16.01.2018.

Stiže li nam revolucija iz svijeta klima uređaja?

Početkom godine iz dalekog Singapura na mala vrata nam je stigla senzacionalna vijest koja bi lako mogla započeti pravu revoluciju u industriji klima uređaja. Naime, istraživački tim iz Nacionalnog sveučilišta u Singapuru (NUS) je razvio novi sustav klimatizacije na bazi vode koji hladi zrak bez uporabe energetski intenzivnih kompresora i ekološki štetnih kemijskih tvari.

Ova revolucionarna tehnologija bi uskoro mogla zamijeniti već stoljeće stari sistem hlađenja zraka kakav se unatoč učestalim promjenama još uvijek koristi u našim suvremenim klima uređajima. Sudeći po najavama znanstvenika i novi klima uređaji će biti prikladni kako za unutarnju, tako i vanjsku primjenu, a isto tako će se moći i prilagoditi svim vrstama vremenskih uvjeta.

 

 

Što je toliko revolucionarno o ovom otkriću, pitate se? Prije svega, proizvodnja novih uređaja će biti znatno jeftinija, a ujedno će biti ekološki prihvatljiviji i jednostavniji za održavanje. Svakako valja naglasiti kako će novi sustav trošiti oko 40 posto manje električne energije od postojećih kompresorskih sustava što u prijevodu znači i znatnih 40 posto smanjenja emisije ugljika. Uz sve navedeno, tehnološki sustav na bazi vodenog hlađenja više neće imati primjenu ekološki neprihvatljivih kemikalija što će ga učiniti daleko sigurnijim za okoliš. A da bi stvar bila još i bolja, dok rashlađuje prostorije, novi sustav će tijekom svojeg djelovanja iz zraka generirati pitku vodu.

Trenutni sustavi klimatizacije zahtijevaju veliku količinu energije za uklanjanje vlage i hlađenja zraka, no razvojem dva sustava za obavljanje tih dvaju procesa odvojeno, može se bolje kontrolirati svaki proces, a time i postići veća energetska učinkovitost. Novi klima uređaji bi koristili inovativnu tehnologiju membrane (sačinjene od materijala sličnom papiru) za uklanjanje vlage iz vlažnog vanjskog zraka, a osušen zrak se potom hladi pomoću tzv. sustava rosišta koji umjesto štetnih kemijskih tvari kao rashladni medij koristi vodu.

Za razliku od para dobivenih iz postojećih kompresijskih klima uređaja, novi sustav u okoliš ne oslobađa vruć već hladan zrak što je i klimatski prihvatljivije. Također se predviđa kako bi takav sustav hlađenja kroz dnevnu upotrebu mogao proizvesti i nekih 12 do 15 litara pitke vode.

 

 

Koliko će još proći vremena dok ovaj revolucionarni sustav komercijalno ne zaživi, za sad se ne zna. No, s obzirom na katastrofalne klimatske promjene koje naš planet proživljava, ne bi bilo zgorega da se korporacije udruže, započnu masovnu proizvodnju i da se makar na ovaj način zaštiti okoliš, sačuva energija i dobiju nove zalihe toliko nužne vode.

Mi ćemo s nestrpljenjem iščekivati nove vijesti o navedenoj temi, a dok ova ideja ne zaživi, ponudu uređaja možete pronaći na službenoj stranici, a za sve nejasnoće, pitanja ili savjete možete nam se obratiti na broj 023 31 60 60, putem e-maila, chata na internetskoj stranici,  društvenih mreža ili dolaskom u naš prodajno-izložbeni centar na adresi Put Biliga 2 u Zadru.