20.06.2017.

Jeste li spremni za prvi pravi toplinski val?

 

Meteorolozi najavljuju kako nas ovih dana očekuje prvi toplinski val, a iz ministarstva zdravstva poslali su i upozorenja za ugrožene skupine ( kronične bolesnike, starije i malu djecu) kako se ponašati prilikom velikih vrućina.


Nadamo se da ste pripremili svoje klima uređaje, jer slijedi nekoliko dana koje možemo opisati jednom riječju „pakleni“.

 


Toplinski valovi su periodi u kojima temperatura zraka pet dana zaredom premašuje prosjek za pet stupnjeva. Prosječna temperatura u ovo doba godine je oko 26 °C, dok najavljene temperature za ovaj tjedan i posebno vikend idu iznad 31 °C.


Ovaj tjedan imamo i ljetni solsticij, dan kada je sunce na najvišoj poziciji, a tada je i najjača njegova snaga. Baš zbog toga se ne preporučuje boravak na otvorenom između 11 i 17 sati, a ako baš morate biti vani dobro se zaštitite. Posebno treba paziti na djecu koja mogu dobiti opekline za manje od 10 minuta, stoga treba koristiti zaštitne kreme, a za posebno malu djecu preporučuje se nošenje odjeće dugih rukava, šešira i sunčanih naočala.


Ministarstvo zdravstva zbog toplinskog vala preporučuje starijim osobama da se ne izlažu suncu u razdoblju od 11 do 16 sati, osobito srčani gerijatrijski bolesnici, te oboljeli od šećerne i drugih kroničnih bolesti.


Tijekom najvećih dnevnih vrućina najsigurnije je ostati u zatvorenom prostoru, a najugodnije je kada je prostor klimatiziran. Pripazite da razlika temperature klimatizirane prostorije i vanjske temperature ne bude veća od 7 stupnjeva Celzijusa te da su filteri očišćeni kako bi se izbjegla kontaminacija zraka mikroorganizmima.


Za savjete kako se uspješno obraniti od vrućine slobodno nam se javite! Možemo vam ponuditi i najbolji izbor klima uređaja kako bi imali najugodnije ljeto.