14.03.2018.

Novi freon za nove uštede - predstavljamo R32

Što je to freon R32?

Predstavljajući nove modele klima uređaja poznatih brendova Daikin i Mitsubishi Electric istaknuli smo među ostalim kako će i jedni i drugi u svojim uređajima početi koristiti radnu tvar  R32 umjesto do sad uobičajene R-410A.

Kakva je točno razlika između spomenuta dva plina i što to znači za Vas?  

Radna tvar R32 naime nije nikakva nepoznanica pošto većina postojećih  klima uređaja na tržištu za rad koristi mješavinu R-410A koja je pak sastavljena upravo od plina R32 (50%) i R-125 (50%). Značajna razlika leži u činjenici da je jednokomponentni plin R32 ekološki daleko prihvatljiviji i njegova GWP vrijednost iznosi samo (!) 675 dok je ona kod mješavine R-410A 2088.

Što to točno znači?

GWP broj (potencijal globalnog zatopljenja iliti Global Warming Potential) je broj koji izražava potencijal utjecaja koji bi određena tvar imala na globalno zatopljenje ukoliko bi se ispustila u atmosferu. Ukratko, emisija čiste radne tvari R32 je znatno niža od R-410A, a regulacija iz 2014. jasno kazuje kako će proizvođači u periodu od 2015. do 2030. biti obvezni smanjiti emisiju štetnih plinova.

 
Nepredvidljive klimatske promjene i masovno onečišćenje okoliša primoralo je industriju na brze promjene, a prvi konkretan potez povukli su čelnici Daikina. Kako smo već pisali, Daikin je prvi odlučio u svoje nove modele ubaciti čisti, jednokomponentni plin R32, a vrlo brzo je isto učinio i Mitsubishi Electric. Valja spomenuti i da se uz svoju visoku energetsku učinkovitost R32 lakše reciklira i ponovno koristi, a može se puniti kako u tekućem, tako i plinovitom stanju.

Sve u svemu, R32 je radna tvar koja će uvelike izmjeniti svijet klima uređaja i okoliša, dok će vama kao kupcima novih uređaja donijeti znatne uštede po pitanju potrošnje električne energije.

Za sve što vas zanima o ovoj temi i modelima klima uređajima koji koriste spomenutu radnu tvar kontaktirajte nas na broj telefona 023 31 60 60, a više informacija možete dobiti i putem e-mailachata na internetskoj stranici,  društvenih mreža ili dolaskom u naš prodajno-izložbeni centar na adresi Put Biliga 2 u Zadru.