12.06.2017.

Osjećaju li muškarci i žene temperaturu na različit način?

 

Postoji teorija da muškarci i žene temperaturu osjećaju i podnose na sasvim drugačiji način. Pa tako neki tvrde da će muškarci posegnuti za daljinskim upravljačem klima uređaja kada je potrebno hlađenje, dok će žene isti postupak raditi za grijanje.

Kada čujete ovu teoriju vjerojatno će vam se u glavi pojaviti i slika iz nekih starih, romantičnih filmova. Znate, ona scena kada muškarac prati djevojku kući, tijekom prohladne večeri, a ona se lagano strese i zatim on, onako džentlmenski, skida sako i pokriva je preko ramena.

Klima uređaji, zadar, arija nova, tekst, klima, klima centar

Ovo pitanje zaintrigiralo je i znanstvenike, pa su se neki pitali postoji li objašnjenje zbog čega se muškarci i žene osjećaju ugodno na sasvim različitim sobnim temperaturama.

Danski znanstvenici krenuli su istraživati ovu teoriju na temelju ispitivanja uredskih radnika koji su tvrdili da dolaskom ljetnih temperatura i vrućina muškarci potežu za paljenjem klima uređaja i nižim temperaturama, dok bi njihove kolegice tada najradije oblačile duge rukave.


Zaključili su da žene više osjete hladnoću, a na temelju ispitivanja došli su do podataka da se žene osjećaju ugodnije na temperaturi koja je oko 2,5 stupnja viša nego ona na kojoj se ugodno osjećaju muškarci.


Odgovornost za razlike u osjetu temperature najvjerojatnije leži u metabolizmu. On je odgovoran za rast i produkciju energije, uključujući i toplinu. Na metabolizam kod sisavaca utjecaj imaju masti koje se normalno nalaze u tijelu. Naime, smeđe masne stanice sagorijevaju kalorije kako bi proizvele toplinu, dok bijele stanice skladište kalorije i stvaraju naslage koje nisu popularne.

Smeđe masne stanice proizvode toplinu procesom poznatim kao termogeneza, a nju reguliraju hormoni i živčani sustav te tu može ležati i odgovornost za razlike u osjetu temperature žena i muškaraca. Nešto viša količina smeđih masnih stanica je zabilježena kod prosječnih muškaraca, a to znači da oni manje osjete hladnoću od prosječne ženske osobe. S druge strane, to znači i manju toleranciju na vrućine jer njihovo tijelo proizvodi više topline i puno se brže zagrijava.


Naravno, iako je studija pokazala da je slučaj različitog osjeta temperature zabilježen kod muškaraca i žena, ne treba generalizirati. Muškarci mogu imati niži metabolizam, pa je sasvim moguće da tijekom prohladne večeri, dok idu doma, djevojka skine jaknu i ogrne svoga dečka kojemu je prohladno, a to baš i nećete vidjeti u filmovima.

Bilo da ste muškarac ili žena tijekom ljeta će vam definitivno biti prevruće, a sve što trebate za rashladiti se možete pronaći na ovom linku.