18.07.2012.

Nacrt klima uređaja nastao je prije 110 godina!

Na današnji dan prije točno 110 godina Willis Carrier predstavio je nacrte svog izuma - klima uređaja.

 

Willis Carrier radio je kao inženjer u tvornici peći, a iako nam njegovo ime nije poznato, izum kojeg je predstavio 1902. itekako jest - klima uređaj zauvijek je promijenio svijet.

 

 

"Klima uređaj je u širokom smislu imao vrlo jak utjecaj na način na koji ljudi žive. Omogućio je industriji da djeluje na načine na koji su prije bili nezamislivi, na mjestima na kojima je to prije bilo nemoguće", rekao je za The New York Times inženjer Bernard A. Nagengast koji se bavi poviješću klima uređaja.

Znanstvenici su početkom 20. stoljeća muku mučili s borbom protiv vrućina, ali očito krivim načinom - hlađenjem zraka. Carrierovo rješenje bilo je drugačije jer se usredotočio na smanjenje vlažnosti zraka.

Izum je uključivao ventilatore, kanale, grijače i cijevi, a ideja je bila pustiti zrak kroz cijevi pune hladne vode iz bunara između dviju zgrada.

 

Izum je kasnije usavršen, a Carrieru je u idućih 50 godina osigurao nadimak "Otac klima uređaja". Zanimljiva je i činjenica kako je Carrier u to vrijeme, dok su se sufražetkinje borile za pravo glasa za žene, zaposlio prvu američku ženu inženjerku za klima uređaje Margaret Ingles, piše Washington Post.

Osim što je omogućio lagodniji život tijekom nesnosnih i opasnih vrućina, klima uređaj je i promijenio svjetsku ekonomiju - uklanjanjem vrućina u radnim prostorima povećao je produktivnost. Ali, kako napominje Washington Post, stvorio je i crnu stranu priče. Naime, količina u kojoj se klima uređaji koiriste je neodrživa, a zemlje poput Indije i Kine koriste ugljen kako bi stvorili količinu energije koju troše njihovi stanovnici, između ostalog i korištenjem klima uređaja. A to znači i veće razine ugljičnog dioksida u atmosferi.

 

autor: dnevnik.hr

foto: wordpress.com