14.07.2011.

Ovo je povijest klima uređaja - tehnologije bez koje danas ne možemo!

Kapa do poda najsuvremenijim tehnologijama, brzom internetu, letećim automobilima, najsuvremenijim računalima i svemu što moderna tehnologija pruža. No za ovakvih dana, kada je i u hladu kao u predvorju pakla, samo je jedan uređaj u mislima svih Hrvata - klima uređaj. Slijedi neobična povijest tog korisnog izuma...

Ideja za izradu uređaja koji bi omogućio ugodniji boravak u zatvorenim prostorima za vrijeme visokih ljetnih temperatura rodila se još 1830. godine. Dr. John Gorrie, američki fizičar u državi Floridi tada je uspio iskoristiti kompresor te izraditi stroj za pravljenje leda kojim je hladio svoje pacijente. Uređaj je puhao zrak kroz ledeni blok te je hladio sobe u kojima su ležali pacijenti oboljeli od malarije.

Godine 1881. kada je umirao predsjednik SAD-a James Garfield pomorski inženjeri konstruirali su kutiju koja je sadržavala odjeću natopljenu ledenom vodom, iznad koje je fen puhao čisti zrak. Ta konstrukcija uspjela je rashladiti prostor za 6 stupnjeva, ali je trošila pola milijuna kilograma leda godišnje.

 

Prvi moderni uređaj - tržišni procvat!

 

Ono što bi mogli povezati s današnjim, modernim klima uređajima prvi se put pojavilo davne 1902. godine. Američki inženjer Willis Carrier tada je u New Yorku izradio električni klima uređaj i nazvao ga - Apparatus for Treating Air-. Uređaj je koristio rashladne zavojnice kako bi hladio zrak i spuštao vlagu za 55 posto. Razina vlage mogla se podešavati.

 

Nakon Carrierovog izuma klima uređaji doživjeli su tržiš¡ni procvat. Bio je to veliki hit izum, a u početku se koristio u tiskarama, tvornicama tekstila, tvornicama farmaceutskih proizvoda, bolnicama itd. Privatno se klima uređajem prvi hladio Charles Gates, sin kockara Johna Gatesa, u svom domu u Mineapolisu 1914. godine. Međutim, tijekom prvog vala instalacija klima uređaji bili su veliki, skupi i opasni zbog otrovnog amonijaka koji se koristio u njima.

 

1922. godina donijela je dva nova Carrierova tehnološka unaprjeđenja. On je uspio štetni amonijak zamijeniti bezopasnim rashlađivačem, a u centralnu jedinicu dodao je kompresor, smanjivši time veličinu rashladne jedinice. 1925. godine Carrier proizvod plasira u kino dvorane i upravo se ta godina smatra početkom široke uporabe. Vrlo brzo uređaj se našao u poslovnim zgradama, robnim kućama. 1929. godine ugradila ga je i Bijela kuća. Prodaja uređaja od 1948. godine do 1953. skočila je s 74.000 na 1.045.000.

 

Thomas Midgley -  važna karika u povijesti klima uređaja

 

Carrier naravno nije jedini radio na razvoju klima uređaja. Jedan od najvažnijih ljudi za razvoj uređaja bio je i Thomas Midgley koji je izumio plin kloroflorokarbon, poznatiji pod komercijalnim imenom Freon koji je bio mnogo manje opasan za ljude nego amonijak, ali se kasnije pokazalo da je vrlo poguban za atmosferu. Do 2010. bi se trebala ugasiti proizvodnja uređaja sa Freonom, a do 2020. bi trebao biti potpuno uklonjen iz svih strojeva.Danas se uveliko koriste nove generacije plinova koje ne štete ozonu, a jedan od njih je poznat pod komercijalnim nazivom Puron.

 

Do sljedećeg ljeta trećina hrvatskih kućanstava imat će klimu

 

Prema posljednjim istraživanjima u Hrvatskoj je 28 posto kućanstava opremljeno klima uređajem. Ta brojka u stalnom je porastu. 2005. godine 9,5 posto kućanstava ljetne je vrućine ublažavalo klima uređajem. U ljeto 2008. brojka se popela na 19,8 posto, a pretpostavlja se kako će sadašnjih 28 posto već do sljedećeg ljeta prerasti u trećinu.

 

Kinezi otišli korak dalje

 

Klima uređaji sve su sofisticiraniji i sve napredniji, a korak dalje otišli su Kinezi, koji su početkom godine na tržište plasiravš¡i klima uređaj na solarni pogon koji višak električne energije može slati na električnu mrežu. Taj se proizvod trenutno u 50.000 primjeraka prodaje u SAD-u, a uslijedit će i globalna ekspanzija.

 

Piše: Ivan Klarić (profitiraj.hr)