04.05.2017.

Pet pravila za ugodnije klimatiziran dom

 

Ljeto dolazi i uskoro nas čekaju nesnošljive vrućine. Spas od sparine i vrućine, ako niste u moru, možete pronaći jedino u dobro klimatiziranim prostorijama. Kako bi iskoristili sve dobre stvari koje vam može pružiti klima uređaj potrebno se pridržavati nekoliko jednostavnih pravila.

 

Klima uređaji, zadar, arija nova, tekst, klima, klima centar
 
 
 

Pripazite na razliku u temperaturi

 

Kako bi se osjećali dobro i kada izlazite iz klimatiziranog prostora trebate voditi računa o razlici u temperaturi. Naime, razlika u temperaturi vanjskog zraka i onoga u stanu ne bi trebala biti veća od 7 Celzijevih stupnjeva. Isto tako, malo viša temperatura kod hlađenja doprinijet će i manjoj potrošnji električne energije.


Usmjerite ventiliranje dalje od osoba

 

Ukoliko imate stariji klima uređaj, poznato vam je da izlaganje hladnom i suhom zraku može isušiti sluzne membrane u nosu i tako povećati osjetljivost te dovesti do prehlada i problema s gornjim dišnim putovima. Rješenje je da krilca klima uređaja podesite tako da ne pušu direktno u vas. Noviji klima uređaji imaju senzore koji puhanje zraka iz klima uređaja usmjeravaju tako da bude najefektnije, a da ne ide direktno u osobe.

 

Zatvarajte prozore

 

Kako bi najbolje iskoristili rad vašeg klima uređaja potrebno je zatvoriti prozore, balkone i vrata da se topli zrak izvana ne miješa s hladnim zrakom iz klime. Tako se povećava potrošnja struje te se prostorije ne mogu dovoljno ohladiti i uređaj nepotrebno radi više.

 

Ne zaboravite provjetravati

 

Ukoliko u prostoriji koju klimatizirate provodite po nekoliko sati ne zaboravite je redovno provjetriti. Malo više provjetravanja zahtijevaju prostori u kojima se puši ili postoji izvor vlage..

 

 Ne zaboravite očistiti filtre

 

Očistite filtre bar jednom mjesečno jer se u njima mogu nakupiti nečistoće, alergeni i bakterije. Uređaj servisirajte na vrijeme, prije sezona grijanja i hlađenja.

 

Za sve informacije slobodno nam se javite, a za više informativnih tekstova prijavite se na naš newsletter putem ovog linka.