05.04.2013.

Spremni za nove EU standarde / ERP direktiva

Europska Unija postavlja visoke ciljeve u vezi zaštite klime, koji se trebaju postići do 2020. godine. Govori se i o ciljevima 20-20-20, koji u usporedbi s 1990. godinom teže 20% većem korištenju obnovljive energije, dok istodobno trebaju smanjiti upotrebu primarne energije za 20% i emisiju CO2 za 20%.


Da bi se ovi ciljevi mogli postići, donesena je ERP direktiva. Pritom se proizvodi ponovno klasificiraju i razvrstavaju u nove energetske razrede. Ovom direktivom stvoren je politički instrument koji ima za cilj podržati takav ekološki dizajn proizvoda, koji će čuvati resurse i učinkovito koristiti energiju.

Početkom 2013. godine na snagu stupaju odredbe, regulirane Uredbom Komisije (EU-a) br. 206/2012, kojom se zahtjevi za ekološki dizajn proizvoda vezanih uz energiju iz Direktive 2009/125/EZ primjenjuju na sobne klima-uređaje snage hlađenja do 12 kW.

 

Zašto klimatizacijska tehnika potpada pod ERP direktivu?

 

Uređaji za klimatizaciju već su se odavno izborili za svoje mjesto i na privatnom području, sve više vlasnika kuća i stanova žele udobnost kakvu pruža ugodno hlađenje. Zahvaljujući inovativnim tehnologijama mnogo klima-uređaja koji se nude, kao npr. oni od TOSHIBE, vrlo su učinkoviti. Uz pomoć nove ERP direktive sobni klima-uređaji mogu se još bolje diferencirati u pogledu ekonomičnosti koju pružaju. Ponuđači neučinkovitih uređaja izgubit će pristup tržištu.

 

Koji energetski razredi postoje?

 

Od siječnja 2013. godine skala razreda energetske učinkovitosti A proširit će se za razrede A+, A++ i A+++. Dodatno je kod klasifikacije uzeta u obzir i emisija buke (razina zvučne snage unutarnje i vanjske jedinice).

 

Kako izgleda nova naljepnica s podacima o energetskoj učinkovitosti?

 

 

 

Što znače novi pokazatelji SEER i SCOP?

 

Dosad su navođene samo vrijednosti EER (ocjena učinkovitosti u režimu hlađenja) i COP (ocjena učinkovitosti u režimu grijanja). Ove vrijednosti su se orijentirale isključivo na jednu jedinu točku. Kod novih pokazatelja SEER i SCOP definirano je više mjernih točaka koje sve utječu na klasifikaciju. „S“ znači „sezonski“.

Mjerne točke u području hlađenja:
Mjerne točke su predviđene na vanjskoj temperaturi od 20 °C, 25 °C, 30 °C i 35 °C. Za režim hlađenja klimatski podaci za Strasbourg uzeti su kao mjerodavni za cijelu Europu. S obzirom na tijek temperature, mjerne točke su različito ponderirane.

Mjerne točke u području grijanja:
Za režim grijanja nije izrađen temperaturni profil koji bi bio jedinstven za cijelu Europu. Provedena je podjela na tri klimatske zone: sjevernu, središnju i južnu Europu s različitim profilima opterećenja. Mjerne točke jedinstveno su predviđene kod vanjske temperature od 12 °C, 7 °C, 2 °C i –7°C.

 

Čemu tri klimatske zone za ocjenu učinkovitosti u režimu grijanja?

 

Klimatski uvjeti imaju velikog utjecaja na performanse klima-uređaja u režimu rada toplinske crpke. Zbog toga su unutar EU-a stvorene tri zone:

 

Od kada vrijedi nova ERP direktiva?

 

ERP direktiva za sobne klima-uređaje (grupa 10) stupa na snagu 1.1.2013., a vrijedi u svim državama EU-a bez nacionalnih prijelaznih rokova.

Pažnja: Klima-uređaji, koje je još prije kraja 2012. godine uvezao u EU neki proizvođač ili trgovac, ovime nisu pogođeni i mogu se i dalje prodavati.

 

Za više informacija slobodno nas kontaktirajte