno pristupačniji. Prvo su se koristili za hlađenje, ali zbog poboljšanja i veće energetske učinkovitosti, sve se više koriste za grijanje. Konkuriraju svim drugim načinima grijanja jer troše manje električne energije i isplativiji su. 

 

Hrvatsko mediteransko područje je zahvalno za grijanje na klimu jer su zime umjerene, no čak i na kontinentu je to itekako moguće. Inverterski kompresori koriste maksimalni potencijal uređaja uz minimalnu potrošnju električne energije. Zbog varijabilne snage ne pregrijavaju prostoriju jer se isključuju kada se dostigne željena temperatura te samo održavaju tu temperaturu i prostor  ugodnim na dulji period. Također se koriste razne solucije sustava, poput dizalica topline koje su rješenje za cijelu kuću.

 

Uz pomoć Wi-Fi upravljanja, raznih mogućnosti preko aplikacija, krivulja rada, noćnim načinima i sl. postiže se dodatni optimalniji način rada i još veća ekonomičnost potrošnje bez narušavanja udobnosti prostora. Zbog svih dostupnih “pametnih” mogućnosti rada - za trećinu su jeftiniji od drugih načina grijanja!

 

 

Kvaliteta zraka je neupitna

 

Najvažnija zdravstvena dobrobit klimatizacije je smanjenje vlažnosti u vašem domu. Živjeti u domu u kojem se sprječava visoka vlažnost, pospješuje zdraviju kvalitetu života. Visoka vlažnost zraka povezana je s grinjama, plijesni, toplinskim udarom i dehidracijom.

 

Visoka razina vlage može znatno uništiti teksturu naše kose i kože. Ona također uništava namještaj zajedno s osobnim stvarima i uređajima, posebno kožni namještaj koji upija vlagu, uzrokujući truljenje namještaja i drugih predmeta ili stvaranje plijesni. Da ne spominjemo, u tako vlažnom okruženju, odjeća i jakne također su osjetljivi na kvarenje.

 

Od prašine do bakterija, vaš unutarnji zrak može postati opasnost za vaše zdravlje zbog nepravilne ventilacije i veće vlažnosti.

 

Možete razviti kašalj, prehladu, glavobolju i umor. Klima uređaji mogu značajno poboljšati kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru i stvoriti mnogo zdraviju atmosferu zato što su sposobni izbaciti pelud, prašinu i druge alergene prisutne u okolišu. Mnogo današnjih uređaja ima tehnologije koje rješavaju problem patogena u zraku, kao npr. Nanoe X tehnologija iz Panasonica.

 

Izloženost plijesni jedan je od glavnih čimbenika koji povećavaju rizik od napadaja astme, alergijskih reakcija i drugih respiratornih problema. Činjenica da zatvaramo prozore tijekom korištenja klima uređaja pomaže u sprječavanju ulaska alergena iz okoliša, bakterija i prašine.

 

Nemojte zanemariti promjenu filtera za zrak. Ako loše održavate filter za zrak, vraćate prljavštinu kroz klima uređaj natrag u svoj dom. U prosjeku biste trebali čistiti i/ili mijenjati zračne filtre od 30 do 60 dana. Kako očistiti klima uređaj, pročitajte u posebnoj objavi.

 

Što se tiče neugodnih mirisa, kemikalija za čišćenje ili mlijeka kojem je istekao rok trajanja, klima uređaj pomaže zadržati i pročistiti te mirise. Izmjenjujući zrak neugodnog mirisa čistim zrakom, uništavate sve mirise ili kemikalije koje mogu utjecati na vaše zdravlje.

 


Savjet stručnjaka

 

Naš propisani lijek za zdraviji dom je klima uređaj. Zdravstvene dobrobiti klimatizacije omogućuju vam da zadržite mir i usredotočite se na uživanje u svim godišnjim dobima.

 

Nastojte birati klima uređaje što višeg energetskog razreda, npr. A, s jednim ili više pluseva. Uzmite u obzir i podneblje u kojem živite, jer su potrebni snažniji uređaji npr. kad vanjska tempereatura pada do 15 stupnjeva ispod nule. Možete pročitati i naše upute kako odabrati klima uređaj.

 

Primjera radi, inverterski uređaj snage 3.5 kW potroši 0,800 do 1 kW na sat neprekidnog rada. Količina toplinske energije koju dobivamo, ovisno o atmosferskim uvjetima, kreće se od 4 kW do 6,3 kW. S druge strane, ostali uređaji za grijanje daju toplinske energije koliko i potroše - npr. uljni radijator potroši 2 kW struje da bi toliko i distribuirao, itd.

 

Kvaliteta zraka, jednostavnost instalacije i primjene, upravljanje na daljinu, niski troškovi održavanja, financijske uštede, itd. - neki su od niza razloga zašto se grijanje baš na klima uređaj isplati i postaje sve poželjnije rješenje svakog doma. 


Tu smo za vas - možete zatražiti savjetovanje ili pak ako imate pitanje, uvijek stojimo na raspolaganju kako bi vam izbor vašeg budućeg uređaja čim više olakšali! Nekoliko odabranih uređaja upravo za grijanje, pogledajte u blog objavi “Najbolji klima uređaji za grijanje”.

Posljednje novosti

20. siječnja '23.
Prednosti i nedostaci različitih vrsta klima uređaja

Klima uređaji dolaze u različitim vrstama, a svaki ima svoje prednosti i nedostatke. U ovom ćemo članku pogledati neke od najpopularnijih tipova klima uređaja, uključujući mono split, multi split, prijenosne, podne, kanalske, kazetne i toplinske pumpe. Pročitajte za koju primjenu bi odabrali pojedini tip i zašto te nam se obratite ako...

SAZNAJ VIŠE
20. prosinca '22.
Servis klima uređaja - Što učiniti prije poziva servisera?

Često se događa, da prilikom rada klima uređaja, nema toplog zraka kod režima grijanja i obratno, klima ne hladi u ljetnim danima, makar su postavke klime pravilno podešene. Tada se nađemo u nedoumici: kada da pozovemo servisera klima uređaja, ako nešto nije u redu. Da li odmah zvati broj ovlaštenog servisera ili postoji...

SAZNAJ VIŠE
14. prosinca '22.
Sinclair Marvin - nova serija vrhunskih klima uređaja

Robna marka SINCLAIR nudi visokokvalitetni asortiman u području klimatizacije, od malih split i multi split klima uređaja do komercijalnih sustava na tržištu, već gotovo 20 godina. Sjedište tvrtke, sa skladištima ukupne površine 16.400 m2, nalazi se u Brnu, u Češkoj. Trenutno su SINCLAIR klima uređaji dostupni u...

SAZNAJ VIŠE
28. studenog '22.
Panasonic Etherea: sada i u novoj boji

Pametna, nova Etherea, uređaj je premium klase namijenjen za grijanje i hlađenje - energetske učinkovitosti do A+++ u oba režima.     Etherea dolazi s tehnologijom nanoe™ X, naprednim filtracijskim sustvom zraka, tijekom 24 sata, 7 dana u tjednu. Uz novi uglađeni dizajn i novu grafitno sivu boju, izvanrednu...

SAZNAJ VIŠE
21. studenog '22.
Energetski razredi klima uređaja

Ušteda energije i nove regulative EU zakonodavstvo o energetskom označavanju i Ecodesign norma pomažu u poboljšanju energetske učinkovitosti proizvoda na tržištu EU.   Ecodesign norma postavlja zajedničke minimalne standarde za cijelu EU kako bi se s tržišta eliminirali proizvodi s najlošijim...

SAZNAJ VIŠE