Dizalica topline

Energija budućnosti dolazi iz obnovljivih izvora, koji se nalaze u prirodi. Dizalice topline djelotvornim korištenjem obnovljivih izvora predstavljaju izvanrednu alternativu konvencionalnoj tehnici.

UVOD U TOPLINSKE CRPKE (DIZALICE TOPLINE)

Naziv toplinske crpke (dizalica topline) je relativno nova fraza za većinu ljudi u poslovima grijanja i hlađenja i kao takva prvi put se uvodi na tržište osamdesetih godina prošlog stoljeća. Ipak, toplinska crpka je samo drugi način za reći rashladni uređaj s kojima se stalno susrećemo tipa kućnih frižidera, klima uređaja, rashladnih vitrina i mnogih drugih. Ovi uređaji se mogu punim pravom nazvati toplinskim crpkama jer rade na principu uzimanja topline na jednom mjestu i premještanja na drugo. Ipak, naziv rashladni uređaji su dobili po svojoj primarnoj funkciji hlađenja. Primjer nam je frižider koji hladi hranu tako što oslobađa toplinu na svojoj zadnjoj strani (rešetke). Mnogi su primijetili toplinsku energiju koja se tu oslobađa i vjerojatno se pitali kako je mogu iskoristiti. U režimu grijanja one hlade vodu ili zrak u vanjskom prostoru i tako sakupljenu toplinsku energiju prenose u unutrašnji prostor koji grijemo. U režimu hlađenja toplinska crpka hladi vodu koja cirkulira kroz cijevi unutar objekta, a sakupljenu toplinsku energiju izbacuje u vanjski prostor. Nadamo se da smo vam s ovih par rečenica približili način rada i „misterij“ oko proizvodnje toplinske energije „iz ničega“.

 

 

 

Uređaj koji koristi princip rada toplinskih crpki je prvi put prikazan 1834. godine. Jacob Perkins, američki inženjer, dizajnirao je uređaj koji proizvodi kocke leda i to je bila preteča modernih isparivačkih sistema. 1926. godine General Eletric je napravio sistem rada toplinske crpke na osnovu kojih funkcioniraju i današnji moderni uređaji. Svima je poznato da naftni lobi još uvijek drži svoje pozicije, pa je to još jedan razlog zašto ova "zelena" tehnologija nije doživjela ekspanziju na razini koju opravdano zaslužuje.

Grijanje i hlađenje korištenjem toplinskih crpki predstavljaju primarni pravac u svijetu i Europskoj uniji skokom cijena energenata u posljednjih par godina. Naime, Europska unija je napravila normative u kojima se kaže da svi objekti izgrađeni poslije 2015-te godine moraju imati energetski efikasan sistem grijanja i hlađenja koji se pored sličnih mahom zasniva na geotermalnoj energiji (toplinskim crpkama).

KAKO RADE DIZALICE TOPLINE

Vanjska jedinica uzima toplinu iz vanjskog zraka te podiže njenu temperaturu do temperature koja je dovoljna za grijanje. Ta toplina se zatim prenosi radnim medijem (R410a) do unutarnje jedinice izoliranim bakrenim cijevima (prednost je to što se cijevi neće nikada smrznuti). Kompaktna vanjska jedinica se lako instalira, kao i svaka druga vanjska jedinica split sustava.

 

 

Shema spajanja split tip sustava dizalice topline

 

U unutarnjoj jedinici dizalice topline zrak-voda, toplina radnog medija se prenosi na vodu koja cirkulira dalje prema pojedinim potrošačima sustava (ventilokonvektori, radijatori, podno grijanje, spremnik potrošne tople vode).

Sustav je prikladan za ugradnju u nove objekte kao i za ugradnju u postojeće sustave grijanja i/ili hlađenja koje jednostavno nadogradimo s dizalicom topline zrak-voda kojom zadovoljimo optimalno potrebnu količinu energije.

Rad vanjske jedinice nadzire se posebnom elektronikom za upravljanje, koja se jednostavno poveže s većinom upravljača sustava grijanja. Kvalificirani izvođač strojarskih instalacija u mogućnosti je putem navedenih komponenti sastaviti sustav potpuno prilagođen željama i zahtjevima krajnjeg korisnika.

UČINKOVITOST DIZALICE TOPLINE

Učinkovitost dizalica topline kreće se oko 300%. To znači da se za svaku jedinicu energije koju dizalica topline koristi u svom radu, generiraju tri jedinice topline za upotrebu u zgradi. 

Budući da dizalice topline rade tako da izdvajaju dostupnu toplinu iz vanjskog zraka, one su daleko učinkovitije od najučinkovitijih sustava grijanja na fosilna goriva. Dizalice topline koje su opremljene inverterskom tehnologijom posebno su učinkovite za sve vrste unutarnjih grijanja.

Upotreba integriranog rješenja dizalice topline za grijanje i za hlađenje zgrade također može značiti niža početna ulaganja, kao i jednostavniji rad i održavanje.

 

 

Dizalice topline pretvaraju električnu energiju u toplinsku ili rashladnu energiju te pri tome imaju faktor sustava SPF u rangu 2,5 - 5,5 ovisno o vrsti dizalice topline koje imaju faktor dizalice COP 4,5 - 5,5. Uređaji se koriste u kombinaciji s vanjskim zrakom, geotermalnim sondama, zemnim kolektorima ili površinskim vodama kao izvorima topline. Akumulirana Sunčeva energija u zraku, vodama ili tlu se koristi kao izvor energije za grijanje zgrada. U režimu hlađenja energija se iz zgrade prebacuje pomoću dizalice topline u zrak, vodu ili tlo. Osnovni princip rada dizalice topline je da iz elektro-energetske mreže uzme 1 kW električne energije te iz okoliša 2-4 kW obnovljive akumulirane energije dok se u zgradu ubacuje zbroj tih energija ili 3-5 kW toplinske energije.

Pogledajte video prezentacije vodećih proizvođača dizalica topline

DAIKIN ALTHERMA      MITSUBISHI ELECTRIC ECODAN     TOSHIBA ESTIA     FUJITSU WATERSTAGE

Stojimo vam na raspolaganju za sve dodatne informacije, pomoć prilikom odabira idealne dizalice topline i podršku prilikom izrade strojarskih projekata za vaš objekt. Možete nas kontaktirati na mail info@arijanova.hr