08.06.2017.

Znaš li kako visoke temperature utječu na tvoje ponašanje?

 

Način na koji klima uređaji utječu na ljude već je godinama interesantan znanstvenicima iz raznih područja.

Napravljene su brojne studije, a neke od njih radili su i ekonomisti koji su istraživali utjecaj klimatiziranja na ponašanje osoba u radnoj okolini.

Tim Hartford, ugledni novinar Financial Timesa, nedavno je objavio osvrt na BBC news u kojemu se dotakao povijesti uporabe klima uređaja te ekonomskih studija.

 

 
Klima uređaji, zadar, arija nova, tekst, klima, klima centar

 

Među studijama koje su povezane s klimatskim utjecajima istaknuo je onu Williama Nordhausa, profesora ekonomije na Yale-u koji je podijelio kartu svijeta u više dijelova, prema širinama i dužinama te ih povezao s klimatskim uvjetima i populacijom. Zaključak studije bio je posebno interesantan. Naime, više prosječne temperature značile su i to da je narod koji živi na tom području manje produktivan.

Nastavno na tu studiju, Geoffrey Heal i Jisung Park dolaze do zaključka kako su više prosječne temperature tijekom godine vrlo loše za produktivnost u državama s toplijim vremenom, ali jako dobre u hladnim . Zaključili su da je vrhunac produktivnosti pri temperaturama između 18 i 22 stupnja.

I dok klima uređaji hlade domove, vanjske jedinice povećavaju temperaturu i do dva stupnja u gradovima, pokazala je studija napravljena u gradu Phoenixu, Arizona. Naravno, što je vani toplije, klima uređaji više rade i dolazi se do zatvorenog kruga.

Podsjetimo, klima uređaji su među najvećim potrošačima električne energije u Europi te je prije nekoliko godina na snagu stupila ErP regulativa koja ograničava plasman neefikasnih uređaja na tržišta Europske unije. Zbog toga se danas sve više radi na zelenoj tehnologiji, a u našoj ponudi možete pronaći samo uređaje A klase koji su energetski učinkoviti i s radnim tvarima koje su ekološki najprihvatljivije.


Klima uređaji sve se više prodaju po cijelom svijetu, a njihovo korištenje ima mnoštvo prednosti.

Ovo su neke od njih:


- Studije pokazuju da korištenje klima uređaja smanjuje smrtnost tijekom toplinskih valova.

- Studenti ostvaruju niže rezultate na testovima iz matematike kada su temperature u prostorijama u kojima se provode ispiti iznad 22 stupnja Celzijeva.

- Studija provedena na uredskim radnicima u SAD-u dokazala je kako klima uređaji povećavaju produktivnost. Naime, administrativni radnici u ohlađenim prostorijama napravili su 24% više posla.

Za sve savjete o klima uređajima slobodno nam se javite.