Pravilnim korištenjem i servisiranjem klima uređaja, ostvarite znatne uštede

Kvaliteta zraka kojeg svakodnevno udišemo u svome domu ili poslovnom prostoru izravno je povezana s našim zdravljem. Zrak obrađen u klimatizacijskim uređajima trebao bi biti oslobođen prljavštine, prašine, bakterija, virusa, plijesni, alergena pa i neugodnih mirisa poput dima cigareta.

Takav zrak pozitivno će djelovati na zdravlje osoba koje borave u klimatiziranim prostorima te može spriječiti nastajanje i razvoj alergija i bolesti dišnih puteva. Kvaliteta obrađenog zraka izravno je povezana s kvalitetom uređaja i ugrađenim filterima u klimatizacijskoj opremi.

 

Izbor idealnog klima uređaja

Kod izbora klima uređaja koji je idealan za prostor koji želite rashladiti ili zagrijati potrebno je napraviti termodinamički proračun prostora. U proračun valja uvrstiti nekoliko vrlo bitnih parametara poput:

  • Namjene prostora (dnevni ili radni)
  • Broj osoba koje borave u prostoru
  • Oslobođena toplina (osobe, rasvjetna tijela i kučanski aparati)
  • Položaj prostora, izolacija zidova, veličina staklenih površina
  • Koristite li uređaj za hlađenje i grijanje prostora, ili samo za hlađenje

Konzultacije sa stručnjacima preporučljive su kako bi odabrali idealan model za vaše potrebe, maksimalizirali učinak tog uređaja i uštedjeli novac na potrožnji električne energije.

 

Fix-speed ili inverterski uređaj?

Inverterski klima uređaji imaju digitalnu regulaciju broja okretaja kompresora putem promjene frekvencije. Time se omogućava prilagodba učinka klima uređaja stvarnim uvjetima u prostoru. Ako je temperatura prostora puno viša od željene temperature, klima uređaj radi maksimalnom snagom s ciljem čim bržeg dostizanja željene temperature. Kada se ona dostigne, inverterski uređaj smanjuje svoj učinak a s time i potroš¡nju električne energije. S druge strane, Fix-speed uređaj za čitavo vrijeme rada ima jednak utrošak električne energije.

 

Uštedite do 6.500 kn na električnoj energiji

Pravilnim odabirom uređaja moguđe je uštedjeti gotovo 1.300 kuna godišnje samo na računima za električnu energiju. Konkretno, uložite li novac u inverterski uređaj koje karakterizira COP (energetska učinkovitost) iznad 5,0 uštedjet ćete 6.500 kuna u razdoblju od pet godina u usporedbi sa uređajem kojeg karakterizira dvostruko manji COP (prosječni uređaj na tržiš¡tu). Izračun se odnosi na uporabu uređaja u periodu od 120 dana godiš¡nje uz 8 sati korištenja dnevno. Koristite li uređaj češće (primjerice, zimi za grijanje ili dogrijavanje prostora), ušteda može biti i veća.

 

Pravilno korištenje klima uređaja

Idealna temperatura unutarnjeg prostora u pravilu je 7-8 °C niža od vanjske temperature. Konkretno, ako vanjska temperatura iznosi 35 °C, klima uređaj podesite da hladi na 27-28 °C. Takvu temperaturnu razliku ljudski organizam dobro podnosi. U protivnom, pretjerate li s temperaturom unutarnjeg prostora, moguć je temperaturni šok prilikom izlaska iz unutarnjeg u vanjski prostor. Kod ljudi sa zdravstvenim problemima, valja biti posebno oprezan prilikom podešavanja temperature u unutarnjem prostoru.

Koristite li uređaj tijekom noćnih sati, savjetujemo uključivanje noćnog (ili tihog) rada uređaja, kada se smanjuje brzina vrtnje kompesora a samim time pada razine buke i potrošnja električne energije.

 

Održavanje klima uređaja - produžuje vijek i efikasnost

Pravilno servisiran klima uređaj radit će dulje i efikasnije a računi za električnu energiju biti će manji! Uputno je napraviti godišnji servis na klima uređaju koristite li ga više od 60 dana godišnje. Prilikom servisiranja potrebno je napraviti dezinfekciju isparivača unutarnje jedinice, isprati ili zamijeniti filtere i prekontrolirati odvod kondenzata. U slučaju da je odvod začepljen, kondenzat iz unutarnje jedinice skupljat će se u kadici vanjske jedinice i posljedično curiti niz fasadu ostavljajući ružne fleke. Konačno, potrebno je izvršiti provjeru funkcionalnosti samog uređaja.

 

Montaža klima uređaja - posao za profesionalce

Tijekom ljetne sezone klima uređaji ugrađuju svi od šustera do zidara. Ipak, neobučeni monteri u pravilu naprave više štete u odnosu na malenu financijsku korist u usporedbi s ovlaštenim monterima klima uređaja. Osim gubitka jamstva, neovlašteni monteri često nemaju potreban alat za testiranje sustava prilikom puštanja u rad. Većina klima uređaja u tvornici je prednapunjena plinom za određenu dužinu instalacije, no po postavljanju uređaja nužno je provjeriti ispravnost instalacije. U slučaju da u sustavu nedostaje plina ili instalacija negdje pušta plin, uređaj neće raditi pravilno, a rizik od kvara je vrlo visok.

 

Posljednje novosti

23. srpnja '21.
Sinclair grupacija širi ponudu klima uređaja

U jeku sezone hlađenja stižu goruće vijesti iz Sinclair grupacije. Ovaj proizvođač iza čijeg imena stoje pouzdani, provjereni i efikasni klima uređaji na tržište plasira dvije nove serije - Keyon i Terrel.    Terrel orjentirana na prestiž i luksuzan dizajn, a Keyon inspirirana decentnom i suptilnom formom pronašle su...

SAZNAJ VIŠE
24. svibnja '21.
Kako odabrati klima uređaj?

Privlačan dizajn ispod kojeg se kriju napredne tehnologije modernih klima uređaja neizostavno će unijeti unosi dah komfora u vaš dom i to je razlog zašto su klima uređaji danas sastavni dio gotovo svakog kućanstva, no put do idealnog uređaja često nije sasvim jednostavan.      Bez obzira na to...

SAZNAJ VIŠE
12. svibnja '21.
Nanoe X: Tehnologija inspirirana prirodom

U vremenu kada je čist zrak vrjedniji nego ikada, a proizvođači klima uređaja ulažu nezamislive napore u razvoj naprednih filtarskih sustava, Panasonic nam s lakoćom pruža ekvivalent za ravnotežu prirodnog zraka u zatvorenome.      Revolucionarna nanoe™ X tehnologija razvijena u suradnji Panasonica i...

SAZNAJ VIŠE
11. svibnja '21.
Vivax: Nove serije klima uređaja

Svijet noviteta među klima uređajima tradicionalno se širi u vrijeme prije početka ljetne sezone. To znači da je sada idealna prilika da predstavimo nove i napredne uređaje koji s lakoćom mijenjaju karakter ovisno o godišnjim dobima i vašim preferencama.     Prvi noviteti nam stižu od brenda koji se...

SAZNAJ VIŠE
24. travnja '21.
Kako do lakšeg sna uz klima uređaj?

Živite u prometnoj i bučnoj ulici? U krevet liježete umorni i opterećeni stresom dok bezuspješno pokušavate utonuti u toliko nužni san? Ometa vas uznemirujući zvuk olujnog vjetra koji ruši i baca sve pred sobom? Mi u Arija Nova klima centru nudimo rješenje i za taj problem.     Naime, klima...

SAZNAJ VIŠE