25.10.2012.

Klima uređaji: Odlično rješenje za grijanje prostora

Klima uređaji danas se sve češće koriste ne samo za hlađenje, nego i grijanje prostora. Posebice u podnebljima u kojima zime nisu toliko hladne, a vanjske temperature nisu preniske. No, razvojem tehnologije i inverter aparata za klimatizaciju moguće je grijanje neovisno o minusu koji pokazuje termometar. Mogu maksimalno raditi i na temperaturi čak i do minus 20 stupnjeva, pa se za grijanje prostora više ne moraju koristiti samo radijatori ili grijalice.


Tako prostori u našim morskim krajevima u Istri, Dalmaciji i južnom Jadranu uglavnom i imaju samo aparate za klimatizaciju, koje ljeti koriste za hlađenje, a zimi za grijanje.Kako i što izabrati?

Ako njime želite i grijati vaš prostor, važno je pripaziti na nekoliko detalja. Ne samo posjeduje li uopće opciju za grijanje, nego prije svega, kakvi su temperaturni uvjeti, vlaga i cirkulacija zraka u objektu. Tako nije svejedno radi li se o prostoru s puno ili malo prozora i zidova, kakva je njihova površina, je li izolacija slabija ili jača, ima li puno ili malo lampi, svjetlećih žarulja te drugih aparata koji isijavaju dodatnu toplinu, koliko se često izlazi ili ulazi u prostoriju, koliko osoba boravi u njoj. Jednako je važno voditi računa o tome i kakvi su vanjski uvjeti.

Ako se radi o vrlo hladnim vremenskim prilikama, onda dobro pripazite da kupite uređaj koji može optimalno raditi i pri niskim temperaturama te da ima opciju automatskog odmrzavanja vanjske jedinice. Obično se za takva podneblja preporučaju nešto kvalitetniji klima uređaji, čak i do 30 posto jači od onih koji se koriste samo za hlađenje. Naime, zbog pada temperatura, vrlo je važno da budu dovoljno snažni da podignu temperaturu i zadrže je što je dulje moguće, a da pri tome ne potroše puno energije.

Pripazite na zlatno pravilo

Niti ovdje ne treba zaboraviti na zlatno pravilo kod kupnje – odlučite se za što bolji omjer snage i učinkovitosti. Što je on bolji, to će prostor biti bolje zagrijan, uz optimalne i smanjene troškove. Zato se ovdje kao najbolji izbor savjetuju inverter klima uređaji. Kvalitetniji su, dovoljno snažni, uz mogućnost grijanja i ako je vanjska temperatura i do nekoliko desetaka stupnjeva minusa, a istodobno, zbog automatskog podešavanja rada kompresora, štede električnu energiju.

Neovisno hoćete li ga koristiti samo za grijanje ili hlađenje, svakako se preporuča savjetovanje sa stručnjacima koji će vam znati reći kolika vam jačina aparata za klimatizaciju treba za određeni prostor, koliko unutarnjih jedinica ovisno o veličini objekta i slično. Nakon kupnje, ne zaboravite i na redovno servisiranje.

 

provjerite našu ponudu klima uređaja ...