18.02.2015.

Klima uređaji - novi trendovi

S obzirom na to da je klima uređaj naprava koja osigurava komfor unutarnjeg prostora, svi novi razvojni trendovi upravo idu u tom pravcu – komfor korištenja i komfor upravljanja. Uređaji su tehnički sve kvalitetniji, dakle više energetske klase (do A+++), razina buke je sve niža pa čak i neprimjetna zbog spavaćih prostorija (19dB).

 


Novi modeli klima uređaja imaju neprimjetnu razinu buke od 19 dB, senzore pokreta, samočisteće filtere i on-line upravljanje, a kontroliraju i vlagu u prostoriji. Osim toga, novi klima uređaji su opremljeni nekim sjajnim detaljima poput senzora pokreta i prisutnosti da se izbjegne ispuhivanje prema korisnicima, samočistećih filtera, a omogućavaju i kontrolu vlage prostorija, dakle potpunu kontrolu atmosfere u odabranoj prostoriji uz minimalnu potrošnju energije. Novosti ima i u pogledu upravljanja: sve više je raznih opcija, npr. online upravljanje putem pametnih telefona, tableta ili složenijih sustava pametne kuće. Brojne opcije programiranja i samostalnog uključivanja i isključivanja jedinica svakako su dodatna dimenzija komfora. Energetska učinkovitost je vrlo važna karakteristika uređaja jer pokazuje kupcu koliko stoji komfor dobiven određenim klimatizacijskim sustavom.

 

Svi su današnji klima uređaji opremljeni inverterskim kompresorima koji imaju visoku učinkovitost, pa kad tome dodamo sofisticiranu upravljačku elektroniku i inovativan dizajn izmjenjivača i ventilatora, dobije se klima uređaj koji za jedan uloženi kW električne energije isporučuje čak do 9,5kW u hlađenju i do 6kW u grijanju. (Potrebna jačina klima-uređaja za stambene prostore se obično odabire prema kriteriju od 40W/m3 prostora, no to svakako nije univerzalno pravilo jer namjena prostora diktira snagu klima uređaja (veličina prozora, količina rasvjete, broj ljudi…) pa ovaj kriterij u nekim slučajevima može znatno odstupati.)

 

 

Štedni klima uređaji su s inverterom, a rade na principu elektronski upravljanog kompresora koji smanjuje ili pojačava rad ovisno o postavljenoj temperaturi. Održavanje temperature je oko 30% učinkovitije od On/off klima koje se stalno uključuju i isključuju da bi održale postavljenu temperaturu.

 

Kompletnu našu ponudu pogledajte ovdje.

 

Arija Nova d.o.o.