05.12.2012.

Klima uređaji s ionizatorom

U zatvorenom prostoru najveći je problem pomanjkanje negativnih iona. Radi se o atomima ili molekulama koje primaju elektron i o kojima prije svega, ovisi naše zdravlje. Naime, s obzirom da smo dio prirode, zakoni prirode vrijede i za naš organizam. Tako nam u radu stanica jednu od glavnih uloga imaju električno nabijene čestice.


 

Stanice imaju elektromagnetski potencijal i polje, a prvi pokazatelj poremećaja njihovog rada je slabljenje elektromagnetskog polja što posljedično dovodi do bolesti i poremećaja.

Kako bi stanice mogle proizvoditi energiju i iskorištavati je, potrebna je stabilizacija elektromagnetskog polja na koje utječu mnogi faktori, poput danas najčešće zračenja i širenja radio valova mobitela, rad raznih kućanskih aparata i električnih uređaja, sintetičkih materijala, širenje čestica prašina, bakterija, dima, virusa i slično. Ti faktori smanjuju negativne ione u prostoru i time loše utječu na stanice koje onda ne mogu proizvoditi dovoljno energije i funkcionirati te se braniti od štetnih vanjskih utjecaja.

Ionizatore sadrže i klima uređaji

Kako bi se osigurala optimalna količina negativnih iona koji pozitivno utječu na naš organizam, danas se često koriste ionizatori, koje mogu sadržavati i klima uređaji. Prednost takvih uređaja za klimatizaciju prostora je što uz to što hlade ili griju prostor, odnosno stvaraju željenu optimalnu temperaturu, filtriraju, pročišćavaju i osiguravaju kvalitetan zrak, ali ga istodobno i ioniziraju. Točnije, osiguravaju proizvodnju negativnih iona, štetne čestice poput prašine, vodenih kapljica, alergena, bakterija i virusa grupira i povezuje u veće čestice koji se onda zadržavaju u filteru.

 Osobe koje u svom okruženju žele postići optimalnu kvalitetu zraka i idealan omjer pozitivnih i negativnih iona za koji se preporuča da je 5:4, često se odlučuju na kupnju ionizatora, posebnih uređaja za pročišćavanje zraka i aktiviranje kisika, no klima uređaji za razliku od njih, imaju ventilator, kojim se omogućuje cirkulacija i širenje ioniziranog zraka cijelom prostorijom, dok ovi stolni ili zidni ionizatori, nemaju takvu mogućnost disperzije čistog, svježeg i takozvanog, prirodnog zraka. Zbog toga se klima uređaji danas mogu pohvaliti vrlo dobrim učinkom po zdravlje čovjeka.

Važno je voditi brigu o kvaliteti zraka

Istraživanja su pokazala da u današnje vrijeme gotovo 90 posto vremena provodimo u zatvorenim prostorima u kojima je zrak od dva do čak deset puta opasniji za zdravlje nego što je vani. Također, onečišćeni zrak u zatvorenom prostoru negativno utječe na 50 posto bolesti, a mnogima je i uzrok. Neophodno je stoga voditi brigu o tome kakva je kvaliteta ozračenja prostora u kojem živimo, odnosno nužno je osigurati što više moguće negativnih iona, koji u naš organizam stižu preko kože i dišnih organa.
Njih je najviše u prirodi u kojoj se neprestano stvaraju, ali i vrlo brzo nestaju na što utječu i vremenske prilike, vlaga, zagađenost i slično, a pospješuje ih kiša, jaki pljuskovi i nevrijeme. Tada dolazi do atmosferskog pražnjenja i zapravo je najpovoljnije stanje ionizacije jer je više negativnih nego pozitivnih iona. 

Klima uređaji preuzimaju ulogu kiše i prirode

Negativni se najčešće mogu pronaći uz more i obalu, planine, slapove, šume i parkove gdje neke procjene govore da ih je po kubnom centimetru zraka i na desetke tisuća. Usporedbe radi, našem je organizmu za normalno funkcioniranje potrebno oko 1000 negativnih iona po kubičnom centimetru, u običnom stambenom prostoru njih se prosječno nalazi njih tek stotinjak, a u poslovnim uredima još manje, od 25 do 50.
Liječnici naglašavaju kako se njihovo pomanjkanje može primijetiti smanjenjem koncentracije, tjelesne snage, povećane bezvoljnosti i uznemirenosti, lošeg sna, glavobolje i razdražljivosti.

Zbog svega navedenog, klima uređaji s ionizatorom bit će odlično rješenje ako sebi i svojim ukućanima želite osigurati kvalitetan i prije svega, zdrav zrak.