27.03.2020.

Kako odabrati klima uređaj

Kako odabrati klima uređaj – Dajemo vam konkretne savjete pomoću kojih ćete birati pametno

Koji klima uređaj odabrati pitanje je svih pitanja, naročito kada nam početkom ljeta dođu prvi topliji dani i sunce nam pokaže svoje pravo lice. Sjetite se samo sebe tih dana! Budite se ranije ne biste li uspjeli napraviti najvažniji zadatak odmah ujutro, jer tamo oko 10 sati već kreću nesnosna temperatura i sparina te realno, niste sposobni ni za što do zalaska sunca. No ne patite samo vi od velike vrućine, jer ona pogađa kako vas, tako i vašu ženu, djecu, ali i turiste koji su baš ovo ljeto odlučili provesti u vašem apartmanu kraj najljepše nam zadarske obale.

Dakle, pitanje ima li smisla kupiti klima uređaj i nama i vama je retoričko pitanje. Zato ćemo se radije pozabaviti pitanjem kako odabrati klima uređaj. Izaberete li novi klima uređaj pametno, ne samo da ćete uštedjeti na troškovima rada klima uređaja, već u narednim godinama nećete trebati razmišljati o klima uređaju u kontekstu raznih popravaka. Bezbrižno ćete se prepustiti ugodnom hlađenju ispod klime u bilo koje doba godine i dana.

5 pitanja koja si trebate postaviti prilikom odabira klima uređaja

U nastavku članka odgovaramo vam na pet najvažnijih pitanja koja ćete vjerojatno postaviti sebi prije negoli krenete u potragu za najboljim klima uređajem za vaše potrebe.

1. Kako odabrati snagu klima uređaja?
Kod odabira klima uređaja najprije biste trebali razmisliti o veličini prostora koji želite hladiti, kao i o rasporedu prostorija. Naravno, nije isto jednim klima uređajem hladiti mali studijski apartman ili recimo ured koji se sastoji od više prostorija, gdje klijenti često otvaraju vrata.

Zato bismo se u kontekstu odabira snage klima uređaja trebali voditi dvama pravilima: (1) veći prostori zahtijevaju klima uređaje veće snage ili čak više klima uređaja i (2) potreban vam je klima uređaj veće snage ako: imate veće staklene površine, grijete ili hladite prostore koji se nalaze na višim katovima, veća je frekvencija otvaranja ulaznih vrata, u prostoriji boravi više osoba, u prostoriji se nalaze objekti koji isijavaju toplinsku energiju (računala, televizori, razni strojevi…) i sl.

2. Koji tip klima uređaja ima potrebnu snagu?
Ako vam je ovo prva kupovina klima uređaja, onda ćete se ubrzo susresti i s tipom klima uređaja. Tip klima uređaja, poput zidne, stropne ili podne klime, najbolje je birati tek kada ste utvrdili površinu koju planirate hladiti, kao što smo to opisali u prethodnom odlomku.

Kako bismo vam pomogli odabrati najbolji klima uređaj za vaše potrebe, u nastavku vam dajemo univerzalan pregled klima uređaja s kratkim opisima.

Fiksni klima uređaji
Fiksne klima uređaje dijelimo na mono-split i multi-split klima uređaje. Objašnjenje možemo pronaći u samom pojmu. Kod mono-split klima uređaja vanjska jedinica povezana je s jednom unutrašnjom jedinicom. Kod multi-split klima uređaja na vanjsku se jedinicu može spojiti do osam unutarnjih jedinica. Odlučite li se za fiksni klima uređaj, također se trebate zapitati gdje ćete ga montirati. Birati možete između zidne, podne, podstropne, kazetne ili kanalne klime, a savjetujemo vam da svoj odabir prilagodite sukladno rasporedu prostorije, kako hladan zrak ne bi puhao direktno na ljude, bilo da se radi o uredu, apartmanu ili vašem domu.

Prijenosni klima uređaji
Mobilne klima uređaje možemo „voziti“ iz prostorije u prostoriju, što je njihova glavna prednost. Kao takve, mobilne klime odlično funkcioniraju kao privremeno rješenje za manje prostore. Ipak, trebamo vas upozoriti i na podosta njihovih nedostataka. Osim što mobilne klime poprilično buče, s vremenom će vas zasmetati i veći računi za struju jer ove klime nisu ekonomične poput fiksnih.

Drugim riječima, za „prvu ruku“ prijenosne klime su dobro rješenje. Jeftinije su od fiksnih i nećete morati bušiti rupu u zidu, što je veliki plus ako živite kod najmodavca. No, želite li nabaviti klimu koja će u potpunosti ispuniti svoju svrhu – hladiti ili grijati zrak prostota u koji je smještena, neće bučiti i s njom nećete imati nikakvih problema više godina (osim jednogodišnjeg servisa / zamjene filtera), onda svakako nabavite prijenosni klima uređaj.

3. Filtarski sustav klima uređaja
Nakon što ste konačno ustanovili kakva vam je klima potrebna, prije negoli donesete konačni sud savjetujemo vam baciti pogled i na vrstu filtera.

Pametno je odabrati klimu s kvalitetnijim filtarskim sustavom jer je filtar taj koji je zaslužan za „obrađivanje“ zraka u prostoriji. Dok su ulazni modeli obično opremljeni jednostavnijim tipom anti-alergijskog filtera, oni napredni sadrže katehinske filtere koji se odlično nose s raznim nečistoćama i bakterijama. Postoji i treća vrsta filtera za klime, takozvani sofisticirani plazma filtarski sustavi čije elektrostatske ćelije mogu ukloniti do 99% svih štetnih čestica.

Naravno da je pametnije izabrati bolji sustav filtracije, no i u tom slučaju vam preporučujemo da se vodite idejom prostora koji planirate rashlađivati. Ako je riječ o prostoru koji je nadomak glavne prometnice i/ili velikom uredu s puno ljudi i tehnologije, tada se odlučite za sofisticirani filtarski sustav za klima uređaje.

4. Najbolji i najprodavaniji klima uređaji
U ovoj fazi kupovine već biste trebali imati neku ideju kakav klimatizacijski uređaj želite. To znači da je sada odlično vrijeme da istražite što drugi pišu o klima uređajima na forumima i raznim web stranicama. Također, sada je savršeno vrijeme da se obratite stručnjacima i tražite ih savjet.

Naime, više je brendova klima uređaja zastupljeno u Hrvatskoj, među kojima izdvajamo: Vivax, Azuri, Daikin, Gree, Sinclair i Mitsubishi Electric klima uređaje. Savjetujemo vam da se upoznate s prednostima pojedinih proizvođača koje smo spomenuli. Na primjer, Gree ima najprodavaniji model klima uređaja na svijetu, Vivax se kune da su baš njihovi klima uređaji najbolji po kvaliteti, dok je Mitsubishi poznat po inovacijama u svijetu klima uređaja.

Savjetujemo vam da se raspitate i kod naših prodavača koji će vam sigurno dati više korisnih savjeta oko najboljeg izbora za vaš budući da klima uređaj.

5. Ušteda energije i pouzdanost
Konačno, kada ste došli do ideje kakav tip klima uređaja kupiti i kada ste se raspitali oko najboljih marki i modela klima uređaja, vrijeme je da date svoj konačni sud.

Zadnje pitanje koje biste si trebali postaviti ide u smjeru vaših očekivanja od klima uređaja. Tražite li povoljnu opciju na par godina ili biste radije željeli kupiti pouzdan model klima uređaja s kojim nećete imati problema u narednim godinama.

U te pouzdane modele spadaju klima uređaji energetskih klasa A+++, A++ i A+, a najbolja opcije je, naravno, A+++, kojom ne samo da ćete dugoročno uštedjeti na računu za struju, već i dobiti klima uređaj za na „duge staze“.

U prednosti su svakako i klima uređaji japanskih proizvođača, poput već spomenutog Mitsubishi Electric i Daikina, jer upravo oni imaju modele klima uređaja s najvišim stupnjem energetske efikasnosti.

Dakle, kada birate, birajte pametno! Zatrebate li pomoć oko izbora najbolje klime za vaše potrebe, slobodno nam se javite na naše kontakte ili nas posjetite na adresi Put Biliga 2 u Zadru.

vaša Arija Nova