17.05.2017.

Pripremi se za ljeto s natprosječno visokim temperaturama!

 

Stiže nam jedno od najtoplijih ljeta u povijesti. Meteorolozi se slažu kako će ovo ljeto biti iznimno vruće te da će oborina biti malo. Tijekom velikih vrućina i posebno toplinskih valova ugroženo je i ljudsko zdravlje, a posebno su ugrožene najranjivije skupine – stariji i djeca. Izlazak tijekom dana neće biti preporučen, barem tijekom popodnevnih sati, pa je najbolje da pripremite klima uređaj i opustite se u klimatiziranom prostoru.

 

Klima uređaji, zadar, arija nova, tekst, klima, klima centar


- Najnovije dugoročne prognoze daju prilično veliku vjerojatnost za natprosječno visoke temperature zraka, kaže Zoran Vakula dodajući i kako se očekuju vrlo visoke temperature za cijelo razdoblje od lipnja do kolovoza, a i za svaki od tih mjeseci.


Natprosječno visoka srednja temperatura zraka, i sezonska i mjesečna, može se dogoditi i bez velike vrućine i toplinskih valova.


- Dok se za ljeto može gotovo tvrditi da će biti natprosječno toplo, za ukupnu sezonsku količinu oborina može se “sramežljivije” prognozirati da je u većini Hrvatske povećana vjerojatnost za manjak oborina u odnosu na klimatološki prosjek, smatra Vakula, a prenosi Dalmacija News portal.

 

Dugo, vruće, zagušljivo i sušno ljeto najavljuje i Dunja Mazzocco Drvar s RTL televizije.


- Na našem se području, pogotovo u srpnju i kolovozu, očekuje nekoliko toplinskih valova koji bi mogli potrajati dulje od tjedan dana. Pritom bi mogli pasti i neki pojedinačni temperaturni rekordi. Uz to ide i manjak kiše, pogotovo na Jadranu - rekla je Mazzocco Drvar, dodajući da postoje neke temperaturne granice iznad kojih su vrućine nepodnošljive - danju su to primjerice 32 Celzijeva stupnja, a broj takvih vrućih dana je u porastu.


Osim vrućih dana, kod nas je prisutan i "fenomen tropskih noći". U prijevodu, to znači da se temperatura neće spuštati ispod 24 celzijeva stupnja, a posljednjih ljeta se i taj fenomen bitno povećava, osobito na obali.

 

- U Splitu je 2012. godine takvih tropskih noći bilo čak 55, što je gotovo dvije trećine ljeta. Pretprošlog ljeta bilo ih je 48, lani 26, a ovog bismo ljeta opet mogli imati barem 50-ak takvih tropskih noći - najavljuje Mazzocco Drvar, prenosi portal 24sata.


Dokazano je da ljetni toplinski valovi uzrokuju nagli rast broja umrlih od kardiovaskularnih, respiratornih i cerebrovaskularnih bolesti. Prema anketi koju je provelo španjolsko Ministarstvo zdravlja još 2003. godine tijekom jednog toplinskog vala broj smrtnih slučajeva povećao se čak za 25 posto. 


Pripremite se za vruće ljeto uz najbolji izbor vrhunskih klima uređaja, našu ponudu pogledajte ovdje.


Za sve informacije slobodno nam se javite.