05.06.2017.

Priuštite svom djetetu miran san uz klima uređaj

 

Vjerojatno ste čuli priču da klima uređaji štete djeci, ali takve priče nisu baš znanstveno utemeljene. Istina je da nepravilna upotreba klima uređaja može dovesti do štetnih posljedica i za djecu i odrasle, ali ako se pridržavate nekih glavnih pravila klima uređaj će vam donijeti spas od ljetnih vrućina, dok će vaše dijete uživati u rashlađenom prostoru, bilo da se igra ili da spava.

 

Klima uređaji, zadar, arija nova, tekst, klima, klima centar

 

 
Zašto je klima uređaj potreban u dječjoj sobi
 
 

Malo veća djeca i odrasli najbolje se osjećaju pri temperaturama od 18℃ do 22℃. Temperature koje idu iznad 30℃, s kojima se borimo bar tri mjeseca godišnje, nisu ugodne i kada je vani vruće znojit ćete se i osjećati loše tijekom bilo koje aktivnosti. Novorođenčad i vrlo mala djeca zahtijevaju nešto više temperature, oni se osjećaju ugodno kada je temperatura između 26℃ i 27℃ , dok kod kupanja ili kada spavaju temperatura treba biti viša za 4 do 6℃. Idealnu temperaturu za vaše dijete možete dostići s klima uređajem. Ljetne vrućine, posebno toplinski valovi vrlo su opasni i mogu negativno utjecati na vašu djecu. Rashlađen prostor uz višu ugodu, povećava psihofizičke sposobnosti i smanjuje mogućnost dehidracije organizma.

Klima uređaji bit će vam sredstvo koje će nuditi spas tijekom vrućih dana, ali da bi vi i vaša djeca bili potpuno sigurni pridržavajte se ovih jednostavnih pravila.

Klima mora biti čista.

Klima uređaj, kao i svaki drugi aparat zahtjeva čišćenje. Filteri su zaslužni da očiste zrak od bakterija, virusa i gljivica i zbog toga je nužno da ih čistite. Preduvjet zdravog i ispravnog rada klima uređaja su čisti filteri. Neočišćeni uređaji mogu biti krivci za respiratorne probleme. Ukoliko jednom mjesečno očistite filtere bit ćete sigurni. Filtere čistite tako da ih jednostavno izvadite i operete s vodom i deterdžentom te ih nakon sušenja vratite u uređaj.
Ovisno o prostoru u kojemu vaša klima radi i količini prašine potrebno je raditi i redovite servise prije sezone grijanja ili hlađenja, a njih je najbolje napraviti jednom godišnje.


Uskladite temperaturu

Vrlo veliki problem možete imati ukoliko klima uređaj namjestite na prenisku temperaturu. Razlika između vanjske temperature i one u prostoriji koju hladite trebala bi biti oko 7 stupnjeva, a maksimalno 10. Noviji uređaji nude različite mogućnosti hlađenja, senzore i s njima je sigurnost puno veća. O razlici u temperaturi morate voditi računa, jer dječji organizam je manje otporan i može doživjeti temperaturni šok. Zbog toga je najbolje da ukoliko planirate izlazak iz klimatizirane prostorije, petnaestak minuta prije ugasite klima uređaj te date mogućnost organizmu da se prilagodi na promjenu temperature. Ista stvar se preporučuje i kod dolaska u stan, odnosno potrebno ga je rashladiti postepeno.


Provjetravanje


Ne zaboravite provjetravati prostorije, posebno one u kojima djeca borave. Preporuka je da svakodnevno provjetravate prostor koji klimatizirate. Najbolje je to napraviti prije nego upalite klima uređaj, ujutro ili uvečer kada su temperature nešto povoljnije.

Vlažnost zraka

Klima uređaji mogu isušivati zrak, posebno oni stariji. Novi klima uređaji imaju razne funkcije ovlaživače i ionizatore te se ovoga ne trebate brinuti. Ukoliko vaša klima nema ovakve mogućnosti da bi spriječili suhoću zraka nabavite ovlaživač ili ionizator koji ujedno uklanja i alergene iz zraka ili jednostavno postavite u blizinu posudu s vodom.

Usmjerite puhanje dalje od djece

Novi klima uređaji imaju senzore kojima prate osobe u prostoriji i tako raspoređuju puhanje zraka, dok kod starijih možete namjestiti ventilaciju kamo želite. Hladan zrak teži je od toploga i slobodno možete ventilatore usmjeriti prema višim dijelovima prostorije Nikako ne usmjeravajte puhanje hladnog zraka prema osobama, posebno djeci.

Klima može raditi tijekom noći, ali...

Za starije klima uređaje nije bilo preporučeno da rade dok spavate, no svi noviji uređaji su sigurni. Ono što je potrebno je klima uređaj podesiti na nekoliko stupnjeva više nego je to tijekom dana, a na taj način postići ćete i uštedu energije. Neki od uređaja imaju mogućnosti i odabira eco modea koji je savršen za rad noću.

Trebate li klima uređaj koji će vam pružiti najbolje performanse i koji će se najbolje uklopiti u vaš prostor, a koji će ujedno pružiti ugodno ljeto vama i vašoj obitelji?

Obratite nam se s povjerenjem.