15.11.2017.

Sve o grijanju s klima uređajem

 

Nova tehnološka dostignuća dovela su do toga da su klima uređaji najbolji način za grijanje. Cijena osnovnog inverterskog modela s ugradnjom nije visoka, a i on će vam za razliku od starijih klima uređaja osigurati ugodne temperature doma i u zimskim mjesecima.

 

 

Uz komfor i nisku potrošnju električne energije, klima uređaj je najbolji izbor za grijanje doma, a što je najbolje koristit ćete ga i u ljetnim mjesecima kada vam je potrebno hlađenje.

Za razliku od drugih električnih uređaja koji se koriste za grijanje, kao što su grijalice, radijatori ili infracrveno grijanje, klima će potrošiti manje od deklarirane snage. Naime, snaga grijalice od 1kW potrošit će toliko u sat vremena, kako bi dala kW toplinske energije. Kod klima uređaja za utrošenih 1kW snage dobit ćete do pet puta više toplinske energije. Zbog toga su klima uređaji višestruko učinkovitiji od drugih načina grijanja na struju.

Prednosti grijanja na klimu

Grijanje na klima uređaj je čisto grijanje. Zrak iz prostorije koji koristi klima uređaj filtrira se kroz filtere, a u najvećem broju klima uređaja ti filteri uništavaju grinje, bakterije i različite alergene.

Grijanje na drva pruža zasigurno najveću ugodu, ali zahtjeva veliki posao kod pripreme energenata, svakodnevno nošenje drva i potpaljivanje vatre, pepeo, pa čak i dim u domu. Termoakumulacijske peći u sebi imaju azbest, dok kod radijatora i grijalica visoke temperature isušuju zrak i dovode do paljenja prašine koja može biti alergen. Osim toga, s grijanjem na klima uređaj imat ćete čišći zrak te ostvariti manju potrošnju energije uz nizak inicijalni trošak.

Kako dodatno uštedjeti.

Kod starijih klima uređaja dolazilo je do toga da se pri nižim temperaturama, zbog pada tlaka smanjuje količina plina, a samim tim i učinkovitost klima uređaja. Klima uređaji novijeg datuma rade do vanjskih temperatura od -30 uz gotovo 100 postotno zadržavanje učinka.

Iako se čini čudno, manja potrošnja električne energije bit će ako uređaj bude upaljen kroz duži vremenski period. Inverterski klima uređaji rade na principu da griju prostoriju do željene temperature, a zatim smanjuju rad i održavaju temperaturu. Ukoliko gasite klima uređaj dolazi do oscilacija temperature u prostoru te će ponovnim paljenjem vaš uređaj ponovno raditi punim intenzitetom.  

Što kada se klima uređaj sam isključi?

Vani je vrlo niska temperatura, a vama se klima uređaj sam ugasio. To nije razlog za zabrinutost. Naime, često se dogodi da je dosegao potrebnu temperaturu ili je zbog niske vanjske temperature i vlage išao u proces odmrzavanja vanjske jedinice (defrost). Proces se kod novih klima uređaja događa prema potrebi, dok će kod nešto starijih ići u određenim vremenskim periodima i trajati najviše nekoliko minuta.

Kako podesiti režim rada na daljinskom upravljaču

Često se događa da klima ne grije iz najjednostavnijeg razloga, režim rada nije podešen na grijanje. Postupak prebacivanja je jednostavan, a možete ga pronaći na ovom linku.

Troškovi grijanja s klima uređajem

Želiš saznati kolika je potrošnja tvog klima uređaja i kako je izračunati, odgovore pronađi na ovom linku.

Usporedbu cijene grijanja klima uređajem i grijanja s ostalim energentima pronađi ovdje.

Za sve što vas zanima o klima uređajima kontaktirajte nas na broj telefona 023 31 60 60, a više informacija možete dobiti i putem e-maila, chata na internetskoj stranici,  društvenih mreža ili dolaskom u naš prodajno-izložbeni centar na adresi Put Biliga 2 u Zadru.