27.11.2013.

Daikin ALTHERMA - Pogodnosti Daikin tehnologije

ENERGETSKI UČINKOVITI RAD

Dizalica topline zrak/voda iz serije Daikin Altherma koristi obnovljivi izvor energije. Ona zapravo uzima toplinu iz vanjskog zraka. Sustav se sastoji od zatvorenoga kruga koji sadržava radnu tvar. Stvara se termodinamički ciklus uslijed isparavanja, kompresije, kondenzacije i ekspanzije.
Dizalica topline „diže“ toplinu s niske na visoku razinu temperature. Podignuta toplina prenosi se u distribucijski sustav putem ogrjevnih tijela (podno grijanje, niskotemperaturne radijatore, konvektore dizalice topline i/ili ventilokonvektore za sustave grijanja na niskoj temperaturi i visokotemperaturne radijatore za sustave grijanja na visokoj temperaturi) preko izmjenjivača topline.

 

Dva osnovna koncepta tehnologije dizalice topline

 

 
COP (koeficijent učinkovitosti)
COP označava količinu upotrebljive topline koju isporučuje dizalica topline za svaki kWh električne
energije koji utroši dizalica topline. Ovaj broj ovisi o unutarnjoj i vanjskoj temperaturi i stoga je samo opći pokazatelj.
SPF (koeficijent sezonske učinkovitosti)
SPF uzima u obzir utrošak energije sustava dizalice topline i utrošak periferne opreme, odnosno pumpi u cijeloj sezoni grijanja.
 
Eko oznaka
Daikin je prvi proizvođač koji je za dizalice topline dobio Ecooznaku! Niskotemperaturna Daikin Altherma s podnim grijanjem dobila je EU Eco oznaku* zbog veće energetske učinkovitosti i manjega
utjecaja na globalno zagrijavanje od drugih dizalica topline u svojemu razredu.
 
Zrak kao obnovljivi izvor energije
Europska direktiva RES* priznaje zrak kao obnovljivi izvor energije. Jedan od ciljeva ove direktive je da do 2020., 20% ukupne energije bude proizvedeno iz obnovljivog izvora energije. To je dovelo do toga da već postoji nekoliko subvencija za dizalice topline koje su raspoložive vlasnicima domaćinstava.
* EU predmet COM (2008) /30 završetak
 
Obnovljiva, neiscrpna energija sa solarnim kolektorima
U kombinaciji sa solarnim kolektorima Daikin Altherma izravno koristi energiju topline Sunca koje će nastaviti sa svojim dobrim radom još pet milijardi godina.
 
Iskustvo s dizalicom topline Daikin
Daikin ima više od 50 godina iskustva s dizalicama topline i svake godine opskrbljuje više od milijun domova, trgovina i ureda. Ovaj uspjeh nije samo slučajnost: Daikin je uvijek pratio vrhunsku tehnologiju i cilj mu je osigurati ugodu po principu ključ-u-ruke. Samo vodeći na tržištu može jamčiti ovu razinu usluge i kontrolu kvalitete!
 
Kalkulator za izračun uštede energije
Idite na www.daikin.hr pod tehnička podrška i pogledajte kako dizalica topline Daikin Altherma štedi na operativnim troškovima i CO2 emisiji.
 

 

* Simulacija za novu samostojeću kuću (prostorija u potkrovlju) s niskotemperaturnim ogrjevnim  tijelima, za 4 osobe i površinu grijanja od 125 m2, u obzir su uzeti klimatski uvjeti u Belgiji, cijena električne energije je 0,17 EUR/kWh, a cijena plima je 0,06 EUR/kWh.

 

DAIKIN ALTHERMA: EKONOMIČNA ALTERNATIVA

Daikin Altherma može Vaš dom zagrijati učinkovitije nego klasični sustavi za grijanje koji se temelje na fosilnim gorivima ili električnoj energiji, dobivajući izvrstan koeficijent učina (COP) od 5,04 *.  Iskorištenjem topline iz vanjskog zraka sustav troši manje energije, a da korisnik i dalje uživa u stabilnoj i ugodnoj razini komfora. Osim toga, zahtjevi za održavanje su minimalni, zbog čega su operativni troškovi niski. Zahvaljujući inverterskoj tehnologiji Vaša je ušteda energije još veća.

 

NISKE CO2 EMISIJE

Daikin Altherma ne stvara izravnu emisiju CO2 tako da osobno doprinosite kvalitetnijem okolišu.  Dizalica topline koristi električnu energiju, ali čak i bez obnovljive električne energije emisija CO2 još je uvijek manja nego kod kotlova koji troše fosilna goriva.

 

NISKI TROŠKOVI INSTALACIJE

Daikin Altherma uzima toplinu iz zraka. Nisu potrebni radovi kopanja. Vanjske i unutarnje jedinice su kompaktne. Vanjsku jedinicu možete lako smjestiti izvan zgrade - pogodno i za stanogradnju. Bez plamena ili dima nema potrebe za dimnjakom ili stalnom ventilacijom u prostoriji u kojoj je ugrađena jedinica Daikin Altherma.

 

PRAKTIČNO ZA CIJELU OBITELJ

Daikin Altherma radi bez ulja, plina ili drugih opasnih tvari i tako smanjuje mogući rizik povezan s takvim tvarima. Osim toga, ne trebate plinski priključak ili spremnik goriva. Nema opasnosti od trovanja, mirisa ili zagađenja zbog spremnika koji propuštaju.

 

Sva Vaša dodatna pitanja slobodno pošaljite na info@arijanova.hr