04.07.2017.

Imamo rješenje za vašu nervozu

 

Osjećate li se posebno nervozno posljednjih dana? Slobodno možete okriviti vrućinu i reći kako za to imate i znanstveno opravdanje, piše Readers Digest.

Pokušat ćemo vam objasniti kako si možete pomoći kod nervoze, a dok ovo čitate najbolje je da se opustite uz boravak u klimatiziranom prostoru.

Prema istraživanju nedavno objavljenom u European Journal od Social Psychology znanstvenici su proveli tri različita testa i došli do istog zaključka: Vrućina ne čini samo nas nervoznima, nego radi i to da sve oko nas utječe na stanje naših živaca.

Prva studija napravljena je još 2010. godine u nekoliko velikih trgovačkih centara u Rusiji tijekom ljetnih vrućina. Tada još većina trgovina nije imala klima uređaje, a znanstvenici su željeli vidjeti kako ta vrućina utječe na ponašanje zaposlenika.

Utjecaj vrućine bio je takav da su zaposlenici čak 59 posto manje bili zainteresirani da se uključe u komunikaciju s kupcima ili im pomognu u odabiru onoga što traže. Osnovni radmi zadaci i održavanje trgovina čistima bili su obavljeni, ali odnosi s kupcima bili su lošiji nego inače.

Za sljedeći eksperiment znanstvenici su upitali 160 osoba da sudjeluju u online kvizu u kojemu se ispitivala opća kultura. Polovina ispitanika bila je instruirana da zamisle sebe u neudobnom i vrućem prostoru već prije početka kviza, dok je kontrolna grupa kviz rješavala bez ikakvih instrukcija. Osim kviza, nakon toga dobili su i ispit u kojemu su trebali opisati svoje iskustvo. Osobe koje su instruirane da im je vruće kviz su riješile čak 30 posto lošije, a u ispitu su češće svoje stanje opisivali kao umorni i manje sretni.

U trećoj studiji napravljen je izravni test s dvije skupine studenata. Jedni su bili u sobi s temperaturom iznad 30 stupnjeva, dok su drugi smješteni u klimatiziranu učionicu. 35 studenata koji su bili u klimatiziranom prostoru dali su odgovore na sva pitanja, dok je u „vrućoj“ sobi na pitanja odgovorilo tek 6 osoba.

- Zaključak naše studije bio je taj da temperatura u prostoru utječe na osobno stanje te na emocionalne reakcije i ponašanje, kazao je Liuba Y. Belkin, glavni istraživač dodajući kako su ljudi u vrućem okruženju bili manje spremni pomoći te su lakše smišljali opravdanja zbog čega nešto ne mogu napraviti.

Još razmišljaš treba li ti klima uređaj?

Nudimo najbolje ponude na tržištu klima uređaja, bilo da vam je potrebno hlađenje ili grijanje. Naši zaposlenici u prodajno-izložbenom centru pomoći će vam pronaći najbolji rješenje za vaš dom. Za sve informacije smo vam na raspolaganju, kontaktirajte nas!