31.10.2016.

Zašto izbjegavati kupnju mobilnih klima uređaja

 

Svi mi volimo uštedjeti pokoju kunu i često se u kupovini ravnamo isključivo prema cijeni. Upravo iz tog razloga mnogi se odluče na kupnju prijenosnog klima uređaja jer zašto ne uštedjeti oko 50% u odnosu na klasične zidne ili podne uređaje...


Ako ste se i vi razmišljali o kupnju prijenosnog klima uređaja, toplo Vam savjetujemo da prvo pročitate ovaj tekst u kojem Vam donosimo 4 razloga za izbjegavanje takve kupovine.


1. Prijenosni klima uređaji nisu učinkoviti: Učinkovitost klima uređaja iskazana je kroz SEER i SCOP koeficijente, a oni u prosjeku kod klasičnih klima uređaja iznose oko 6,4 (SEER) i 4,1 (SCOP). Kod prijenosnih uređaja oba koeficijenta u prosjeku iznose oko 2. Naravno, što je koeficijent veći, to je uređaj učinkovitiji, a Vaš račun za struju je manji.


2. Prijenosni klima uređaji su bučni: Kod split sistema, unutarnja i vanjska jedinica su odvojene, pa se vanjska, kako joj ime i nalaže, nalazi izvan vašeg životnog prostora. Od buke koju ona proizvodi zaštićeni ste zatvorenim vratima i prozorima. Kod prijenosnih uređaja, sve se nalazi u jednom kućištu koje se pak nalazi u vašoj sobi i od buke se više ne možete sakriti.


3. Nagrđuju prostor u kojem se nalaze: Koliko god se proizvođači i prodavači trudili u katalozima prijenosne klima uređaje učiniti atraktivnima i oku ugodnima, oni su ipak jedna velika bijela kutija, s isto tako velikom cijevi, koja se nalazi usred vašeg dnevnog boravka. Svatko kome je estetika važna, zaobići će ovaj proizvod.


4. Cijev će Vam zadati velike glavobolje: Kako bi klima uređaj ispravno radio, on mora usisavati zrak iz prostorije i izbacivati ga vani, a prijenosni uređaji to rade putem glomazne cijevi koju najčešće morate progurati kroz prozor. Dakle, uređaj radi a hladni se zrak gubi kroz otvoreni prozor. A da ne spominjemo kako je otvoren prozor ujedno i veliki sigurnosni rizik. Naravno, postoji mogućnost probijanja zida ili ventilacijskog otvora te ugradnja cijevi, no tada Vaš prijenosni klima uređaj više i neće biti baš toliko prijenosan.

Za sva dodatna pitanja stojimo Vam na raspolaganju.