10.09.2013.

Grijanje s klima uređajem

Grijanje s klima uređajem

 

Grijanje s klima uređajem sve je češći način regulacije temperature prostorija u kojima boravimo, u vremenima kada vanjske temperature padaju. Grijanje pomoću klima uređaja najpogodnije je u podnebljima u kojima su zime umjerene. Nova tehnološka rješenja, kao što su inverter klime, omogućavaju učinkovito grijanje i prilikom vrlo niskih vanjskih temperatura, čak do -20C (ovisno o vanjskim uvjetima).

Kako klima grije

 

Najjednostavnije rečeno, klima uređaj grije obrnutim načinom od načina na koji hladi. Najčešće ugrađivani kućni sustavi klimatizacije (split sistemi) sastoje se od vanjske i unutarnje jedinice klima uređaja. Kada klima uređaj hladi postavite ruku ispred unutarnje jedinice i ruka će osjetiti hladan zrak, a kada ruku postavite ispred vanjske jedinice osjetite će te topao/vrući zrak. Kada klima uređaj grije, radi na obrnuti način od hlađenja. Unutarnja jedinica „puše“ topao zrak, a vanjska hladni. Dakle, uređaj radi u suprotnom smjeru.

 

Kako odabrati klima uređaj za grijanje

 

Veličina prostora izravno utječe na potrebnu snagu uređaja za grijanje, dok broj prostorija određuje mjesto na kojem će se ugraditi unutarnja jedinca ili odrediti broj unutarnjih jedinica koje se moraju ugraditi u prostor.

 

Klimatološke prilike (prvenstveno temperatura) utječu na odluku da li se grijati s klima uređajem ili odabrati drugo rješenje, te odabir tehnologije koju klima uređaj koristi. Inverter tehnologija u uređajima omogućava učinkovito grijanje i prilikom niskih vanjskih temperatura do -20C (ovisno o vanjskim uvjetima).

 

Kako održavati klima uređaj

 

Održavanje klima uređaja u sezoni grijanja identično je održavanju klima uređaja u sezoni hlađenja. Svakako obavite redoviti servis klima uređaja prilikom promjene načina rada klime kako bi ista radila što učinkovitije. Klima uređaj prvenstveno se održava kako bi se osigurala tehnička ispravnost uređaja, te osigurala higijena zraka.Održavanje tehničke ispravnosti klima uređaja podrazumijeva provjeru ispravnosti rada dijelova uređaja kako bi isti pružio učinkovit rad. Neučinkovit rad uređaja (slabo grijanje, buka, čudni zvukovi, ...) prvenstveno su posljedica neispravnosti samog uređaja i prisutnost objekata kojima nije mjestu u uređaju (lišće, prašina, ...). Redovito čistite filtere klima uređaja. Dovoljno vam je malo dobre volje i malo vremena. Filter se provjerava svaka dva mjeseca u sezoni grijanja, a preporučljivo je i češće kod onečišćenih okolina, prisutnosti kućnih ljubimaca ili intenzivnijeg korištenja klima uređaja.