01.05.2011.

Pravo je vrijeme za kupnju klima uređaja

Već duže vrijeme razmišljate o kupnji klima uređaja? Onda je pravo vrijeme da si sad priuštiti kvalitetni klima uređaj. Prije kupnje trebate si postaviti tri osnovna pitanja: koja je namjena tog uređaja (grijanje/ hlađenje ili samo hlađenje), koliki je prostor u koji želim postaviti uređaj i gdje ga točno želim smjestiti te koje dodatne funkcije uređaj mora imati kako bi mi odgovarao (posebni filteri, ionizator zraka i sl.).

Evo nekoliko najčešćih pitanja koje prate misiju zvanu odaberi idealni klima-uređaj.

 

Kada je najbolje vrijeme za postavljanje klima-uređaja?

Iako se najviše upita za prodaju i montažu dobiva čim se živa u termometru popne iznad 25 Celzijevih stupnjeva, to nikako ne znači da je to idealno vrijeme za postavljanje klima-uređaja jer čekanje na isporuku i ugradnju bit će zanemarivo u jesen, zimu i rano proljeće, dok će se u ljetnim mjesecima to bitno oduljiti, naravno zbog povećane potražnje.

 

Osim toga, ljetne vrućine bolje je dočekati spremno nego tražiti spas u zadnji čas. Što se tiće održavanja klima-uređaja, najbolje ga je čistiti u rano proljeće kada serviseri imaju dovoljno vremena da mu se posvete i kvalitetno obave posao.

 

Na koje je mjesto u stanu poželjno postaviti klima-uređaj?

Klasični klima-uređaj sastoji se od unutarnje i vanjske jedinice. Ovisno o proizvođaću, modelu i klasi, udaljenost između unutarnje i vanjske jedinice nikako ne bi smjela biti veća od 20 metara da bi uređaj radio optimalno.


Ne treba se zavaravati da će jedan klima-uređaj moći rashladiti čitav stan, već ga treba postaviti u prostoriju gdje se najviše boravi, primjerice dnevni boravak. Unutarnju jedinicu treba postaviti tako da nema direktan ispuh po osobama u prostoriji, da je u blizini izvora elektriÄčnog napajanja te da postoji mogućnost odvoda vode.


Vanjsku jedinicu, u skladu s odredbama zakona, nije dopušteno postaviti na pročelje zgrade, no zato su loše ili balkoni dobrodošli.


Poželjno je i da je u blizini oluk (vertikala za oborinske vode), no svakako je najvažnije da vanjska jedinica bude na mjestu perikladnom i pristupačnom za servisiranje.

Što kod klima-uređaja znači niska, srednja i visoka klasa?

 

Podjela klima uređaja na klase proizlazi iz njihove kvalitete, energetske učinkovitosti i naravno cijene.

Nisku klasu klima-uređaja čine uređaji kakvima vrve razni trgovački centri, a privlačni su zbog cijene (do 2000 kuna). Za svoj rad troše puno energije, obično su energetske klase C, D, E... G, stvaraju nesnosnu buku pri radu, u pravilu ne traju dugo, nema rezervnih dijelova, a kad i imaju, cijene tih dijelova dosežu cijenu klima uređaja i ne isplati ih se popravljati.

 

Srednju klasu čine solidni klima-uređaji s cijenom od 2500 - 4500 kuna. Uobičajene su energetske klase A i B, za svoj rad imaju umjerenu potrošnju, osigurane dijelove i servis. Kvalitetno hlade i dobro odrađuju grijanje u prijelaznim razdobljima te ne stvaraju buku pri radu.

 

U visoku klasu klima-uređaja ubrajaju se renomirani proizvođači kao što su Hitachi, Toshiba, Daikin, Mitsubishi s cjenom od 5000 do 11.000 kuna. Cijenu opravdavaju odličnim i dugotrajnim radom, te brigom za kupca  (sustav filtracije zraka) i okoliš.

 

Koje su tipične vrijednosti kapaciteta klime prema veličini sobe?

Precizan odgovor daje termodinamički proračun prostora koji se klimatizira (sastavni dio projekta strojarskih instalacija).

 

Za okvirno određivanje potrebne snage moguće se rukovoditi ovim odnosima:

 

za prostor do 80 m3 - 2,6 kW,

za prostor do 120 m3 - 3,5 kW,

za prostor do 140m3 - 4,5 kW,

za prostor do 180m3 - 5,0kW.

 

Koje sve vrste klime poznajemo? Kada kupiti zidnu klimu, a kada pokretnu?

Uređaje za kućnu uporabu dijelimo na zidne, kazetne, podno-stropne, kanalne i prijenosne. To su uglavnom mono split uređaji, što znači da na jednu vanjsku jedinicu dolazi jedna unutarnja.  Postoje, međutim i multi split uređaji, kod kojih na jednu vanjsku jedinicu dolazi više unutarnjih jedinica. Gotovo uvijek, osim u slučajevima onemogućene montaže, preporučamo kupnju mono split zidnog uređaja, a  prijenosni/mobilni klima-uređaj smatra se nužnim zlom.

 

Koje sve novitete danas možemo pronaći u trgovinama?

Tehnološki razvoj nas je doveo do klima-uređaja izuzetno velike učinkovitosti i samim tim do uštede električne energije (čak do 60 posto u odnosu na fix speed standardan uređaj); tu je i višestupanjski sustava filtracije zraka, opremljenost ionizatorima zraka, smanjenje buke unutarnjih jedinica na 20 dB (šapat) itd.

 

Nadalje, klima-uređaj danas može biti u upotrebi čitave godine, tj. efikasno hladiti ljeti, a učinkovito grijati zimi. Klima-uređaji sve češće su dizajnirani, velik je raspon boja i veličina, pa postaje dio ukrasa interijera stanova, restorana i galerija.

Na kraju,važno je posebno napomenuti da klima-uređaje kupujete gdje su osigurani prodaja, ugradnja i servis.

 

Servis je nužan, a redovno održavanje provodi se iz zdravstveno-higijenskih i tehničkih razloga, da bi se spriječila pojava i razmnožavanje bakterija i drugih mikroorganizama te omogućio