14.07.2017.

Budućnost klimatizacije - hlađenje energijom iz svemira!

 

Poznato je da su klima uređaji među najvećim potrošačima električne energije, a jedan od načina da se potrošnja energije smanji te da se lakše ohladimo je slanje vrućine u svemir, piše MIT Technology Review.

 

arija nova, klima, svemir, klimatizacija, klima uređaji, zadar

 

Aaswath Raman je suosnivač kompanije nazvane SkyCool Systems. Ovaj startup, nastao na Sveučilištu Stanford i jedna je od nekoliko grupa koje komercijaliziraju pristup energetski učinkovitom hlađenju koristeći prednosti svemirske hladnoće.

SkyCool razvija komercijalni prototip učinkovitog modula za hlađenje vode, a taj modul mogao bi se koristiti za odbacivanje topline u svemirski prostor i tako hladiti stambene i poslovne jedinice. Prototipi prema posljednjim mjerenjima generiraju hlađenje od 3 do 5°C ispod temperature zraka, a električnu energiju troše samo za pumpanje vode.

Njihova glavna ideja je iskorištavanje prirodnog fenomena zvanog radiativno hlađenje. Naime, svi objekti emitiraju neku vrstu toplinskog zračenja. Kada se to zračenje usmjeri prema nebu, dio apsorbira i reflektira atmosfera, dok drugi dio ovisno o frekvencijama odlazi u više slojeve atmosfere i svemir u kojemu su uvjeti puno hladniji. To dovodi do hlađenje objekta koji emitira zračenje.

SkyCool radi na razvijanju tehnologije koja bi iskoristila ovaj fenomen, a temelji se na relativno novim dostignućima manipulacije svjetlom na nanoskopu. Najveći problem trenutno predstavlja to što radijativno hlađenje vrlo dobro djeluje tijekom noći, ali tijekom dana energija se sudara sa sunčevom radijacijom što neutralizira efekt hlađenja.

U 2014. godini ova grupa objavila je znanstveni rad u časopisu Nature u kojemu su pokazali napravu koja kombinira optičke značajke s tri različita materijala u više slojeva te su uspjeli sniziti temperaturu prostora na kojemu su vršili ispitivanje za 5 °C. Tako su dokazali da „hladni mrak svemira“ može biti iskorišten kao obnovljivi izvor „čak i tijekom najvrućih sati tijekom dana“, napisali su u svom radu.

U proteklih nekoliko godina na ovom problemu radilo je više grupa, napravljena je tehnologija toplinskih elektrana koje, zasada, troše velike količine vode.

 

fotografije SkyCool prototipa - panela koji služe za slanje topline

ScyCool kompanija je prema riječima suosnivača pokazala da prototipi mogu značajno sniziti temperaturu te tvrde i da ih je moguće spojiti na široku paletu klimatizacijskih i ventilacijskih uređaja. Ipak, još uvijek nije poznato koliko bi ovakav koncept koštao krajnje korisnike te za koliko vremena bi ovakva investicija mogla biti isplativa.

Dok se ne smisle neki bolji načini za hlađenje, trenutno najbolju ponudu komercijalnih klima uređaja možete pogledati u našem prodajno-izložbenom centru, a za više informacija nas slobodno kontaktirajte.

Ukoliko vam je ovaj tekst bio interesantan možete ga lajkati na facebooku. Više informacija i video o ovoj temi pronađite na ovom linku.